Savoiardi sau piscoturile italiene cred ca nu mai au nevoie de nici un fel de prezentare...
Reteta italiana, atat de simpla si tare buna am facut-o de multe ori pana acum si de fiecare data mi-am dorit sa gasesc ragazul sa o impartasesc cu voi, insa sa pare ca abia acum a sosit momentul potrivit.
In cautarea acestei retete am plecat in momentul in care Patrik obisnuit deja cu aluaturile mele biologice cu sau fara maia a facut o reactie alergica foarte agresiva a carui trigger nu am reusit sa-l identificam de la bun inceput , ca sa ne dam destul de tarziu seama ca este declansata de tot ceea ce inseamna aluat prefabricat, din faina nebiologica cu sau fara drojdie, faina tratata fiind la fel de nesanatoasa ca si drojdia.
Cantitatea pe cre va recomand sa o faceti este suficienta pentru doua ture de tiramisu sau una singura si suficiente piscoturi de rontait pe langa...
- 5 oua bio sau de casa
- 80 g.zahar brut Demerara
- 80 g.faina alba bio Terra Natura
- zahat pudra obtinut din zahar brut (nerafinat)
- 2 lingurite cu varf de coaja de lamaie bio maruntita bine
Procedeul este unul extrem de simplu, promit insa ca o sa va indragostiti atat de tare de aceste piscoturi incat nici nu se va mai pune vreodata problema sa le mai cumparati de la magazin...
Separam ouale si batem separat albusurile si galbenusurile, fiecare cu cate jumatate din cantitatea de zahar brut.
Dupa ce albusurile au consistenta dorita, inglobam gradat mestecand cu mare atentie, faina, galbenusurile si coaja de lamaie.
Preincalzim cuptorul la 170°C.
Intr-o tava, pe o foaie de hartie de copt intindem amestecul obtinut cu ajutorul a doua linguri, sub forma unor bastonase de 3 cm latime, daca il preferati insa, face aceasta operatiune cu un sac a poche, eu personal am ceva impotriva acestuia, de aceea il evit de fiecare data si il folosesc numai daca este musai, musai necesar...
Dupa ce am umplut o tava, presaram un strat de zahar pudra deasupra aluatului, urmand ca in momentul in care acesta se absoarbe sa mai presaram inca un strat si oacem piscoturile la 160° C aproximativ 20 de minute pana incep sa se rumeneasca.
Et Voila!
Piscoturile pot fi folosite imediat dupa ce se racesc, sau pot fi pastrate timp mai indelungat intr-o cutie metalica bine inchisa cu un capac ermetic.
...banuiesc ca stiti ce va urma acum... :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu