Apetisant nu-i asa ?...
De fapt asa se poate spune ca a fost intreaga seara greceasca cu prietenii, deoarece pe masa au mai aparut pe langa souvlaki si spanakopita, keftedes, tiropitas si bineinteles tort la desert...
Astazi insa vom vorbi doar despre souvlaki... dupa o reteta veche greceasca pe care Eugen a primit-o de la fostii nostri colegi de facultate greci.O reteta simpla...cum sunt de altfel toate lucrurile bune...
Avem nevoie de:
- ceafa de porc
- ulei de masline
- cateva lamai
- bete de bambus pentru frigarui
- oregano
- gril si carbuni
- ....un chibrit....sau doua
Cantitatile sunt mai putin importante... in schimb esential este tempo-ul si proportiile.
Carnea o taiem cubulete...Eu va recomand sa folositi intotdeauna carne proaspata ( nu congelata ) pe care sa o scoateti din frigider cu o ora - doua inainte de preparare pentru a-i lasa timp sa ajunga la temperatura mediului ambiant.
Adevarul este ca intotdeauna se vede mana de chirurg...
In timp ce pregatim carnea, intr-o tava mai larga punem sucul a doua- trei lamai , ulei de masline ( in proportie de 1 : 3 suc de lamaie - ulei de masline ), o mana buna de oregano proaspat maruntit si sare.
Lasam sa se odihneasca amestecul vreo jumatate de ora sa se extraga si sa se amestece aromele.
Punem carnea pe betele de bambus...totul e cam pregatit acum... putem savura un pahar de vin bun!
Verificam inca o data jarul...
"Tutto a posto"... cum spun italienii.
Putem sa ii dam bataie...
Apoi un mic respiro... un pahar de "spritz" ( aperol+ prosecco+ multa gheata ) ne pregateste papilele gustative pentru ce va urma...
Cand carnea este aproape gata, o luam de pe gratar si o punem in tava unde am combinat sucul de lamaie cu ulei, oregano si sare, o tavalim bine si o lasam vreo 20 de sec. sa traga bine aromele...
Apoi o punem din nou pe gratar pret de 2-3 minute si o stropim din abundenta cu lichidul din tava.
E voila!... Καλή όρεξη!
Gratar, verdeata, prieteni, presecco.Tutto a posto anche per me!Sa va fie de bine!
RăspundețiȘtergereMultumim frumos! Intotdeauna mi-a placut sa gatesc pentru prieteni, mai ales intr-o seara de primavara atat de frumoasa!Weekend placut iti dorim!
ȘtergereΕυχαριστώ ! Arata minunat si ce mi-a placut mai mult, e ca ai oregano in gradina. Bravo !
RăspundețiȘtergereMultumim Dani pentru cuvintele frumoase!Gradinita de mirodenii este preferata mea, iar oregano proaspat cules este o incantare in bucatarie.
ȘtergereCu drag, Cosmin
Minunata "locatie", asa sa-ti tot petreci sfirsitul de saptamina. Duminica placuta va doresc.
RăspundețiȘtergereEste intr-adevar o oaza de liniste si in acelasi timp o sursa de inspiratie si relaxare.Iti dorim si tie o saptamana minunata!
ȘtergereBag de seama ca numa doctorul fara frizura a lucrat. . . . Restul cu poze, indicatii si proseco.
RăspundețiȘtergereDixtractie. . . .cred ca voi incerca si eu reteta
Nu poti sa te bagi peste un chirurg camd e vorba de taiat...eu am pregatit toate celelalte preparate pentru care voi dedica un post special...cat despre restul...cineva trebuia sa se ocupe si de poze (tot eu evident), indicatii pretioasa si Spritz !Spor la treaba, sa-mi spui daca v-a placut!
Ștergerema iau durerile de ficat ... locatie, mancare, beutura buna! + companie perfect ... ce sa-ti doresti mai mult?
RăspundețiȘtergereMi-ar parea tare rau sa se lase cu dureri pe undeva...nu am avut nici pe departe aceasta intentie! Asa este, nici nu poti sa-ti doresti mai mult, mai ales ca toate farfuriile au ramas goale-golute la final...multumesc mult!
Ștergere