marți, 22 mai 2012

Guacamole


Va prezentam doua minunatii cu coaja groasa movuliu-maronie foarte coapte si gustoase...

Ati ghicit este vorba despre o varietate mai deosebita de avocado pe care am cumparat-o dintr-o alta tara , acolo unde consumatorii sunt pretentiosi si de aceea li se ofera spre cumparare numai soiuri nobile pe care nu mai trebuie sa le pastreze in casa in vederea coacerii , ci sunt deja numai bune pentru consum (informatie specificata dealtfel si pe ambalaj).

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu acest soi , va recomand calduros sa-l preferati in orice imprejurare celui verde veti fi placut surprinsi de diferenta!


Reteta pe care urmeaza sa v-o prezint este una de suflet care ma duce cu gandul la perioada aceea minunata din timpul facultatii , o perioada plina de culoare si parfum , datorata nu numai etapei fara griji pe care tocmai o traversam ci si diversitatii culturale a colegilor de facultate veniti de pe intreg globul in numar mare la studii...o diversitate pe care atunci am inceput sa o descopar...

Guacamole, desi atunci nu prea aveam habar ca asa se numeste , m-a fascinat de la prima intalnire intr-un apartament inchiriat al prietenilor mei din Israel , Ruth si Alex , care vorbeau romaneste cu un puternic accent rusesc datorat tarii din care emigrasera in Israel , doar cu noi, singurii prieteni romani acceptati in grupul mare al evreilor medicinisti...in restul timpului vorbind intre ei intr-o combinatie ciudata a celor doua limbi materne...

Nu mai vazusem avocado sau naut pana atunci , dar a fost dragoste la prima degustare , asa ca doresc din tot sufletul sa impartasesc cu voi o reteta pe cat de simpla pe atat de gustoasa...


A! M-am luat cu vorba si m-am lasat furata de amintirile atat de frumoase din perioada facultatii si am uitat sa va povestesc despre motivele care m-au adus aici , in afara celor doua minunatii movulii , raspunzatoare a mai fost si Provocarea secreta a Amei , care mi-a propus spre frunzarire un blog foarte frumos , al Corinei , plin cu o multime de retete , care mai de care mai interesante , astfel incat am avut o sarcina foarte dificila ...


Cum cele doua avocado ma asteptau deja cuminti in frigider , iar reteta propusa de Corina este pe gustul nostru (S&B) , am sa va prezint o adaptare personala a retetei (defapt preluata de la colegii si prietenii mei dragi Ruth si Alex , despre care din pacate nu mai stiu nimic de la incheierea facultatii , dar sper din tot sufletul ca formeaza inca , impreuna , o familie frumoasa...) pentru reteta originala a Corinei va rog sa intrati aici...


Gata cu povestile , sa trecem la treaba:

Taiem avocado in jumatate cu grija sa evitam samburele din mijloc , dupa care scoatem miezul din coaja cu o lingurita de plastic de preferinta (este recomandat sa nu folosim instrumente metalice , sa nu oxideze avocado) si il pasam cu o furculita putin (fara a-l transforma intr-o pasta omogena) apoi stoarcem putina lamaie deasupra (tot in ideea de a evita oxidarea).

Fierbem tare un ou sau doua (raportul ou-avocado 1:1 sau 1:2 dupa preferinte) pe care il taiem ulterior in cubulete foarte mici (eu am o scula speciala pt.aceasta manevra , dar nu este neaparat necesara , sa scutim de la spalat prea multe instrumente la final,,,).

Se toaca 2-3 fire de ceapa verde , marunt si se amesteca cu avocado si ouale cubulete adaugand apoi sare dupa gust!

Noi o servim pe paine prajita intr-un strat gros...voi ce spuneti?


Cu drag, Daiana





21 de comentarii:

  1. Delicious !Frumoasa prezentare*****!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult de tot pentru vizita ,complimente si aprecierea retetei !

    RăspundețiȘtergere
  3. delicios! eu as manca in fiecare zi la cat de mult imi place:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, asa este, unde mai pui ca este si foarte sanatoasa combinatia...!

      Ștergere
  4. Sunt sigura ca a iesit o bunatate !!La fiecare postare a voastra , observ masa pe care faceti pozele si de fiecare data uit sa zic ca-mi place extrem de mult , urmele taieturilor de pe ea imi plac de mor !!! ;)Superba prezentare !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Multumim din suflet pentru toate complimentele,esti prea generoasa!

      Ștergere
  5. este varietatea de avocado considerata cea mai buna pentru guacamole.

    orice sos de rosii e ketchup ? orice sos de avocado e guacamole ? eu zic ca nu. se poate chema dip sau spread sau sos sau pasta de avocado dar dupa origine si regulile de baza nu e guacamole.

    ultima fotografie e foarte frumoasa (mai putin partea cu inima ... hehehe)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Wikipedia spune asa:
      "Guacamole e un sos originar din Mesoamerica, preparat pe bază de avocado. Cuvântul provine din limba spaniolă din aguacate și mole (avocado și sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli (ahuacatl→aguacate→avocado; molli→mole→sos). Sosul are în componență pastă de avocado și apă la care se adaugă mirodenii."

      Apoi continua asa :
      "Rețeta modernă și elementară a sosului guacamole constă în a pisa, într-un mojar, fructul de avocado până la obținerea unei paste omogene, adăugând ceapă, chili verde, zeamă de lămâie și sare. "

      Reteta mea asa cum apare si in prezentare isi are originea in Israel fiind o interpretare a retetei originale prin inlocuirea unui ingredient...cine poate stii din ce motive obiective sau nu...

      Personal nu consider ca denumirea produsului finit este imperios legata de respectarea intocmai a retei de baza, originale, bucataria este un organism viu care evolueaza, se maturizeaza si automat se modifica in functie de gusturile, talentul si creativitatea bucatarului.

      Orice reteta clasica sau nu are o multime de variante acceptate sau acceptabile si aici cred ca nu exista limite, gatitul fiind o arta, ce ne-am face daca si arta ar avea limite inpuse ?

      Multumesc pentru vizita si aprecieri, inima are un mesaj de transmis in fotografie, motiv pentru care am si folosit-o!

      Ștergere
    2. in principiu aveti dreptate. exista un mare "dar" : pentru retetele clasice si mai ales cele simple, cu putine ingrediente, exista limite. nu in variante si improvizatii (atat timp cat aceastea functioneaza) dar in pastrarea numelui. reteta de la link (pe care o numiti originala)este o interpretare/varianta a retetei oarecum de baza (ceapa alba nu rosie nu verde; ardei iute verde proaspat nu fulgi ; zeama de limeta nu de lamaie). daca nu e ceapa (nu verde), ardei iute, coriandru, limeta si eventual rosie atunci nu prea e guacamole.deci exista o baza de la care se poate improviza. si nu e nimic rau cu alte nume, puteti chiar sa inventati dumneavoastra unele, cu atat mai interesant. dar eu zic ca e nevoie de denumiri clare pentru ca daca spun salata verde (sub umbrela careia sunt o multime de variante) si de fapt e spanac nu e in regula sau daca merg la doctor si spun ca ma doare mana iar dupa o jumatate de ora de discutii era vorba de fapt de partea de sus a bratului iar nu e in regula.
      in rest spor la incercari, la astea nu am nimic impotriva, ba din contra.

      Ștergere
    3. Va raspund ca si in bancul cu Bula si dvs.aveti in principiu dreptate...dar...Cred ca se cer lamurite cateva detalii , probabil ca am lasat loc la interpretari: referirea la reteta originala era trimiterea catre reteta pe care am ales sa o fac de pe un blog sugerat in provcarea respectiva ,cel al Corinei nu era o afirmatie care sa aprecieze originalitatea acelei retete fata de varianta ei clasica...cat despre nume va spun in cel mai sincer mod cu putinta , ca l-am folosit in virtutea aceleiasi ratiuni , sa pastrez titlul "original" al retetei preparate si interpretate.Daca imi urmariti postarile probabil ati remarcat ca nu obisnuiesc sa folosesc nume imprumutate , imi place sa fiu creativa , acesta a fost unicul pe care l-am mostenit ca atare din motivele de mai sus!
      Ceapa verde si lamaia au inlocuit ceapa alba si lima in reteta pentru simplul motiv ca nu aveam o alta varianta in frigider in momentul in care am decis sa prepar "pasta" , iar timpul liber nu mi-a permis o excursie la magazin in acest scop...nu din alte ratiuni.
      Multumesc frumos si cred ca acum ca am lamurit lucrurile , profesionistul din dvs.va intelege cu certitudine ratiunile ce au dus la "abaterea" mea de la titlul pe care vi l-ati dorit.

      Ștergere
  6. Pentru mine, o reteta noua. Desi imi place avocado, si am gustat avocado grecesc foooarte bun , din Creta, nu il prepar in retete elaborate. Ma multumesc, sa il pun in salata :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La cat de simpla si la indemana este reteta , cred ca merita sa o incerci , mai ales ca avocado in aceasta varianta , am constat noi cu ocazia "Scolii altfel" este acceptat cu mult entuziasm si de copii, mai ales daca participa si ei la executie,in forma simpla nu se numara printre favoritii acestora...

      Ștergere
  7. eu nu vreau sa ma bag in discutii vis-a-vis de denumiri si originalitate. Poate nici reteta mea nu e guacamole de la mama lui, insa nu ii voi schimba denumirea. Da lamaia nu-i limeta, si ardeiul iute proaspat nu e ca fulgul...insa m-am adaptat si eu la ceea ce aveam in casa.
    Ma bucur ca ti-a placut blogul meu, spor la mancarit si felicitari pentru pozele extrem de frumoase!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru vizita , ma bucur mult ca iti plac pozele, ele fac parte dintr-un intreg intreuna cu articolele scrise ,retetele propuse si ideile de design pentru torturi...Nu stiu daca am reusit pana acum, dar ceea ce ne-am dori ar fi ca atunci cand publicam o poza ,sursa ei sa poata fi imediat identificata fara a i se citi semnatura in prealabil...dar pana acolo e cale lunga...

      Ștergere
  8. Delicioasa prezentare. Felicitari ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. incearca sa presari niste seminte de susan prajite de-asupra, dupa ce l-ai pus pe pâine! foarte misto combinatie (a mon avis)

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai bine doar avocado. Decat avocado cu ou.

    RăspundețiȘtergere
  11. Super tare...voi incerca si eu reteta!

    RăspundețiȘtergere
  12. Suna bine aceasta reteta si foarte frumoasa prezentarea!

    RăspundețiȘtergere