duminică, 19 mai 2013

Focaccia- varianta I


Dragilor, astazi as vrea sa incercam impreuna o prima reteta de focaccia , extrem de simpla dar cu rezultate spectaculoase.

Focaccia sau painea turtita a italienilor , sora vitrega a pizzei, este varianta de paine pe care ei o prefera pe post de aperitiv, asociata unui fel principal sau pur si simplu inlocuindu-l in totalitate pe acesta din meniu.

Daca ajungeti in Italia, va recomand cu caldura sa nu ratati asa numitele focaccierii (noi avem una de suflet, undeva in centrul vechi din La Spezia...) care fac la foc continuu aceste minuni in tavi foarte mari si le vand de obicei calde, in asociere sau nu cu diferite produse simple de patiserie, costituind un pranz ideal atunci cand lipsa de timp este un factor determinant.

Exista o varietate mare de ingrediente care se pot pune pe focaccia, incepand de la ulei de masline si sare in varianta cea mai simpla, pana la diverse tipuri de branza , rosii , diferite frunze , ceapa , usturoi , masline , sau chiar variante carnoase.

Reteta de la care am pornit de aceasta data este reteta Dianei (Provocarea Bucatar Curajos de mai) , careia i-am adus o modificare importanta inlocuind drojdia cu maia si adaptand pasii de lucru corespunzatori acestei variante din mers.

Ce am avea nevoie?

  • 30 g. maia integrala (poate fi si alba)
  • 435 g. faina alba Terra Natura
  • 225 g. apa calduta
  • 1-2 linguri de ulei de masline 
  • cateva frunze de busuioc si cimbrisor din gradina
  • 9 g. sare de Himalaya

Cu o seara inainte din maia-ua hranita in dimineata respectiva se retin 30 g. peste care se adauga 70 g. apa calduta , se amesteca bine dupa care se mai adauga 80 g. faina alba si se omogenizeaza totul.

Acoperim vasul si il lasam pana dimineata sa se activeze prefermentul.
Dimineata vom gasi prefermentul plin de bule si cu volumul cel putin dublat, asa ca adaugam peste , restul de 155 g. apa si mestecam pana se omogenizeaza , dupa care adaugam restul de faina adica 355 g. si amestecam pana se incorporeaza toata .

Acoperim din nou vasul pentru urmatoarele 30 de minute pentru faza de autoliza.
La final adaugam sarea , amestecam bine cu mana pana se incorporeaza , dupa care framantam putin aluatul pana se desprinde de peretii vasului si devine elastic , ii dam o forma de bila , il reasezam in vas si il acoperim din nou.


Din acest moment , aluatul se poate poate pastra sub aceasta forma la frigider pana la o saptamana , sau se poate folosi proaspat.


Daca ne hotaram pentru a doua varinata , intindem foccacia cu mana , atfel incat sa avem o grosime de aproximativ 2 cm peste tot pe o hartie de copt, dupa care o acoperim cu un prosop curat de bucatarie si o lasam sa dospeasca aproximativ o ora.


Din loc in loc facem niste gropite cu degetul pe toata suprafata aluatului intins si il ungem cu uleiul de masline amestecat cu jumatate de cana de apa si 3-4 g. de sare , presaram busuiocul si cimbrisorul maruntite deasupra si il introducem in cuptor direct pe piatra de copt , pentru 20-25 min. la 200-220°C.


Daca v-am convins, promit ca revin si cu alte retete in aceeasi idee, pentru ca noi am fost mai mult decat incantati de rezultat!








7 comentarii:

  1. Pe mine cu siguranta m-ati convins, arata exact cum trebuie sa arate o Focaccia!
    Cat despre La Spezia...oooo, visez de cativa ani sa ajung sa vizitez acele satulete fermecatoare :)
    Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ok! M-am hotarat! Sa inceapa cultura de maia si la mine! Am vazut atatea retete faine ca nu mai pot rezista! Focaccia asta a voastra arata intr-un mare fel. Si stiu ce spun, ca de mancat tot mananc aici ;). Eu am folosit pana acum doar maia uscata ( asa o vand aici la brutarii). Vreau si eu maiaua mea si o sa incep sa va stresez cu intrebari :)). Tare mi-ar placea sa particip si eu la unul din atelierele din tara. Va pup

    RăspundețiȘtergere
  3. Aluatul ce consistenta are in final? moale? cleioasa? (eventual o estimare la cate minut e framantatul ...)

    La ce temperatura e cuptorul?

    RăspundețiȘtergere
  4. De pofta am facut si eu acu....ce miroase la mine: usturoi, busuioc..!
    A mea e cu drojdie , abia astept sa vad ce iese.

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti vine sa o mananci ca pe un cozonac.

    RăspundețiȘtergere
  6. Abia astept sa revii si cu a doua varianta.

    RăspundețiȘtergere