vineri, 13 mai 2016

Tiramisu cu capsuni si sampanie




Tiramisu...tira mi su... cele trei cuvinte magice care au dus reteta nostra pe primul loc in preferintele voastre de la publicare pana in prezent, record neinregistrat de nici o alta reteta pana acum...

Si pentru ca este si unul dintre deserturile noastre preferate, a sosit timpul sa va oferim o reinterpretare a variantei clasice (care urmeaza si ea la rand) pornind de la o reteta propusa de patiserul celebru italian Luca Montersino...
Elementele componente ale acestui tiramisu, total atipic sunt: piscoturile, salsa de capsuni cu sampanie, crema cu sampanie si capsuni maruntite.

Incepem prin a pregati intr-o prima instanta piscoturile, dupa reteta pe care o puteti gasi aici...

In rest avem nevoie de:
  • 400-500 g. capsuni maruntite
Pentru crema cu sampanie:
  • 125 g prosecco sau cava
  • 3 galbenusuri (oua bio sau de casa)
  • 200 g. mascarpone
  • 200 g. smantana bio pentru frisca
  • 115 g. zahar brut
Pentru salsa de capsuni cu sampanie:
  • 50 g. apa
  • 115 g. zahar brut
  • 300 g. capsuni pasate
  • 150 g. prosecco sau cava


Salsa de capsuni cu sampanie:

Pregatim un sirop din zaharul brut dizolvat in apa si il fierbem pana se ingroasa putin, adaugam apoi o treime din capsunile pasate si sampania si mai lasam amestecul un pic pe foc.
Ultimele 2 treimi din pasta de capsuni o adaugam dupa ce am luat siropul de pe foc, pe care apoi il lasam la racit

Crema cu sampanie:

Intr-un vas de cupru amestecam la rece galbenusurile cu 125 g. sampanie si 115 g. zahar brut, pana se omogenizeaza bine, dupa aceea punem vasul pe foc si mestecand continuu aducem amestecul la 85°C , pentru a steriliza galbenusurile, fara a o depasi insa.

Punem apoi amestecul in mixerul planetar  si mixam pana se raceste, dupa care adaugam mascarponele si frisca batuta, amestecand usor pana se omogenizeaza.


Capsunile ramase, cele 400 g. le taiem sub forma unor cubulete si eventual cateva in fasii in varianta in care alegem  asamblarea in vasul mare.



Pentru montaj, in paharele de sampanie, succesiunea ar fi urmatoarea:
incepem cu o capsuna intreaga, apoi urmeaza crema, piscotul, capsunile maruntite si salsa de capsuni cu sampanie, apoi reluam succesiunea cu crema, piscotul si incheiem cu capsunile maruntite si salsa...




Succesiunea este aceeasi si in cazul vasului mare, care este mai practic, insa preferatele noastre au fost de departe paharele...iar gustul... gustul este o adevarata nebunie!

Sunt tare curioasa daca reinterpretarea variantei clasice de tiramisu va avea tot atat de mult succes ca si reteta noastra mai veche...!!
Speram ca reteta noastra sa fie acceptata in concursul "Gateste cu Electrolux la Bucharest Gourmet Festival" si sa avem astfel ocazia sa o pregatim impreuna!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu