joi, 5 aprilie 2012
miercuri, 4 aprilie 2012
Pere cu gorgonzola,nuci si miere de rapita
Este binecunoscuta combinatia dintre pere si gorgonzola ceea ce doresc eu este sa dam putina atentie detaliilor , de aceea am pregatit un mic dejun imparatesc pentru creatoarea torturilor de ciocolata , Daiana , sotia mea!
Taiem perele Williams in sferturi , scoatem samburii , eu personal nu decojesc perele din motive de aspect si stoarcem purina lamaie deasupra pentru a le pastra culoarea.
Presaram zahar brun pe fetele taiate.
Intr-o tigaie cu putin ulei de masline incins prajim feliile de paine pe ambele fete pana cand incep sa prinda culoarea maro , dar nu prea mult sa nu se usuce in interior.
Scoatem painea afara din tigaie , adaugam inca putin ulei de masline si punem perele si le caramelizam pe ambele fete taiate.
Scoatem perele si punem nucile in locul lor , pe care le prajim usor in zaharul caramelizat ramas pe fundul tigaii.
Si servim perele cu gorgonzola , nuci , paine si putina miere de rapita...
Alaturi de un pahar de marsala ,
Ce parere aveti?Astept cu drag comentariile voastre!
luni, 2 aprilie 2012
Cucu...bau!
Au trecut vreo 2 saptamani de cand nu am mai facut vreun tort sau figurina noua , din lipsa de timp , asa ca abia asteptam sa vina momentul sa ma reapuc.
duminică, 1 aprilie 2012
Pistachio muffins ... sau ... briose cu fistic?
Bucataria turceasca....una dintre favoritele mele.
Pentru briose avem nevoie de:
- 100 gr. de fistic crud ( neprajit, nesarat ) macinat in rasnita
- 50 gr. faina
- 50 gr. gris
- 5 oua de casa
- o lingura + un varf de lingura de zahar
- coaja unei portocale rase (daca se poate bio pentru ca sa nu fie impregnata cu chimicale)
Pentru sirop avem nevoie de:
- 500 ml. suc de portocale proaspat stors ( eu am folosit portocale rosii de Sicilia )
- 200 gr. de zahar
- 300 ml. smantana de frisca
- 200 ml. de iaurt
Se pune cuptorul la incalzit la 175 ° C.
Separam albusurile de galbenusuri.
Batem separat albusurile cu varful de lingura de zahar si galbenusurile cu lingura intreaga de zahar si cu jumatate din coaja de portocala rasa.
Incorporam in albusurile batute ( spuma ), prin miscari usoare , grisul, faina si fisticul macinat.
Apoi incorporam galbenusurile batute cu zahar.
Punem in forme de briose ( daca aveti forme metalice trebuie in prealabil unse cu unt, daca sunt forme de silicon se pune aluatul direct fara nici o pregatire ) avand grija sa nu umplem mai mult de doua treimi din inaltimea formei.
Punem in cuptor la 174° C pentru 30 minute.
Intre timp punem la fiert sucul de portocale impreuna cu cele 200 gr. de zahar si restul de coaja de portocala rasa, la foc mic, amestecand continuu.Trebuie sa fiarba cam 10 min. pana se dizolva zaharul si scade in volum devenind mai siropos.
Dupa 30 min. le scoatem din cuptor si turnam cu generozitate siropul de portocale peste ele direct in forme astfel incat sa umplem tot spatiul liber si pe masure ce lichidul se absoarbe tot completam.
Le lasam sa absoarba siropul 10-20 min. ( in functie de cat de insiropate doriti sa fie ).
Intre timp batem frisca si o amestecam apoi cu iaurtul.
Si...
Hmmmmm....magic!
vineri, 30 martie 2012
Sardine cu fenicul
Avem nevoie de:
- sardine (2 bucati pentru fiecare persoana)
- fenicul proaspat
- ulei de masline
- pesmet
- parmezan ras
- un ou
- un catel de usturoi
- sare si piper
Curatam pestii de solzi , apoi in interior si ii spalam bine , dupa care ii uscam putin pe un servetel de harie de bucatarie.
Intr-o tigaie incingem foarte putin ulei de masline (aproximativ o lingurita) in care prajim pe abele parti pestii.
Taiem feniculul (partea alba) rondele cam de 0,5 cm grosime pe lung , pudram fiecare felie cu sare si piper pe ambele parti , dupa care ,
trecem fiecare felie intai prin oul batut in prealabil cu furculita si apoi prin amestecul format din parti egale de pesmet si parmezan ras si le prajim in putin ulei de masline pe ambele parti.
Punem sare si piper pe sardine (daca se poate proaspat macinate) si acum urmeaza ceea ce italienii numesc "un filo di olio" adica adaugam putin ulei crud de masline de cea mai buna calitate (este cea mai buna oportunitate de a savura uleiul de masline extravirgin in afara preparatelor reci) in care in prealabil am presat cateva feliute de usturoi si...
sper sa le savurati cu placere!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)