Mmmm...mirosul imbatator de paine proaspata cu maia este atat de intens incat nu cred sa nu se simta pana la voi...si daca o data ati facut cunostiinta cu el , cu siguranta va veti imbolnavi subit si nu veti mai avea scapare!
Pe Codruta am cunoscut-o virtual cu ceva vreme in urma si m-a cucerit pe loc cu sarmul si daruirea cu care povesteste pe blogul ei Apa Faina Sare despre painea cu maia si nu numai , ea fiind principala vinovata pentru decizia mea de a ma apuca de aceasta indeletnicire extrem de interesanta si importanta.
Din acel moment nu am facut decat sa aman inevitabilul si mi-am tot cautat si gasit -evident- motive sa nu ma apuc de maia si de paine...pana intr-o buna zi , in urma cu cateva saptamani , cand am luat cu hotarare punga de faina intr-o mana si un borcan curat in cealalta si m-am apucat de treaba si asa sontac , sontac , am ajuns sa coc paine de doua ori pe saptamana astfel incat sa pot satura populatia numeroasa de la noi din casa si sa imi permit sa mai fac si cate un cadou de suflet din cand in cand...
Dar povestea este lunga si ar fi pacat sa va lipsesc de continuarea ei , pentru ca in acelasi timp as vrea sa va conving ca implicarea voastra este minima , la fel ca si efortul depus atunci cand pregatiti o paine cu maia , veti fi surprinsi dar , practic painea se face singura ... de aceea , povestea o mai amanam pentru postul urmator!
Pasul 0 : Cu o zi inainte de ziua cea mare , scot maia-ua din frigider dimineata-spre pranz si o hranesc in raport 1:1:1(maia:apa:faina)
Pasul 1 : Pregatesc prefermentul , seara , imi iau cantitatea necesara de maia din maia-ua mama (crescuta dupa hranire) o amestec cu cantitatile corespunzatoare de faina si apa si o parasesc asa , acoperita intr-un vas , pe pult in bucatarie pana in dimineata urmatoare
Pasul 2 : A doua zi dimineata , amestec faina cu apa , dupa care o uit 30 de minute in vas (pentru faza de autolyse).
Pasul 3: Adaug sarea si prefermentul si framant bine sa se omgenizeze
,
Pasul 4 : Pun putin ulei de masline pe fundul si peretii vasului si execut 2-3 serii de impaturiri = SF ( Stretch and Fold) direct in vas la intervale de 45 ' intre ele
Pasul 5 : Rastorn totul pe planul de lucru si impart aluatul pe paini , carora le dau o forma initiala de boule (sfera), apoi le acopar si le las la odihna inca 20' acolo
Pasul 6: Le dau forma finala de batard si...
le rastorn in banneton sa dospeasca la temperatura camerei pentru inca minim 3 ore...
Pasul 7: Inca o tumba , de data asta pe hartia de copt , scoring (crestare) si la cuptor cu ea !
Ei ce spuneti a fost chiar asa de greu?
Trimit postarea catre Ama care a fost atat de draguta luna aceasta incat ne-a oferit blogul propriu spre rasfoire pentru Provocarea ei secreta , atunci cand blogul repartizat initial nu a vrut sa functioneze , un motiv in plus sa-i multumesc ca m-a ajutat astfel sa innaugurez seria lunga care va urma a posturilor despre painea cu maia...
Va rugam serviti si voi!
Nu pot sa spun decat : JOS PALARIA !!! ;)
RăspundețiȘtergereWow multumesc din suflet!Am tot incercat sa-l conving pe Cosmin sa se apuce el de acest proces dar nu am reusit , asa ca am preluat eu initiativa...
ȘtergereExcelent!
RăspundețiȘtergereBine ati venit in randul brutarilor artizanali! Ah, si ce intrare frumoasa v-ati facut!!!! O paine perfecta si niste fotografii minunate!
Abia astept urmatoarele paini! :)
Va imbratisez cu drag,
Andra
Multumim mult de tot !
ȘtergereBine v-am (re)gasit , tu esti o scunpa ca de obicei!
Si noi te imbratisam cu mare drag,Daiana
PS:painile vin si dispar cu o viteza ametitoare ca nici nu reusim sa tinem pasul cu fotografiatul si postatul lor...
minunata!!! o sa fac si eu!!! Te pup!
RăspundețiȘtergereIti multumesc mult de tot!Abia astept sa imi spui cum ti-a iesit!
ȘtergereTe pup si eu!
Ce bine arata! Felicitari. Prezentarea de nota 20+. Bravo
RăspundețiȘtergereImi multumesc din suflet pentru tot!
ȘtergereArata super. Ce painica ai facut ?
RăspundețiȘtergereAbia astept sa ajung acasa, sa hranesc maiaua si sa fac o paine San Francisco ( tot reteta Codrutei, bineinteles ), mi se pare cea mai gustoasa, alaturi de cea cu seminte.
Mihaela
Multumesc mult!
ȘtergerePaine alba cu adaos de faina integrala si de secara , dupa reteta Codrutei.
Eu nu prea sunt fan paine alba, am facut Au Levain o data si nu m-a prea impresionatsi si de atunci nu am mai incercat ...
MI-NU-NAT, atat pot spune.
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos!
ȘtergereAsta este pasiune curata! Rezultatul este extraordinar. Facutul painii continua sa ramana o mare nebuloasa pentru mine :). Felicitari
RăspundețiȘtergereIti multumesc mult de tot!
ȘtergereAdevarul este ca imi place sa ma joc si jucariile mele se schimba permanent , cele de la cabinet , torturile , painea...nu am timp sa ma plictisesc!
Ar trebui sa incerci si tu, la ce retete faci crede-ma ca e mult mai simplu sa faci paine!
Si eu plamadesc cu mare drag paine cu maia ( a mea este cu faina intergrala de secara ).
RăspundețiȘtergereImi place sa simt cum aluatul cu o compozitie atat de simpla,faina ,apa si sare ,se schimba in paine minunat de buna si de sanatoasa .
Mai nou ,in reteta pe care o folosesc usual am diminuat din cantitatile de faina alba si integrala de grau si am adaugat faina integrala de ovaz si de secara .
Este o reteta preluata de pe blogul Zeb Bakes ,dar am inlocuit faina spelta cu proportii egale de faina alba si integrala de grau .
Daca doriti ,va pot scrie reteta ,nu este secreta !
Tehnica, am inteles, dar....care este reteta ??????? e secreta??????????
RăspundețiȘtergere