Dragilor , reteta aceasta extrem de rapida si atat de delicioasa incat de fiecare data cand se termina o portie la noi in casa se aud niste voci pitigaiate care ma roaga insistent sa mai fac una, are o poveste foarte draguta si n-as putea sa va las fara sa o impartasesc cu mare drag cu voi , prietenii mei...
Totul a inceput cu un tort , cum altfel decat asa, cu tortul demo pentru botezul lui Mihaita, baietelul prietenilor nostri dragi , pentru care Miruna m-a rugat sa incerc sa fac o crema cu mascarpone pe care sa o intercalez intre straturile tortului meu deja traditional de ciocolata...
Toate bune si frumoase dar incercand sa gasesc o varianta de crema cu mascarpone cu fructe am sfarsit gasind numai retete care contineau ori ou crud ori oua batute pe abur...proces destul de dificil si plin de capcane, am inteles de la cei care il practica de ceva vreme...
Ouale crude nu fac parte dintre favoritele mele atunci cand sunt multe grade afara si sunt si copii care participa la masa, chiar daca am o sursa sigura de oua de casa de o calitate deosebita , iar cu batutul pe abur nu mi-as dori sa ma indeletnicesc, o data pentru ca aceasta ocupatie este in totalitate in sarcina Kmix-ului meu foarte credincios a doua ratiune fiind ca am usoare dubii referitoare la reusita sterilizarii oualor pe abur...
Asa ca negasind nimic sa ma inspire , m-am gandit ca singura solutie ar fi sa folosesc zahar brun pe care sa il caramelizez si apoi sa il amestec cu mascarpone si sa obtin in acest mod crema pe care si-o dorea Miruna peste care sa adaug fruclele tocate...
Zis si facut...rezultatul nu a fost din pacate extraordinar , desi intuitia mea m-a dus in directia buna, dar minunea avea sa se intample la o saptamana dupa aceasta experienta reusita numai pe jumatate , cand din intamplare intrand pe blogul minunat al Mayei am dat peste ce credeti , aceasta reteta simpla de tiramisu cu caramel...fara oua , de care m-am bucurat ca un copil in fata magazinului de jucarii...
Desi am facut pana acum reteta de 3 ori, eu nu am reusit sa respect proportiile indicate de Maya aici cred ca din cauza ca mascarpone-le pe care eu l-am folosit nu avea probabil o consistenta asa de densa ca cel cumparat de Maya in Germania...ca atare reteta pe care v-o prezint are adaugate si cateva tuse personale...
Asa , sunteti pregatiti sa incepem?
Atunci va rog sa puneti la vedere:
- 200 g piscoturi de cea mai buna calitate
- 500 g mascarpone (ce puteti cumpara mai bun...)
- 140 g zahar brut
- 90 ml frisca proaspata (dulce)
- 3 linguri sirop de artar
- 6 linguri de apa
- o cana de cafea fara cofeina (pe care o faceti atunci proaspata)
- putina cacao
aici
Incepem cu zaharul pe care il caramelizam impreuna cu cele 6 linguri de apa pana se topeste in totalitate , dupa care il luam de pe foc...(imi cer scuze dar poze pas cu pas nu am apucat sa fac...)
In paralel amestecam 2 linguri de sirop de artar cu frisca proaspata si le adaugam peste zaharul caramelizat si repunem amestecul pe foc pana atinge 120°C zice Maya, dar eu in lipsa de termometru care sa depaseasca 100 °C in dotare l-am lasat sa clocoteasca bine pret de cateva minute...dupa care l-am lasat la racit.
Punem piscoturile in vasul pe care il preferam pentru aceasta indeletnicire , intr-un singur strat , dupa care le insiropam bine cu jumatate din cafeaua fara cofeina amestecata cu o lingura de sirop de artar (si aici am modificat putin reteta originala tot din motive de soricei...)
Adaugam amestecul racit (va rog sa nu faceti ca mine si din lipsa de timp sa-l turnati fierbinte...!) peste mascarpone , mestecand bine pana se omogenizeaza si folosim jumatate din cantitate sa acoperim piscoturile.
Continuam cu al doilea strat de piscoturi si procedam identic , insiropam , adaugam crema ramasa , pe care o pudram la final cu un strat fin de cacao , punem o folie alimentara si...
...strangem cu mopul apa din fata frigiderului in timp ce asteptam sa se raceasca...nu prea mult ajunge si jumatate de ora daca aveti si voi niste soricei in dotare...
La asa reteta este de prisos sa va mai urez pofta buna...
Dar va anunt oficial ca aceasta reteta va rotunji numarul retetelor participante la Provocarea Dulce Romanie a Mihaelei a carei gazda draguta luna aceasta v-am mai povestit eu ca este Andie care stiti voi ca ne-a propus sa gatim asa cum ii place ei vegetarian cu conditia sa folosim si un ingredient dulce, dulce caramelul...preferatul ei!
Aaahhh, un adevarat deliciu! :)
RăspundețiȘtergereAsa este ,multumesc frumos!
ȘtergereEu nu ma pricep la facut, dar la mancat DA. Si am descoperit un loc unde au super-tiramisu. La Marmarita se mananca pe nerasuflate..dar promit ca intr-o zi o sa incerc sa-l fac eu ;)
ȘtergereFrumoasa prezentarea! Si tare delicios....
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de tot , intr-adevar asa este!
ȘtergereCe tare!!!Un desert in care colesterolul este facut ko.
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru idee...imi place foarte mult varianta asta.
Imi plac si pozele,sunt superbe.Petalele alea de trandafir sunt de mare efect.Subtile,dar totusi impozante.
Foarte frumoasa postarea.
Ah ,inca ceva,motul bebeului este haios tare,e bestial!
O seara frumoasa ...merge?
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ȘtergereMultumesc din suflet , dar cred ca felicitarile trebuiesc impartite, realizarea , postarea si ideea de a elimina ouale imi apartin ,dar reteta este a Mayei, iar fotografiile sunt opera lui Cosmin...
ȘtergereMa bucur ca bebelusul ti-a placut atat de mult!
O saptamana frumoasa!
Un desert super bun.Numai bine!
RăspundețiȘtergereAsa este, multumesc!O saptamana frumoasa!
ȘtergereImi place foarte mult ce am gasit pe aici. Super . Bafta multa!
RăspundețiȘtergereNici eu nu fac tiramisu cu oua...tot ala fara oua e mult mai bun si mai safe:) fac si eu ceva asemanator ca reteta cu cel pus aici.
super!
Multumesc mult pentru vizita si complimentele atat de generoase!Sa fie!
ȘtergereSiguranta e una dintre cele mai importante aspecte in alimentatie...
Arata de milioane! :)
RăspundețiȘtergereImi place reteta asta cu caramel si mascarpone, buna de salvat :) Arata de milioane!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-a placut, intr-adevar chiar merita incercata!Multumesc mult!
ȘtergereAi zis ceva de tiramisu???Vin acum ca tare mult imi place.
RăspundețiȘtergereCu cea mai mare placere, din pacate s-a cam terminat ... dar un-doi mai fac o tura la cati amatori am...
ȘtergereArata foarte bine,trebuie sa fie o bunatate...chiar si fara oua!
RăspundețiȘtergereComplimente pentru blog!
Nicoleta
Multumesc frumos pentru vizita si complimente , este chiar nemaipomenita!
ȘtergereEram sigura ca o sa fie un tiramisu delicios !!!! ;) Pot sa topai cata de bucurie ? :):);) ..... totul arata perfect si sunt sigura ca a fost un deliciu , dar masa , masa voastra ma innebuneste !!!! Va veti plictisi de cate ori voi striga asta !!!! ;)
RăspundețiȘtergereO duminica superba va doresc !!!
Data viitoare incerc sa fiu mai putin previzibila, dar ideea mi-a venit dupa ce pozele erau gata facute ,asa ca modificarile nu mai erau posibile...topaitul de bucurie este intotdeauna permis,,,multumesc mult de tot!
Ștergereeu sunt de acord cu tine! am si eu dubii vis-a-vis de cat se sterilizeaza ouale pe abur..asadar, incerc sa le evit si vara afc si eu fara oua. si sincer, nici nu e mare diferenta intre cu si fara.
RăspundețiȘtergerePozele sunt minunatate, ca de obicei..surprind ceea ce trebuie si chiar te fac sa mori de pofta!!!
Ce-i sigur...e sigur...nu-i asa?Iti multumim mult de tot pentru complimente!
ȘtergereSa stii ca problema poate fi termometrul! Dupa 100 °C dureaza destul pîna caramelul ajunge la 120°C. Oricum, ti-a iesit foarte bine, iar prezentarea este de vis. Superba ideea cu petalele de trandafiri. O retin si fur :)
RăspundețiȘtergereO duminica frumoasa va doresc!
Sunt hotarata sa-mi achizitionez un astfel de termometru, mai ales ca vreau sa ma apuc de facut paine cu maia si am inteles ca voi avea nevoie, unde pot gasii o astfel de ustensila ?
ȘtergerePozele le facem de obicei in fuga si nu avem timp sa le descarcam imediat, de aceea de multe ori dupa ce vad pozele pe calculator imi dau seama ce as schimba ,dar e deja prea tarziu...nu mai avem subiectul sau lumina naturala...iti multumim frumos, esti o draguta!
Ma bucur ca ti-au placut trandafirii , abia astept sa ii vedem in pozele tale atat de reusite!
O saptamana frumoasa!
Perfecta prajitura asta.. exact asa cum trebuie sa arate un tiramisu care se respecta
RăspundețiȘtergereIti multumesc frumos , nu ma asteptam sa fie atat de apreciata si de soriceii degustatori si de privitori , adevarul este ca pana sa descopar reteta aceasta fara oua nu am mai facut tiramisu decat o singura data...
RăspundețiȘtergere