miercuri, 16 mai 2012
O poveste...de ciocolata!
Cred ca a ramas un subiect pe care nu l-am "disecat" la ultima noastra discutie - care seamana mai mult a monolog in ultimul timp, dar cu ajutorul vostru il putem duce in directia corecta de dialog adevarat , interactiv asa ca va provoc sa comentati ! - si anume fondantul...
FONDANTUL sau mai corect spus pasta de zahar , este cea care mi-a dat cele mai multe batai de cap in tot acest timp de cand am inceput sa ma joc de-a torturile , din simplul motiv ca am avut ideea obsesiva sa o folosesc in varianta ei "cea mai naturala" posibila (pleonasm clar , voit , fara dubii ) evitand sa pun altceva in compozitie decat zahar, putin amidon si ulei de cocos.
Pasta de zahar pe care am folosit-o eu , este frantuzeasca , foarte fina , foarte alba , foarte buna la gust si foarte...moale...si de aici si problemele ce decurg din operatia de modificare a consistentei pentru a putea fi folosita la imbracarea torturilor , ea gasindu-se intr-un stadiu mai apropiat de crema decat de pasta modelabila...
Desi am incercat toate variantele posibile , am adaugat numai zahar pudra , zahar pudra si amidon...in cantitati permanent variabile , am esuat lamentabil!...
Asa ca...depun armele...am pierdut...batalia a fost castigata de catre GELATINA , trebuie sa recunosc (si imi este ciuda ca trebuie sa o fac!) ca fara gelatina pasta de zahar nu se intareste suficient de repede pe tort si incepe sa alunece, creeand acele cute , riduri sau denivelari cum vreti sa le spuneti inestetice si ma puteti crede pe cuvant ca m-am incapatanat sa tot incerc , doar , doar reusesc si ii dau lovitura de gratie dar este imposibil !
Imi mai ramane in schimb o singura sansa , sa incerc cu agar-agar (care nu stiu cu siguranta daca se gaseste in Ro) in loc de gelatina , promit sa va tin la curent cu rezultatele...
Dezamagita dupa ultima experienta cu pasta de zahar in urma careia am decis ca este cazul sa ma dau batuta , avand in vedere ca am "ratat" doua torturi pe care degeaba le-am acoperit cu doua straturi de fondant in incercarea disperata de a salva situatia , cautand o solutie de iesire din incurcatura cu obrazul curat...
...am descoperit MINUNEA, asa cum toate lucrurile esentiale pe lumea aceasta au fost descoperite din greseala , asa si eu am avut marea revelatie...(nu ca as avea pretentii ca am descoperit eu ceva nou , sau cu alte cuvinte ca am inventat eu ceva ) dar pentru mine a fost marea revelatie , care mi-a inseninat ziua!(cine a trait aceasta senzatie , stie cu certitudine despre ce vorbesc...)
Minunea se numeste ciocolata , binenteles ca are un gust desavarsit si un miros incredibil , este 100 % naturala (fara GELATINA - sic , sic) si se lucreaza cu ea cu o lejeritate incredibila (poate no' fi chiar lejer dar pentru mine este deja floare la ureche , la cat m-am chinuit cu pasta de zahar , este o adevarata binecuvantare)!
Asa ca am acoperit primul meu tort cu ciocolata, un tort demo facut in mare graba , pentru niste prieteni dragi care se pregatesc pentru botezul bebe-ului lor, ocazie cu care mi-am desavarsit si tehnica modelajului facial...
Ei voi ce ziceti?
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
imi place ce a iesit si pe mine ma bate gandul sa fac ornamente din fondant, astept o reteta de fondant pentru facut trandafirasi, o reteta pe care a folosit-o zeci de ani bunica unei prietene. Cu ciocolata stiu ca ies faine(adik au gust bun si is mai rezistente ca cele facute simplu)
RăspundețiȘtergereagar- agar se gaseste aici: http://www.pastaidevanilie.ro/24-agar-agar
am si eu de la ei, l-am folosit la un experiment cu lapte de cocos.
vreau sa folosesc agar-agar la gemul de capsuni.
bebe-ul e simpatic, lucrat bine si imi place suvita de par :)
decorul albastru si modelele facute sunt frumoase,
trandafirii orange sunt f frumosi
mult succes cu fondantul, ce a iesit pana acum e superb!
Multumesc foarte mult pentru vizita si complimente , ma bucur mult ca iti plac figurinele modelate de mine, pentru ele folosesc intr-adevar un fondant special pentru modelat care are calitatile necesare si pastreaza forma data figurinelor...Merci de adresa si te mai asteptam cu drag pe la noi!
ȘtergereFoarte bine arata, asta ti-o garantez. In materie de fondant, sint pe linga :)
RăspundețiȘtergereFoarte frumos a iesit,si copilasul este foarte nostim.
RăspundețiȘtergereO seara buna!
Multumesc mult de tot ma bucur ca iti place! O zi frumoasa!
ȘtergereFoarte nostim bebe-ul:)!!!!Felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumesc foarte mult pentru vizita si aprecieri,numai bine va doresc :))!
ȘtergereDraga Daiana, ma indoiesc ca-ti va iesi pasta cu agar-agar. Unde mai pui ca e si scump...Daca nu suporti gelatina, poti sa nu mananci pasta de pe tort. Oricum, eu recomand asta: tortul este mult mai bun fara " paturica" de pasta, pe care o consider doar un ambalaj.
RăspundețiȘtergereCarmen draga mea, nu am nimic personal cu gelatina...stii doar ca incerc obsesiv sa scot orice inseamna praf aditional din continutul tortului si am si reusit, pana la gelatina... dar se pare ca macar un compromis trebuie sa fac...Patrik este innebunit dupa fondant, cred ca l-ar manca si cu polonicul daca l-as lasa, nici mie nu pot sa spun ca imi displace ,mai ales in combinatie cu tortul de ciocolata neagra, merge ca si turnat, in schimb Ian il da la o parte de pe tort ,asa ca vezi tu...de aceea incerc imposibilul...
ȘtergereAgar agar se cumpara de la pastaidevanilie.ro. Folosesc agar agar de 7 ani si rezultatele sunt superbe. Se poate folosi in combinatie cu Kuzu sau arrowroot (se gaseste in Romania, tot de la pastaidevanilie.ro). Da, mai scump, dar 100% natural, ambele excelente si pentru digestie. Bafta!
RăspundețiȘtergere