Terra Natura....intotdeauna cand pronunt acest nume, gandul imi zboara la Terra Madre si la Carlo Petrini fondatorul Slow Food...
O simpla asemanare de nume, imi spuneam mereu...pana cand intr-una din zile Luca , ne-a invitat sa le facem o vizita, la ferma de la Jamu Mare (judetul Timis).
Pe Luca si Paco, cei doi frati elvetieni care au inceput inca din 1995 sa faca agricultura in Banat, la Jamu Mare, ii cunoastem de ceva timp...insa in acea sambata calduroasa am inteles ca atunci cand ne gandim la Terra Natura in primul rand trebuie sa ne gandim la oameni, deoarece este nevoie de oameni cu totul speciali pentru a face agricultura in acest mod, pentru a fi intr-o asemenea armonie cu natura.
Acest gand m-a urmarit mai apoi pe tot parcursul concediului de vara in Italia, unde am cumparat aproape exclusiv produse locale cultivate biologic , direct din curtea taranilor.
Am stat de vorba cu ei, ne-au impartasit retete tipice locale, modul in care se face branza in Trentino...altfel spus, am intalnit alti oameni minunati.
In acea vara, mi-am dat seama ca, de fapt atunci cand vorbim despre un produs, e bine sa ne intrebam cine sunt de fapt oamenii din spatele lui... de cele mai multe ori veti avea surpriza ca veti intalni oameni cu totul si cu totul deosebiti.
Nu i-am intrebat niciodata pe Luca si Paco ce i-a determinat sa vina sa faca agricultura in Romania, un lucru este insa sigur... nu a fost usor.
Pas cu pas insa, au cladit o ferma in adevaratul sens al cuvantului.
Au pornit de la 45 de hectare in 1995, au facut conversia si au obtinut certificarea Bio, marindu-si suprafata la 150 de hectare.
De la an, la an suprafata cultivata a crescut adaugand noi soiuri ajungand in prezent (2014) la o suprafata de 920 de hectare.
Timpul frumos din primavara lui 2008 le da posibilitatea sa isi implineasca un vis...un vis frumos.
Planteaza vita de vie, 56 de hectare...visul frumos al oricarui agricultor.
In 2009 urmeaza inca 24 de hectare...Riesling, Sauvignon, Feteasca neagra, Merlot, Cabernet, Pinot.
Construiesc o crama, un centru de depozitare si o mica moara (care macina lent cerealele imbogatindu-le calitatile) ... cu alte cuvinte acum Terra Natura este o ferma complet functionala.
Ceea ce am constatat in urma acestei vizite este faptul ca a face agricultura bio in primul rand este o lectie de viata.
Trebuie sa accepti natura asa cum este, cu plusuri, cu minusuri, cu ani buni in care ea este darnica cu tine si cu ani mai rai in care natura isi cere drepturile.
Am facut o plimbare pe campurile fermei de la Jamu Mare... Desi pare ciudat, primul lucru pe care l-am remarcat au fost nu culturile ci buruienile, flora spontana de o diversitate cu totul iesita din comun.
Iti dau senzatia de curatenie, de natura sanatoasa, multumita de felul in care se poarta oamenii cu ea.
As mai vrea sa vorbesc despre un aspect pe care il consider eu deosebit de important atunci cand faci agricultura, si mai precis despre modul in care alegi soiurile pe care le plantezi.
Este esential acest lucru...eu cel putin, de ceva vreme incoace, cand cumpar legumele in piata ii intreb pe tarani nu numai cum le cultiva , dar si ce soiuri folosesc.
Nu stiu daca stiati, dar pentru majoritatea legumelor care se cultiva la noi in tara, soiurile autohtone romanesti , vechi , au disparut aproape cu desavarsire. Au disparut pentru ca nu sunt destul de productive, nu aduc repede banii multi pe care si-i doresc producatorii conventionali....
La Terra Natura insa, preocuparea pentru a cauta, gasi si cultiva soiuri genuine, arhaice, de calitate este la baza in activitatea fermei, veti avea surpriza sa gasiti in Banat cele mai vechi soiuri de cereale cultivate biologic, emmer, spelta, porumb alaturi de soiuri sanatoase de grau comun, secara, hrisca, ovaz, floarea soarelui ...
Un mic exemplu... porumbul cultivat de ei este porumbul pentru malai din soiul Marano, unul dintre cele mai bune soiuri de porumb cultivate la nivel european. Dar despre acest porumb va voi vorbi mai pe larg cu ocazia primei retete de mamaliga pe care o voi posta pe blog.
Nu pot sa inchei fara sa spun ceva despre vin... Daca m-ati fi intrebat acum doi ani cand am incercat pentru prima data vinul de la Terra Natura, care este parerea mea despre el, as fi raspuns cu politete ca apreciez faptul ca este biologic.
Asa ca am incercat (direct in crama ) cu destul scepticism vinul inca necomercializat din recolta anului 2013...
As putea spune ca a fost una dintre cele mai mari surprize din aceasta vizita la Jamu Mare.
Diferenta este uriasa fata de recoltele anterioare.
Vinurile rosii: Feteasca, Cabernetul, Merlotul au eleganta, nasul, gustul spectaculos de bune pentru o vie totusi atat de tanara, iar cele albe au facut si ele pasi importanti fata de anii anteriori.
Explicatia mi-a oferit-o atunci Luca prin faptul ca via se maturizeaza de la an la an iar radacinile coboara tot mai adanc in straturile pline de minerale ale dealurilor din Jamu Mare extragand toate aceste arome pe care apoi le daruiesc vinului.
Intre timp insa soarele se duce incet, incet la culcare....
...a fost o sambata frumoasa, alaturi de oameni deosebiti carora le suntem recunoscatori pentru
invitatie, multumim frumos! <3
Up-date: articolul l-am scris in 2014, de atunci dintr-o multime de motive nu am mai avut nici un pic de ragaz sa ne ocupam de blog, de aceea articolul nu a ajuns sa vada lumina zilei pana acum...
Acum insa timpurile ne obliga sa incetinim ritmul, sa ne oprim chiar pe loc si sa analizam ce drum alegem sa urmam in continuare...ramane la latitudinea noastra daca vom intelege cate ceva din toata aceasta experienta , daca ne vom corecta greselile si daca ne vom apropia din nou de natura, intr-un mod corect, plin de respect si gratitudine!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu