duminică, 7 octombrie 2012

Inghetata de ulei de masline cu rosii cherry caramelizate


 A sosit momentul sa ne jucam putin cu simturile....insa care dintre ele? Aristotel spunea de 5...astazi cercetatorii vorbesc de 9 pana la 21 de simturi....  despre inca 5 in plus se pare ca nu exista dubii ... hmmm se schimba lumea in care traim nu-i asa ?

Cred ca se apropie momentul ( daca cumva nu a sosit inca...) in care trebuie sa ne schimbam putin conceptele despre mancare...
De cand eram mic ( cred ca de sute de ori pana acum) am auzit zicala : "nu traiesti ca sa mananci ci mananci ca sa traiesti"... "very tricky"... as putea spune...
Daca se refera la volumul consumat as putea fi de acord cu ea, insa daca se refera la calitatea hranei lucrurile se schimba. Cam 90% din problemele de sanatate ale acestei planete sunt intr-un fel sau altul legate de hrana: prea putina, prea multa, sau....de proasta calitate.



Dar sa revenim la inghetata noastra...de inspiratie Chef Stephan Vadnjal , "Dolce Vita" , Österreichs Bester "Italiener" , mit Liebe Grüsse !
...pe care by the way , o trimitem catre Provocarea Dulce Romanie din luna aceasta , ajunsa la editie aniversara , in regia lui Mihai Lambru...

Pentru inghetata avem nevoie de:

  • 400 ml. lapte
  • 100 ml. smantana de frisca proaspata
  • 1 pastaie de vanilie
  • 5 galbenusuri de ou
  • 50 g. zahar brun
  • 1 lingura de ulei de masline

Pentru rosiile caramelizate avem nevoie de:

  • 1 pastaie de vanilie
  • 150 ml. ulei de masline cu aciditate redusa de cea mai buna calitate
  • 400 g. de rosii cherry de gradina
  • 1 lingura de zahar brun
  • 1 lingura de aceto balsamico redus (se poate inlocui cu crema de balsamico sau balsamico simplu)

Pentru inghetata:  

Despicam cu varful cutitului pastaia de vanilie pe lungime si o punem la fiert in amestecul de laptele si frisca pe care il aducem la fierbere , moment in care luam de pe foc vasul si lasam sa se extraga aroma timp de 10 minute, dupa care scoatem afara vanilia.
Batem galbenusurile cu zaharul pana se fac spuma si se albesc la culoare. Le amestecam cu frisca si laptele si le punem din nou la foc mic pana cand incepe sa se ingroase amestecul cu grija sa nu ajunga la fierbere (verificam cu "testul rozei"). Luam de pe foc amestecul si adaugam lingura de ulei de masline, amestecand bine pana se emulsioneaza complet.
Se raceste la temperatura camerei. Se poate pune direct in masina de inghetata ( sau in congelator si se amesteca la interval de 30 minute pentru aerare ). Eu obisnuiesc sa o fac insa cu ceva timp inainte si o las la frigider pana se raceste bine , scurtand astfel timpul in care sta in masina de inghetata.

Pentru rosiile caramelizate:  

Despicam pe lung pastaia de vanilie. Punem intr-o tigaie uleiul de masline si il incalzim usor, apoi punem vanilia in uleiul cald si o lasam 10 minute in asa fel incat sa se extraga aroma.
Punem rosiile in apa clocotita pentru aprox. 1 minut ( procedeul se numeste "blanchir"). Apoi le punem in apa rece si le decojim. Le asezam apoi intr-o tava pe hartie de copt si presaram zaharul brun deasupra. Apoi le stropim cu uleiul de masline in care am tinut vanilia.
Coacem rosiile in cuptor 1/2 ora la 150° C.

Le punem pe farfuria de servit si turnam deasupra lor cateva picaturi de balsamico ...apoi adaugam inghetata...e voila´.





To strong for you?




25 de comentarii:

  1. Arata fantastic,pot doar sa-mi imaginez gustul,cu siguranta este un deliciu!O seara frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos pentru aprecieri si vizita! O saptamana frumoasa!

      Ștergere
  2. Wow, grozav de bine arata!! Chiar o combinatie inedita pentru mine si incerc sa-mi imaginez gustul...uitandu-ma la poze, si la ingrediente si tot asa...cred ca e chiar bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este o combinatie inedita dar in acelasi timp si foarte reusita de gusturi si arome! Multumim frumos!

      Ștergere
  3. Cred ca are un gust bun,nu am incercat pana acum asa combinatie.
    O seara buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercata...este o reteta simpla ca si mod de preparare insa foarte sofisticata in ceea ce priveste gustul!

      Ștergere
  4. Arta culanara la puterea a treia!!!
    Felicitari...desert inedit alaturi de o prezentare impecabila!
    Toata stima:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa cum am zis si pe FB , asta este ARTA !!!!!! <3<3 Felicitari !!!!
    PS.Mereu astept cu nerabdare sa vad ce minunatii mai postati !! ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata foarte bine si pot sa va spun ca am avut ocazia sa gust ceva de acest gen intr-un restaurant in Cluj

    RăspundețiȘtergere
  7. Prezentare de nota 10. Plus niste culori minunate... Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  8. Vanilie si ulei de masline ... mmmm, de ce nu ? Iar rosiile caramelizate ma atrag magnetic :) Minunat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Practic uleiul de masline ii schimba usor textura si ii da doar ( fiind in cantitate mica ) o usoara aroma de masline...iar in ceea ce priveste rosiile caramelizate...cred ca ele sunt adevaratele "staruri" in aceasta combinatie:)

      Ștergere
  9. Prezenatrea ca la carte!Gustul cred ca este divin!

    RăspundețiȘtergere
  10. Arata foarte bine, dar combinatia...mi se pare putin dubioasa. Nu sunt sceptic de felul meu, asa ca o sa incerc o data aceasta reteta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gusturile si culorile nu se discuta :)...cu atat mai mult in bucataria de avangarda. Reteta cu am spus si in articol nu imi apartine...este a lui Stephan Vadnjal de la "Dolce Vita" din Klagenfurt. Parte cu inghetata de vanilie si ulei de masline o stiam deja, este deja destul de clasica insa pe mine de fapt rosiile caramelizate m-au atras. Este o combinatie interesanta de gusturi...merita incercata :)

      Ștergere
  11. Sunt de acord cu afirmatia din partea introductiva si cred ca intr-adevar suntem ceea ce mancam! Sunt si eu adepta ingredientelor putine, dar de calitate, iar unul dintre motivele pentru care va citesc cu drag de fiecare data este acela ca intotdeauna reusiti sa asociati ingrediente simple intr-o maniera atat de eleganta!
    Reteta aceasta are o finete aparte, vanilia prezenta atat in inghetata cat si in garnitura aduce o nota distincta iar uleiul de masline din compozitia inghetatei cred ca are exact rolul de a face usor si elegant transferul catre garnitura de rosii caramelizate. Balsamicul vine la fix sa acompanieze rosiile si sa dea un kick intregului preparat. Fabulos! Mai ca imi vine sa merg pana in Klagenfurt!
    hugs,
    Andra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumim din suflet Andra, de data aceasta pentru ideea de a combina ingredientele in aceasta maniera, laudele se cuvin altcuiva, si ne-ar face cea mare placere daca am avea posibilitatea sa i le transmitem personal...
      Cat despre arome, ai intuit perfect realitatea dar merita sa incerci combinatia, gustand-o, senzatia nu poate fi descrisa in cuvinte!
      Te imbratisam cu mult drag!

      Ștergere