Ei dragilor a trecut ceva vreme de cand nu ne-am mai auzit, sincer nu mi-as fi inchipuit ca va trece chiar atat de mult timp pana sa ne reintalnim sa povestim din nou...se pare insa ca timpul ne apartine din ce mai putin si ca lucrurile mai mult sau mai putin importante din viata de zi cu zi ne consuma tot timpul disponibil...
Voi ce ati mai facut de cand nu ne.am auzit?
Noi?
Hm, nimic special, am avut o iarna obisnuita cu Sarbatori frumoase, nu foarte multa zapada, frig, foc in seminee si mult, mult schi, desi daca stau sa ma gandesc bine lucrurile frumoase nu au predominat, predominat a fost programul de lucru aglomerat, scoala, temele de acasa, virozele luate si ele acasa si lista poate continua...
Ce pot sa va mai spun despre calatoria noastra culinara in jurul lumii? Stiti voi, aceea care trebuia sa ne duca in fiecare luna intr-o alta tara...ei bine se pare ca ne-am cam pierdut pe drum...am ramas cu multe luni in urma. undeva in Polonia...cu un babka delicios pe masa...
Babka, cozonacul traditional polonez cu drojdie, in varianta mea cu maia este cel mai simplu cozonac de pe planete, mai simplu decat atat nu se poate, de aceea este recomandabil sa-l incercati, va promit ca o sa va indragostiti de el, nu puteti da gres chiar daca este pentru prima data cand faceti un cozonac acasa, ce spuneti, batem palma?
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 240 g. maia 100% hidratare, bine crescuta
- 120 g. lapte
- 6 oua bio sau de casa
- 90 g. zahar brut
- 120 g. unt (82%)
- 360 g. faina alba bio (Terra Natura)
- 5 g. sare de Himalaya
- 80 g. stafide
- 80 g. coaja de lamaie si portocala confiata
Pentru sirop:
- 180 g. zahar brut
- 120 g. apa
- 2-4 linguri de rom (Stroh)
Sincer, mie timpul nu imi mai permite sa framant aluaturile de mana , de aceea pentru a nu renunta sa le mai fac, folosesc robotul semiprofesional pentru framantarea acestora, insa tot atat de bine se pot framanta cu mana, diferenta fiind ca dureaza un pic mai mult, efortul nefiind mare insa daca se framanta in metoda frantuzeasca.
Asa cum va spuneam, procedura nu este una simpla, este extrem de simpla, se amesteca toate ingredientele (mai putin stafidele, cojile de portocala si ingredientele pentru sirop) si se framanta aluatul obtinut, manual sau cu mixerul, pana se desprinde de peretii vasului.
Adaugam stafidele si cojile de portocale si il lasam la autoliza 45 de min. , urmand ca dupa aceea in urmatoarele 2-3 ore sa facem 2-3 SF in vas.
Impartim aluatul in 2 parti egale si il punem la dospit in formele speciale pentru cozonac la 25-30°C , pana cand isi dubleaza volumul.
Intre timp preparam siropul, amestecand pe foc cele 3 ingrediente pana cand zaharul se dizolva si siropul atinge temperatura de fierbere, dupa care se lasa la racit.
Preincalzim cuptorul la 170°-175°C si coacem cozonacii 35-40 de min. pana se inchid omogen la culoare.
Dupa ce ii scoatem din cuptor, intepam suprafata lor inferioara cu o scobitoare si turnam intreaga cantitate de sirop deasupra, lasand siropul sa se absoarba bine in profunzime.
Dupa ce s-a absorbit siropul si s-au racit cozonacii ii scoatem din forma si optional ii putem decora cu icing-ul obtinut prin dizolvarea a 100 g. zahar praf in 2 linguri de lapte (si un pinch de sare).
Et voila! Va las acum sa-i savurati in voie nu inainte de a trimite postul Oanei si Dianei (Savori urbane) initiatorele proiectului #The food connection si in acelasi timp gazdele retetelor poloneze si ma duc sa pregatesc aluatul nr. 2 pentru Colomba Pasquale de maine.
Va dorim Paste fericit tuturor celor care il sarbatoresc acum! Frohe Ostern!
Bine ai revenit pe blog, ne-ai lipsit tare mult!
RăspundețiȘtergereCozonacul acesta, pe langa ca arata foarte bine, cred ca e si foarte gustos,. Mai, mai ca as indrazni sa-l fac si eu, chiar daca nu am mai facut niciodata cozonac cu maia. Dar cum retetele tale sunt foarte explicite si incurajarile nu lipsesc, il pun pe lista de "trebuie incercat".
Inca o data, bine ai revenit si asteptam noutati (cand vei avea timp).
Multumim mult de tot! Va tinem pumnii si va asteptam cu impresii dupa degustare!
Ștergere<3 D