miercuri, 30 mai 2012

Lasagna cu pere si branza




Prins cu o gramada de evenimente sociale, luna aceasta , nici nu am avut timp sa ma laud ca "Sunt bucatar real" , reteta mea , "Lasagna cu sparanghel si spanac" a fost selectata pe locul 3 cu 433 de puncte (locului 1, alocandu-i-se 454 de puncte) din totalul de 500,  in prima etapa a concursului organizat de reteaua magazinelor Real...de aceea profit pe aceasta cale sa multumesc frumos juriului pentru aprecieri!

Premiul acordat tuturor celor 45 de bucatari selectati in aceasta prima etapa a fost un minunat vas de 2 l din gama Pyroflam , comercializat in reteaua acestor magazine, un vas care mi-a rezolvat o problema veche din bucatarie...la care nu ii gasisem o solutie pana in momentul de fata...

De cate ori vi s-a intamplat sa executati o reteta care presupune in faza initiala folosirea plitei de aragaz , pentru ca mai apoi sa fie nevoie de introducerea aceluiasi preparat in cuptor ... mie , de nenumarate ori ... m-am lovit de problema tigaii care nu poate fi pusa in cuptor...si a vasului termorezistent sau tavii care nu pot fi folosite in prealabil pe plita...

Acum , prin aparitia vasului Pyroflam puteti spune adio acestui cosmar , care presupunea doua randuri de vase , scutind timp in executie si de ce sa nu mentionam si rapiditate la final , fiind mai putine vase de spalat , mai ales ca vasul are si proprietati antiaderente , nu este poros si nu se pateaza fiind extrem de usor de curatat (in locul unei tigai si a unei tavi cu resturi prinse pe fund si pereti)...



Daca in prima etapa am impresionat juriul cu retea propusa si nu numai ... a fost reteta cu cel mai mare rasunet in publicul vizitator , am primit o gramada de aprecieri in acest sens , acum m-am gandit sa va propun ceva si mai putin obisnuit si anume "Lasagna cu pere si doua tipuri de branza"...


De data aceasta , va rog sa va pregatiti sa notati , pentru ca sunt destul de multe ingrediente si nu as dori sa ratati vreunul ca e bai mare!

  • 150 gr.branza cu mucegai (mai consistenta)
  • 2 cepe albe
  • 2 pere
  • 2-3 linguri de unt
  • 1 lingura de zahar, una de suc de lamaie 
  • sare de mare , piper proaspat macinat 
  • 3 oua de casa
  • 300 gr. branza de capra dulce (sau quark cu 20% grasime)
  • 100 ml. smantana dulce de frisca (proaspata)
  • 250 gr. foi proaspete de lasagna (refrigerate)
  • 2 pachete mozzarella (a 125 gr.)

... si binenteles de acum celebrul vas Pyroflam de 2 l...si o tigaie , pentru ca de aceasta data avem nevoie sa caramelizam in prealabil perele inainte de a le folosi in componenta preparatului...iar teoria mea nu se aplica de data acesta , deoarece dupa etapa de caramelizare , perele se scot din vas pentru a face loc lasagniei ...situatia fiind complet diferita de cea expusa mai sus!


Taiem perele in felii mari pe lungime si le scoatem samburii , in paralel incingand untul in tigaie .


Adaugam apoi sucul de lamaie si zaharul brun , pe care il lasam putin sa se topeasca , dupa care punem ceapa taiata marunt  si  mai apoi perele pe care le caramelizam pe o parte si pe alta , fara sa uitam piperul , care se adauga si el in aceasta etapa.


Scoatem perele din tigaie si le lasam la racit , in timp ce ne ocupam de amestecul de branza...
Separam ouale , galbenusurile se amesteca cu branza dulce , smantana si sare dupa care albusurile se bat spuma si...


se incorporeaza in amestec ... cu aceasta manevra fiind totul gata pentru constructia edificiului...


Ungem vasul cu putin unt , taiem foile proaspete de lasagna pe masura vasului (unul dintre motivele pentru care acestea este important sa fie proaspete) si incepem sa cladim incepand cu ele , apoi continuam cu un strat de amestec de branza , urmat imediat de branza cu mucegai maruntita si apoi de feliile caramelizate de pere , dupa care reluam succesiunea de la inceput pana epuizam toate ingredientele , incheind cu un ultim strat de mozzarella taiata felii .


Punem capacul si dam la cutorul preincalzit la 180° C (sau 160° C cu ventilatie) timp de 45 de minute , fara a uita ca la jumatatea timpului sa descoperim vasul , pentru a se rumeni lasagna la suprafata...


Ati vazut ce frumos se desprinde de pe margini? Nu se lipeste deloc...fantastic , unde mai pui ca se poate spala si in masina de spalat , desi sa va spun cu sinceritate , la noi ...


vasul a fost curatat instantaneu de catre cei doi copii mai mari , care au fost innebuniti de-a dreptul dupa combinatia aceasta , pe cat de sanatoasa , pe atat de buna de paste, branza si pere...


Voi ce parere aveti... am ceva sanse sa impresionez juriul?




18 comentarii:

  1. Arata senzational si sunt sigura ca vei impresiona juriul cu aceasta reteta deosebita!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot pentru cuvintele frumoase, ma bucur ca iti place! Asa sa fie!

      Ștergere
  2. chiar senzational, nu ma adoptati? ;))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, wow ce compliment deosebit din partea ta! Cum sa nu...si asa la cati suntem noi , o persoana in plus nici nu se mai simte...unde mai pui ca esti de un real ajutor in bucatarie...si nu numai...
      Dar acum vorbind serios ,cred ca am putea sa ne strangem noi , toti cei din Timisoara si apropiere , Andra ar fi dispusa sa vina chiar de la Londra in acest scop , spunea ea cu ceva timp in urma...si sa organizam cate ceva impreuna , evenimente carora sa le dam o anumita repetitivitate...

      Ștergere
    2. Ar fi interesanta o intalnire!Eu tot am vorbit cu Andreea sa ne vedem la un suc undeva pe centru, sa ne cunoastem si sa punem tara la cale! :)
      Cand se face vremea mai frumoasa ar trebui sa ne vedem o gasca mai mare de bloggeri din Tm :)...

      Ștergere
    3. Cu siguranta , eventual mai spre toamna cand lumea se aduna pe acasa...

      Ștergere
  3. Formaggio e pere!Perechea mea preferata, oriunde si oricum!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este si pentru noi toti fara nici o exceptie (cu mic cu mare...)!

      Ștergere
  4. Nu stiu ce crede juriu, însa pe mine m-ai impresionat la maxim! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi iti multumim din suflet ! Suntem mandri ,(asa ca banatenii...) nu este putin lucru sa reusesti sa impresionezi o persoana deosebita ca tine!

      Ștergere
  5. O, daaa, e o reteta impresionanta, inedita si valabila in orice anotimp. Bravo, maestre !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot pentru cuvintele deosebite , felicitari si complimentele atat de generoase!

      Ștergere
  6. serios, reteta asta e extraordinara! Bravo!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet pentru atatea aprecieri !

      Ștergere
    2. OK.. am facut si eu reteta asta aseara si rezultatele au fost .. yummy!!!
      Branza de capra dulce nu am gasit pe aici si am inlocuit-o cu o alta branza de capra nesarata. Arata mai cremoasa decit asta folosita de tine dar bag seama ca substitutia nu a fost rea pana la urma:)

      Ștergere
    3. Ma bucur ca a iesit bine!In ceea ce priveste branza de capra...am folosit si eu ce am gasit.Practic se poate folosi si branza de vaca.. eu am folosit capra tocmai pentru este mai cremoasa, asa ca daca branza care ai folosit-o tu a fost mai cremoasa sunt convins ca a iesit foarte bine. :)

      Ștergere
  7. La cum arata si se prezinta mancarea asta striga dupa mine..cu prima ocazie o prestez si eu...este fabuloasa reteta !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha, ha, ha, chiar asa , foarte dragut compliment ! Multumesc din suflet!

      Ștergere