luni, 14 mai 2012

Lasagna cu sparanghel




"As vrea sa va impartasesc un secret...dar ce ma fac ca nu va mai fi secret atunci...pssst...veniti mai aproape sa va spun numai voua la ureche, dar promiteti sa nu mai spuneti la nimeni, bine?" este formula magica prin care transmitem informatia dorita in cel mai scurt timp posibil in cea mai larga arie posibila...

Buuun, sa revenim la secret, m-am hotarat sa devin bucatar real, nu ca n-as fi unul , dar particip la un concurs organizat de catre reteaua magazinelor Real cu ocazia lansarii vaselor de gatit vitroceramice din gama Pyroflam, care se pare ca au o multime de avantaje, printre care, materialul din care sunt realizate (dezvoltat initial de Nasa si apoi preluat de firma Arc International din Franta) care se curata foarte usor si are o stabilitate termica foarte mare care permite utilizarea lui succesiva si imediata in congelator si cuptor si viceversa...

Sunt foarte curios sa incerc si eu un vas din aceasta gama, de aceea raspund provocarii lansate de catre "Bucatar Real":  http://www.real-hypermarket.ro/pyroflam/concurs-bloguri , si sper sa fiu unul dintre cele 45 de bloguri participante selectate, asa ca va propun sa facem o minunatie de lasagna cu sparangel pentru care vasul Pyroflam s-ar potrivi ca si turnat...in concluzie, gata cu vorba, sa trecem mai bine la treaba !


Avem nevoie de:
  • 1 kg. sparanghel alb
  • 60 gr. unt
  • 750 gr. spanac
  • o ceapa verde
  • un catel de usturoi
  • o lingura de ulei de masline
  • piper proaspat macinat
  • 40 gr. faina
  • 9 foi lasagna
  • 250 gr. mozzarella
  • putin unt pentru uns vasul



Sparanghel alb...ce frumusete!

Sanatos, gustos, simplu si bun!
  • Curatam sparanghelul in primele doua treimi de la baza ( eu folosesc un instrument special de curatat sparanghelul pe care l-am cumparat nu demult si pot sa va spun ca este o minune ).Nu uitam sa taiem cativa mm de la baza.


Punem intr-un vas mai larg ( eu folosesc o tigaie mai larga si cu marginile mai inalte ) la fiert 600 ml. de apa in care punem sare, o lingura de zahar si 10 gr. de unt. Cand clocoteste apa punem sparanghelul si il fierbem 5 minute, apoi scurgem apa (pe care o retinem pentru ca o vom folosi mai tarziu ), il clatim cu apa rece si il lasam in vasul strecurator.

  • Spanacul il curatam bine si il spalam. Maruntim fin ceapa si usturoiul. Intr-o oala incalzim putin ulei si dunstuim putin ceapa si usturoiul.Punem apoi in oala spanacul fara sa il scuturam de apa, acoperim cu un capac si il lasam la foc mediu pana se inmoaie ( 4-5 minute in medie ).Punem sare si piper dupa gust.



  • Pentru sosul Bechamel topim intr-o oala 50 gr. de unt si apoi punem faina mestecand continuu.Turnam gradat 1/2 din apa in care am fiert sparanghelul mestecand constant. Lasam cam 5 minute, la foc foarte mic sa fiarba sosul.Punem sare si piper.


  • Punem cuptorul sa se preincalzeasca la 180°C ( cu ventilatie 160°C ). Ungem peretii si fundul unui  vas termorezistent (de exemplu Pyroflam) cu unt.Pe fundul lui asezam o foaie dubla de lasagne, peste ea un strat de sos bechamel, iar peste sos un rand de sparanghel peste care punem o parte din spanac. Repetam aceeasi succesiune inca de doua ori in asa fel incat deasupra de ultimul strat de foi sa fie un rand de sparanghel cu sos si spanac. 


Peste acesta punem mozzarella taiata felii.


Punem la cuptor pe raftul din mijloc pentru 35-40 minute pana cand la suprafata capata o culoare frumoasa brun aurie...





Cu aceasta reteta particip la Provocarea Mihaelei "Dulce Romanie" aferenta lunii mai a carei gazda minunata este Andreea iar ingredientul acestei luni este spanacul , o leguma atat de sanatoasa , preferata noastra !


Va place ? Va invit cu mare placere sa si gustati...veti fi surprinsi cu siguranta !







18 comentarii:

  1. Minunat arata aceasta papica.
    Bafta multa!
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos, sa fie!Gustul ei in schimb depaseste cu mult aspectul...Un inceput de saptamana frumos!

      Ștergere
  2. o reteta minunata! combinatia interesanta de sparanghel si spanac. eu cu sparanghelul nu ma impac asa bine, pentru ca nu m-am acomodat inca cu gustul lui (abia am invatat sa-l curatat, sunt la inceput de drum)
    muuulta bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, noi suntem consumatori "inraiti" de sparanghel, din pacate nu il gasim intotdeauna la calitatea care ne-am dori-o ...dar de curatat cel mai simplu este cu "instrumentul special" ...de la MWF,este incredibil de usor (nici eu nu am crezut pana nu am incercat...).Sa fie,multumesc!

      Ștergere
  3. Succes ! Arata grozav si tare-as vrea sa gust macar o furculita :) Imi place sparanghelul si cel de gradina si cel salbatic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, esti invitata mea! Nu am incercat sparanghelul salbatic pana acum,nici nu am stiut ca exista asa ceva, se poate cumpara de undeva sau ti-l culegi singur?

      Ștergere
    2. Aici se gaseste la piata acum in primavara, pentru o perioada scurta de timp. Il culeg oamenii de prin livezi si il vind in manunchiuri. E verde inchis si tare subtirel, ca un creion de gros. E minunat ca salata fiarta sau in omleta.

      Ștergere
    3. Suna foarte interesant, mi-ar face mare placere sa gasesc si eu asa ceva in piata...fiind salbatic ,cu siguranta are o aroma puternica si un gust deosebit! Este specific Greciei sau se gaseste si in alte tari cu clima asemanatoare?

      Ștergere
  4. Nu am mancat lasagna cu sparanghel pana acum,dar la cum arata ma tenteaza rau!!!O zi frumoasa!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult , incearca reteta, nu vei fi dezamagita, profita de faptul ca este plin sezon la sparanghel si spanac !O zi placuta si tie!

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru compliment si vizita ,va mai asteptam cu drag pe la noi!

      Ștergere
  6. Secretul e secret !!! Sssssttttt !!!!! ;)Cat despre lasagna aceasta , daca as gasi sparanghel , acum as face-o !!! Din pacate o singura data am vazut sparanghel proaspat la noi in supermarket si nu mi-a prea placut cum arata , era cam palit !!! :(((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti soptesc un alt secret la ureche... cu sparanghelul in tara asta este o intreaga poveste, se pare ca nu se prea cumpara ,motiv pentru care se cam paleste in magazin...in Timisoara , daca ai noroc il gasesti la Auchan proaspat, la Metro asa si asa si normal si la Lidl ar trebui sa fie...dar cred ca este inca privit ostil din cauza gustului si pretului si aici ar trebui sa intervenim noi...

      Ștergere
  7. Eu stau in Caransebes :) , iar anul trecut s-a deschis Kaufland , insa nu am vazut niciodata sparanghel , la Lidl a fost singurul loc unde am gasit , dar asa cum ti-am zis , era palit !!! :((( Poate la urmatoarea vizita in Timi voi avea noroc sa gasesc proaspat si sa fac si eu !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa stii ca nici in Timisoara situatia nu este prea "roz" la acest capitol, anul acesta parca se vad ceva imbunatatiti insa...Eu te-as sfatui sa intrebi vanzatorii daca si cand primesc sparanghel si atunci ai o mare sansa sa poti sa-l cumperi proaspat...(ca sa nu mai vorbim ca nu stiu nici cum sa-l pastreze, in frigidere la Metro se paleste in 2 zile...).Sper sa ai succes!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce bunatate!!! Cum sparanghelul imi place mult, o sa fac si eu o astfel de lasagna. Yum! Sper ca n-o fi cu banat ca ma inspir de la voi ;). Weekend placut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos! Cat despre inspiratie , cu mare drag, nu poate fi ceva mai frumos decat sa reusesti sa trezesti dorinta de incercare a retetei, scopul nostru a fost atins!
      O duminica frumoasa si tie!

      Ștergere