vineri, 31 mai 2013

Pavlova in varianta clasica


O reteta speciala pentru o zi speciala...un tort pe cat de simplu de facut, pe atat de gustos si spectaculos!

Trebuie sa recunosc ca este pentru prima data cand fac acest tort , sau prajitura , sau cum vreti voi sa o numiti si mai mult decat atat,  este pentru prima oara cand gust acest desert simplu si de mare efect despre care nu stiam decat ca exista pana acum , dar nu stiu de ce aveam impresia ca este ceva complicat de facut si nu am avut nici macar curiozitatea sa studiez cat de cat reteta...

Si tare rau am facut , mai ales ca sunt un mare fan al bezelelor de orice fel sau sub orice forma , pentru mine sunt irezistibile de cand eram copil sau daca ma gandesc bine, poate chiar de acolo mi se si trage...

De aceea trebuie sa-i multumesc Corinei, al carei blog atat de muncit l-am rasfoit pentru a doua oara provocata fiind in secret si de aceasta data , dar catre de Nicol, ca mi-a atras atentia cu reteta aceasta ispititor de simpla si buna!


Fiind la prima incercare a acestei retete , trebuie sa marturisesc ca nu mi-am permis foarte multe exchibitii, nu de alta dar pregateam tortuletul pentru ziua celor trei minuni mici ale mele si a tuturor minunilor mici sau mari din intreaga lume si nu puteam sa dau gres, asa ca inainte de a ma apuca de lucru am studiat putin problema si am incercat sa urmez indicatiile celor mai experimentati in aceasta directie...

Reteta pe care v-o propun astazi este una clasica (exista vreo 3 variante care se accepta a corespunde acestei definitii cu diferente mici intre ele, de nuanta pana la urma), variatiuni pe aceeasi tema existand nenumarate!

Am avea nevoie de :
  • 3 albusuri de oua, de casa sau ecologice
  • 96 g. zahar brut (in reteta era zahar praf , dar aici am preferat sa risc...)
  • 1 lingurita de otet alb de meree (bio sau facut in casa)
  • 1 lingurita de amidon din porumb (bio)
  • 1 vf. de cutit de sare
  • 250 g.frisca proaspata bio
  • 250 g. fructe proaspete (cirese si coacaze in cazul meu)

Batem albusurile cu varful de cutit de sare,bine de tot, dupa care incorporam gradat tot zaharul si continuam sa batem pana acesta se dizolva complet.

Apoi, incorporam cu miscari lente otetul si amidonul din porumb , cu grija , fara sa afectam consistenta de spuma tare.

Turnam compozitia pe tava tapetata cu o hartie siliconata sub forma unui cerc si o introducem in cuptorul incalzit la 180°C pentru 5 min. , dupa care reducem temperatura la 150°C  timp de 15 min. , apoi la 130°c si o mai lasam acolo pentru inca 45-50 min.

Lasam bezeaua sa se raceasca de tot , iar tot ce ne mai ramane de facut este sa batem frisca spuma , fara pic de zahar si sa montam intrega compozitie dupa inspiratie...




Si iata rezultatul!

PS: am avut o gramada de ochi care m-au urmarit foarte curiosi pe tot parcursul pregatirii tortului , iar mai apoi o gramada de manute care au infulecat cu mare pofta mai ales partea de bezea a tortului, ceea ce ma determina sa ma gandesc ca data viitoare sa modific putin proportiile in acest sens...asa ca ramaneti pe faza, va urma!


Asa cum promiteam, revin cu poze facute in decursul timpului...in varianta cu merisoare si coacaze rosii









13 comentarii:

  1. Imi place Pavlova! Fotografii tei sunt foarte frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim foarte mult!Te mai asteptam cu mult drag in vizita pe la noi!
      Vielen dank und Herzlich Willkommen bei uns!

      Ștergere
  2. Buna rau! Cred ca a disparut instantaneu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) exact, dispare cu o viteza ametitoare, in timp ce primesc explicatii de genul "trebuie sa o mancam pe toata, stii ca nu ai cum sa o pastrezi in varianta aceasta..."

      Ștergere
  3. Sunt indragostita pana peste cap de acest desert. E pur s simplu fabulos!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este si la cat de simplu se face, nu cred ca poate exista cineva care sa ii reziste...

      Ștergere
  4. Cat de bine poate sa arate !! Mi-nu-nat !!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot zic si eu ca incerc sa fac pavlova , dar sincer nu am curaj !! :((
    A voastra arata atat de bine ....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh draga mea, nu este simplu , este extrem de simplu de facut, iar dupa prima incercare, iti garantez ca iti va fi mai greu sa te opresti sa repeti procedura cat mai des!
      Multumim mult Adina!

      Ștergere
  6. Buna Daiana, as vrea sa incerc sa fac Pavlova de 1 Mai si am nevoie de o informatie, daca se poate? As vrea sa te intreb ce fel de otet ai folosit? Otetul alb e otetul clasic din comert sau? Multumesc anticipat pentru raspuns! Simona

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Simona, eu am folosit otet de mere pe care l-am facut noi acasa din merele din gradina, dar in lipsa lui, iti recomand sa folosesti otet de mere de cea mai buna calitate (de la magazinele bio) ...
      Spor la treaba si te astept cu impresii! D

      Ștergere
  7. Multumesc! Ma apuc de treaba in cateva minute.

    RăspundețiȘtergere