duminică, 19 aprilie 2020

Lipii bio cu maia







Nici nu stiu cu ce sa incep....ar fi atat de multe de povestit ca nu mi-ar ajunge postari intregi si nici tot acest timp oarecum liber (pentru ca in realitate viata noastra s-a complicat intr-un cu totul alt mod si ne ocupam de lucruri care ne tin in priza poate chiar mai mult decat inainte, singura diferenta fiind doar ca stam mult mai mult timp acasa...).





Au trecut 6 ani de cand nu am mai avut ragaz cu adevarat sa ne mai ocupam de blog , sa impartasim cu voi povesti sau retete, dar desi s-au schimbat muuulte lucruri in tot acest timp , ceea ce cu siguranta nu s-a schimbat este modul in care bucatarim zilnic acasa....

Daca aluaturile cu maia nu au mai fost atat de frecvente si atat de diverse ca la inceput, painea cu maia a ramas un element aproape permanent prezent la noi in bucatarie...

Trebuie sa recunosc insa ca au fost cateva luni in care painea bio cu maia a lipsit cu desavarsire din viata noastra, interval de timp in care nici macar de maia nu am mai avut timp sa ma ocup, insa a fost exceptia care intareste regula, cu alte cuvinte acea scurta perioada m-a determinat sa caut cu indarjire toate variantele posibile sa adaptez si mai mult painea la programul meu atat de incarcat incat sa nu mai fiu nevoita sa renunt la ea, adaptare al carei rezultat a fost o noua procedura, o noua reteta de paina extrem de SIMPLA si BUNA, dar acesta va fi subiectul unei postari ulterioare...

Singurul lucru pe care as vrea sa il subliniez este doar ca in tot acest timp am impins aluatul cu maia la maxim in toate directiile posibile, am testat cred toate limitele suportabilitatii lui, nu pentru ca asa mi-as fi dorit ci pentru ca nu am avut incotro in ideea de a nu renunta la brutareala...iar rezultatele au fost cel putin surprinzatoare...

Insa  sa revenim la oile noastre, si anume la lipiile cu maia care au si ele o poveste destul de draguta..

Trebuie sa recunosc ca pana anul trecut nu am facut niciodata lipii cu maia...

nu as putea sa spun cu exactitate de ce in toti acesti ani de cand fac paine cu maia nu am gasit starea de spirit sau ragazul sa incerc sa le fac, a fost una ditre retetele pe care le-am privit cu destul de putina incredere si o doza exagerata de scepticism, din cauza modalitatii de copt a acestora cred, care nu stiu de ce mi s-a parut mie complicata la vremea respectiva , pentru ca in realitate este reteta cea mai rapida de paine cu maia posibila, cat despre simplitate nici nu mai are rost sa vorbim...

Povestea incepe in vacanta de vara de anul trecut, vacanta in care asa cum obisnuim noi intotdeauna pe langa bagajul cu unelte de bucatarie nelipsit la orice plecare , impachetam obligatoriu si un vas cu maia activa, pentru ca painea bio cu maia sa nu ne lipseasca nici un moment de pe masa, nu numai pentru ca este cea mai gustoasa varianta de paine , dar este si cea mai sanatoasa, pentru ca nici o varianta de paine bio cu drojdie nu se va ridica niciodata la calitatile celei cu maia (vorbind si din punct de vedere medical acum) ...

Planurile de acasa insa mi-au fost rasturnate complet in targ, inca de la bun inceput, cand in supermarket am descoperit la frigider o varianta de lipii proaspete (cred ca se numesc precoapte)  biologice  cu lievito madre din faina de kamut sau spelta...descoperire care mi-a simplificat enorm rutina de facut paine in concediu si a redus-o la 10-15 minute zilnice de copt lipiile in tigaia de fonta...

Asa cum simplu va imaginati,  nu numai ca am avut aceasta rutina in fiecare dimineata, la intoarcerea acasa am luat o cantitate considerabila cu noi , pentru a putea savura cat mai mult timp posibil acele minunatii ...minunatii care s-au terminat insa intr-o buna zi....

zi in care am decis ca a sosit timpul pentru propria reteta de lipii cu maia, ceea ce s-a intamplat dupa cateva potriviri din mers...

In cele ce urmeaza va ofer 2 variante ale aceleiasi reteta, una foarte rapida (o ora) si alta foarte buna (gustoasa) care presupune o noapte de ragaz la frigider.

Deci sa-i dam bataie:

Pentru 5 lipii cu diametrul de aproximativ 28 cm avem nevoie de:





  • 80 g. maia bio activa (a mea este de spelta integrala)
  • 250 g. faina bio alba Terra Natura
  • 100g. apa
  • 20 g. ulei de masline extra virgin, bio
  • 6 g. sare de Himalaya

Varianta 1, rapida:

Amestecam toate ingredientele si framanatam usor pana se incorporeaza bine sarea , iar aluatul se desprinde de vas si formam o bila din aluat.

Acoperim vasul cu aluat si il lasam 1/2-1 ora sa se relaxeze in vas.

Impartim aluatul in 5 parti egale de ca. 90 g. fiecare, formam bile si punem tigaia de fonta la incins pe aragaz (goala, fara nici o picatura de ulei).




Cu sucitoarul intindem bilele pe rand  in ordinea formarii lor sub forma de cercuri cu diametrul de aprox. 28 cm si le coacem pe masura ce le intindem in tigaia incinsa de pe aragaz.




Varianta 2, un pic mai elaborata:

Amestecam faina , maiaua si apa, formam o bila de aluat si lasam la autoliza in vas acoperit, 1-3 ore.

Adaugam uleiul de masline si sarea , framantam pana se incoporeaza bine si dam la frigider pana a doua zi (in vas acoperit)




Dimineata urmam aceiasi pasi de la varianta 1 de la impartirea aluatului...




Sunt tare curioasa care varianta o veti alege?!

E voila, paine cu maia in doi timpi si trei miscari!





Acestea fiind spuse , va dorim sarbatori frumoase tuturor alaturi de cei dragi!
Si nu uitati, stam acasa si... brutarim impreuna!

<3 Daiana














Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu