duminică, 30 decembrie 2012

Ateliere de paine-impresii...



Stiu ca va sunt datoare de mult timp cu poze si impresii despre atelierele de paine , dar va rog sa ma credeti ca timpul a fost stapanul meu in proportie de 100 % si a trecut cu o viteza atat de mare incat am ramas undeva pe margine , fara replica , naucita si complet depasita de situatie.

La inceput de toamna privind in departare catre Sarbatorile de iarna , imi propusesem sa fac o groaza de lucruri pe care evident ca nu am reusit sa le fac , am reusit sa aman o alta gramada (incurcand si mai mult lucrurile) , iar planurile mele atat de frumoase in teorie de a face totul cu timp si in timp au esuat lamentabil...


miercuri, 19 decembrie 2012

Midii aglio e pistacchio








Foodpairing....intotdeauna mi-a palcut sa ma joc cu ingredientele... iar cateodata rezultatele sunt surprinzatoare :)

Astazi... actorii principali  midiile... in rolul secundar fisticul.

Avem nevoie ( pentru 4 persoane) de:
  • 12-16  midii proaspete
  • 200 g de smantana ( eu am folosit Bio Sauerrahm )
  • o lingurita de ulei de fistic
  • o mana de fistic prajit si sarat
  • un catel de usturoi maruntit bine
  • sare si piper proaspat macinate
  • o lingurita de unt
Scoicile le preparam ca in reteta de Cozze S&B si le tinem la cald cu capacul pus.
Prazul il taiem in rondele de 2 cm latime.
Scoatem partea interna verde ( inima prazului ) apasand usor cu degetul in mijlocul rondelei. Aceasta , taiata in felii subtiri  o dunstuim usor intr-o tigaie cu putin unt , manevrad cu atentie prazul astfel incat feliile subtiri  sa ramana intregi.
Inelele externe ale prazului le separam unele de altele pentru a le folosi ulterior ca mici recipiente in care punem carnea de scoici si sosul . Intr-o oala mica cu fund de ceramica ( pentru preparat sosuri ) punem lingurita de ulei de fistic la incins la foc mic, apoi adaugam fisticul maruntit grosier cu cutitul, lasam cateva secunde sa elibereze aroma dupa care adaugam smantana , mestecand continuu. In cele din urma punem usturoiul maruntit, sare, piper si luam de pe foc.



Pe o farfurie punem 3-4 rondele de praz pe care le umplem pana la jumatate cu sos, apoi in fiecare punem carnea unei scoici. Langa asezam "inima" de praz trasa in unt. Ornam cu jumatatea unei scoici umpluta cu sos.

As spune ca e un deliciu...insa va las mai bine pe dumneavoastra sa decideti asta :)

PS: Incercati sa nu separati ingredientele taiand in bucatele mai mici la servire ronedelele de praz ce contin sosul si scoica. Servite intr-o singura imbucatura :) ... " one bite "... ronedele de praz crude ( impreuna cu sosul ) vor da o savoare deosebita scoicilor.

Pofta buna!







duminică, 16 decembrie 2012

La stana?






V-am povestit eu ca sunt muuult in urma cu postarile si nu stiu zau cand voi reusi sa aduc totul la zi , pentru ca se pare ca aglomeratia din viata de zi cu zi nu are nici o intentie sa se dilueze , dimpotriva...

Oitele au facut obiectul unui concurs organizat in colaborare cu Cristian Borod si au fost castigate de catre Gabriela Cuzepan pe care o felicitam cu aceasta ocazie , dar inainte de a le oferi castigatoarei am simtit nevoia unei sedinte foto organizata pe unul dintre tortuletele facute de dragul gustului , in mod obisnuit acum la noi in casa.

Vreau sa va marturisesc cu mana pe inima ca acest tort de ciocolata este cel mai bun tort pe care l-am mancat vreodata cu un gust echilibrat si extrem de fin de ciocolata neagra de cea mai buna calitate , nu prea dulce datorita zaharului brut folosit si cu o usoara tenta acrisoara generata de stratul de gem de caise facut in casa , intr-un cuvant o minune delicioasa de care nu ne prea putem lipsi...





marți, 4 decembrie 2012

Creme brulée de ciocolata alba cu rozmarin

Un desert minunat, cu gust perfect echilibrat intre savoarea ciocolatei de calitate si rozmarin ( de inspiratie Uwe Machreich Küchenchef im " Triad").

Avem nevoie de:
  • 600 ml frisca proaspata
  • 250 g ciocolata alba in bucati mici ( eu am folosit Callebaut )
  • 4 galbenusuri de oua
  • 1 lingurita amidon de porumb
  • 4 linguri de zahar brut
  • 1 lingurita de rozmarin proaspat tocat marunt
Incalzim intr-o oala , la foc , mic frisca. Adaugam bucatile de ciocolata mestecand pana cand se topesc.

Intr-un castron amestecam galbenusurile cu amidonul de porumb si apoi le incorporam in amestecul de smantana si ciocolata de pe foc. Mestecam pana temperatura continutului ajunge la 70°C sau daca nu avem termometru , pana cand pe lingura apare "semnul rozei". 

Adaugam rozmarinul, mestecam bine si turnam crema in forme de porzelan . Lasam sa se raceasca. Cand ajung la temperatura camerei le introducem in frigider unde le uitam pentru 2-3 ore.


sâmbătă, 1 decembrie 2012

Paine alba cu adaos de faina integrala


Dragilor , va place painea?
Cu siguranta ca da , de aceea vreau sa va propun o excursie in lumea painii de calitate obtinuta numai din faina , apa si sare , cu gust divin , miros imbietor si textura extraordinara , painea de care va veti indragosti iremediabil la prima degustare...

Nu vreau sa ne lungim prea mult cu vorba dar as vrea sa va marturisesc ca desi nu fac paine cu maia de foarte multa vreme, faptul ca lucrez de doua ori pe saptamana cu o cantitate de aluat de aproximativ 4 kg. (din care fac 4 paini) a fost suficient pentru a experimenta intr-un timp relativ scurt o gramada de retete inspirate de pe blogul Codrutei , permitandu-mi chiar sa le modific cu succes dupa propriul gust

Reteta pe care am ales sa o facem impreuna este o reteta de paine alba , Au Levain , pe care eu am ales sa o imbogatesc cu faina integrala , pentru ca la prima incercare a retetei originale nu am fost foarte incantata , nefiind un mare fan al painii albe...