marți, 14 aprilie 2015

Sauerteig bio Brezel (covrigi cu maia)


Copilarie, amintiri, dragoste, liniste, siguranta, soare, limba germana, aroma miros si culoare, timp nelimitat, spatiu familiar, joaca, maimutica cu fata simpatica, povesti fantastice sau mai mult sau mai putin reale...sunt cuvinte care imi rasuna placut in memorie atunci cand incerc sa vorbesc despre bucataria germana, o bucatarie sub a carei influeta am crescut si de care am ramas puternic legata...

Sigur, este o varianta adaptata a bucatariei germane, un mix romanesc cu puternice influente schwabesti, insa rezultatul este unul reusit, la fel de fain si colorat ca si graiul popular banatean presarat cu numeroase cuvinte germane.



Asa cum am promis, v-am oferit deja o reteta dulce si una de paine traditionala de paine bio cu maia, pentru ca la rand urma ceva emblematic pentru bucataria germana, ce puteam alege altceva decat atat de cunoscutii si apreciatii brezeli germani, a caror faima a depasit de mult granitele tarii si dintr-un simbol al brutariilor germane s-au transformat intr-un adevarat simbol al Germaniei.

Ani la randul am fost un mare fan uriasilor sarati din brutariile germane si nu am ratat nici un fel de ocazie de a-i savura, dar niciodata nu mi-ar fi trecut prin cap ca va sosi si vremea sa ii fac singura, in casa, din ingrediente putine si simple si cu atat mai putin ca voi ajunge sa va povestesc despre ei...

Dar sa trecem la treaba si sa pregatim:
  • 200 g. maia bio, bine crescuta
  • 400 g. faina alba bio Terra Natura
  • 170 g. apa calduta
  • 10 g. sare de Himalaya
  • fleur de sel 
  • 1 lingurita bicarbonat 
  • 25 g. unt bio
Cu o seara inainte hranim maiaua, astfel incat dimineata sa avem disponibile 200 g. (sa fie frumos crescuta, cu suprafata acoperita de bule) pe care o amestecam mai intai cu apa, pana se dizolva complet in acasta, iar dupa aceea cu faina.

Acoperim vasul si lasam la autoliza (hidratarea fainii si formarea retelei de gluten) 1h la temperatura camerei sau 3 ore la frigider.
Punem sarea si untul moale si framantam pana se omogenizeaza si obtinem un aluat fin si matasos.
Acoperim din nou si lasam vasul 3 h. la temperatura camerei sau 8 h. in frigider,  pana observam o crestere semnificativa a acestuia in volum.

Rasturnam aluatul pe masa si il impartim in 9 parti egale pe care le modelam sub forma de bile, ce se vor odihni 30 de min pe masa. Le transformam prin rulare si rasucire in covrigi si ii lasam la dospit in tava, pe hartie de copt, 12 h. la frigider sau 2-3 h la temperatura camerei, pana isi dubleaza volumul.

Pentru ca in acest moment reteta originala germana presupune scufundarea scurta a aluatului intr-o solutie de soda caustica, procedeu care mie nu imi prea surade, il modificam si fierbem foarte scurt covrigii in apa ce contine o lingurita de bicarbonat de sodiu (pana se ridica la suprafata).
Ii reasezam pe hartia de copt din tava, presaram fleur de sel deasupra si ii coacem la 220 °C timp de 40 de min.

Trimitem cu mult drag reteta Oanei si Dianei (Savori urbane), initiatoarele proiectului, atat de fain, The food connection si Andreei, gazda retetelor germane, tara careia ii dedicam retetele acestei luni si va invitam sa le studiati si sa le incercati cu mare placere.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu