marți, 31 iulie 2012

Spectacolul retetelor provocarii Dulce Romanie


Ta-da, cu surle si trambite ziua cea mare a sosit!...

Ziua cea mare in care toata lumea asteapta in sala de teatru , pe scaune , intr-o liniste absoluta, scena este pregatita , cortina este trasa , spectacolul este gata sa inceapa...numai actorii in culise se agita usor si repeta ultimele replici...gatiti in straie de sarbatoare cu inimile batand sa le sparga pieptul de emotie...
Se aude un gong, apoi doua , trei , apoi...usor , usor cortina se da la o parte si in aplauzele frenetice ale publicului care a recunoscut celebrii actori , incepe piesa mult asteptata de teatru...

"Pssssst" ...cineva din public imi face un semn discret cu degetul pe buze , "psssst!" repeta mustrator persoana , imi cer usor scuze dar sut nevoita sa tac in semn de respect pentru actori si spectatori....asa ca va las sa urmariti in liniste spectacolul abia inceput...

PS : Va invit sa mancati bine inainte ca sa nu fiti tentati pe loc sa va apucati de gatit si sa va asezati cat mai comod pentru a putea urmari acest minunat spectacol oferit de celebrii nostri actori : branza de capra, zmeura si vanilia...


Va prezentam in ordinea primirii lor, retetele:

1.Andreea , Andreea's Chinesefood blog:

 Cheese cake cu zmeura


Muffins cu ciocolată albă și zmeură


Crumble de zmeura, crumble de caise


Tarte cu zmeură și cremă de vanilie


Tort cu ciocolata cafea si zmeura




2.Gabriela, What Liberty Ate

Rosalia Raspberry Cheesecake with Homemade Brioche Base Flavored with Raspberry Honey




3.Brandusa Scheaua , Cooking with my soul

Quiche cu branza de capra, flori de dovlecei si sos de zmeura (Goat cheese and zucchini flowers quiche with raspberry sauce)


Crumble de zmeura (Raspberry crumble)


4.Cristina Onete (fara blog , de aceea va prezentam reteta )

Dejunul Bellei Cullen sau Masacrul mieilor



Reteta mea: Tarte AperitivDejunul Bellei Cullen (in cinstea filmului Breaking Dawn 2, care apare anul acesta). Nume alternativ: Masacrul mieilor.

(Reteta imi apartine)

Ingrediente (pentru o tarta mare, de 22 cm diametru, sau 6 tarte mici -- cat incape in forme de muffins): in Bold Font sunt ingredientele propuse pentru provocare.

-- Pentru tarta: reteta voastra preferata de crusta/tarta. Eu am folosit reteta de graham pie crust de aici: http://allrecipes.com/
recipe/graham-cracker-crust-ii/detail.aspx cu urmatoarele cantitati si modificari:

20 biscuiti TUC light (sunt sarati si albi). 
1/2 pliculet zahar vanilat
80 ml unt topit 
2 lg. lapte foarte rece

-- Pentru umplutura:

1 cutie branza crema de capra: Buko Ziegenkäse http://www.
lebensmittelklarheit.de/cps/rde/xchg/lebensmittelklarheit/hs.xsl/3552.htm
1 cutie Chavroux (rosu)
250 g zmeura (eu am avut inghetata)
fistic prajit, cojit, si taiat in bucatele
miere de albine (dupa gust)

-- Pentru sosul de sange

merisor zdrobit cu putin zahar (daca nu aveti, merge si cu coacaze negre, zdrobite la blender, iar sosul incalzit cu putin zahar si amidon alimentar)
suc de lamaie, cam 1 lgt. (dupa gust)
putin suc de zmeura
cateva picaturi de esenta de vanilie

ATENTIE: crustele de placinta sunt destul de faramicioase si foarte greu de desprins de pe marginea formei. De aceea e bine sa folositi fie o forma detasabila fie forme de silicon.

Pregatirea:

Tarta: 

Desi cu atatea ingrediente, tartele sunt foarte usor de preparat. Daca aveti zmeura inghetata, e bine sa o scoateti cu o zi inainte din congelator intr-o cana si o lasati peste noapte in bucatarie sa se dezghete. Eu am cojit si bucatalit fisticul in prealabil si am facut tartele de cu seara: am pus intai cuptorul la incalzit la 175 de grade. Daca folositi forma mare, trebuie pregatita forma cu hartie de bucatarie si cu unt si faina pe laturi. Eu am folosit forme de muffins de silicon.

Apoi am facut biscuitii praf (nu glumesc, au ajuns intr-un stadiu de descompunere fin ca si faina) cu un ciocan cu capul greu, am amestecat cu zaharul vanilat si am adaugat putin cate putin untul rece, amestecand. Apoi am adaugat laptele. La sfarsit trebuie sa iasa un amestec sfaramicios, dar care odata presat in pumn se aduna. Am presat cu mainile aluatul in formele de silicon si am dat repede tava la cuptor timp de 9 minute fix. Am scos tartele, care bolboroseau inca nitel in forma, si le-am uitat pana dimineata.

Umplutura:

Dimineata am scos cu mare grija tartele: le-am descprins incet de pe forma cu varful unui cutit ascutit si subtire, si le-am pus pe fiecare intr-o farfurie (alba, pentru constrast). Peste tarte am pus cu generozitate si grija branza Buko, care e un pic mai cremoasa. NU luati tartele in maini pentru ca se sfarama, si NU apasati tare cu cutitul! E bine sa formati stratul cu lingurita si cu mana, sa arate frumos. Deasupra, spre margine, puneti turnulete din branza Chavroux,  pe care le acoperiti cu cate o zmeura frumoasa.

Sosul de sange: 

Daca aveti zmeura congelata, sucul il puneti intr-o canita, impreuna cu sosul de coacaze sau merisor si cu sucul de zmeura. Eu am avut cam 100 ml pt toate tartele si mi-a ajuns. Daca e o tarta mai mare trebuie mai mult. Sosul trebuie sa fie acrisor, asa ca puneti mai multe coacaze decat zmeura, si adaugati apoi esenta de vanilie. Amestecati bine la foc mic (dar nu tot timpul). Apoi adaugati putin amidon alimentar ca sa se ingroase afacerea. E gata cand, daca luati in lingurita putin sos, cade picatura cu picatura.

Asamblarea: 

Acum decoram tarta. Punem la mijloc miere de albine (nu prea multa) si o privim cum se scurge spre laturi. Sa nu se scurga prea tare (mierea e numai ca sa ne mangaie gatlejul dupa contactul cu fisticul). Punem fisticul zdrobit intre turnulete, sa fie frumos si verde. Apoi cu o lingurita turnam sosul de "sange" obtinut mai sus din centrul tartei, sa se duca spre margini. Il privim cum se duce si se duce, si pica frumos pe laturi. Eu am mai pus si cateva picaturi in jur, am adaugat cateva bucatele de zmeura si fistic intr-o margine, si le-am servit la micul dejun logodnicului, cu nelipsita cana de ceai de fructe de padure.

Pentru pozele cu sectiunea, legati bine mainile logodnicului de scaun, ca sa nu manance restul in timp ce "ochiti" cu aparatul foto.



Raspberry cupcakes





6. Ramona Pintea, Piri Piri e Canela

Cheesecake înghetat de lime si zmeurã








7. Gabriela Naum, Kitchen open 24h/day

Tarta fina cu zmeura




8. Monica Rosu, Foodie Family

Tarte cu zmeura si crema de vanilie





9. Rita Oarga, Comori delicioase

Tort rulada cu crema mascarpone si zmeura








13. Mihaela Pesa Dascalu, De prin lume adunate

14.Angelica Nistor , Angel's food




16. Alexandra Constantinescu, Menta si Rozmarin




21. Regizorii spectacolului , Daiana & Cosmin Ordean Boc, Simplu si bun








In aplauzele frenetice , actorii se inclina respectuos in fata publicului ridicat in picioare..."bravo, bravo" se aude din sala...actorii sunt rechemati la rampa , sunt incantati si vizibil emotionati...spectacolul a fost un real succes...

Zmeura, actorul principal, a avut cel mai mare aport in piesa si se pare ca a fost cea mai indragita participand la absolut toate scenele piesei...

Vanilia al doilea actor principal si ea indragita cred ca a ratat numai vreo doua-trei scene dar a avut alaturi de zmeura o mare contributie la succesul spectacolului...

In rolul secundar , branza de capra , cenusareasa povestirii noastre a fost usor marginalizata in timpul spectacolului, desi gustul ei este la fel de intens si cel putin la fel de placut ca si cel al celor doi actori principali...
Pentru noi si nu numai , branza de capra nu este numai cel mai sanatos tip de branza dar si cel mai savuros si am fi foarte incantati daca am reusit macar un pic sa trezim curiozitatea cat mai multora de a o consuma cat mai des, intr-o varianta simpla sau de ce nu intr-una dintre minunatele retete propuse spre degustare...

In incheiere dorim sa multumim Mihaelei pentru onoarea acordata de a gazdui aceasta minunata provocare , speram ca am reusit sa ne ducem la bun sfarsit intr-un mod onorabil sarcina de regizori ai acestui spectacol deosebit si nu in ultimul rand sa va multumim voua tuturor celor care v-ati rupt din vacanta putin timp , ati pornit cuptorul pe caldura de afara si ati facut efortul de a ne incata cu atatea retete minunate pe care abia asteptam sa le incercam!

Sper din suflet ca nu am gresit ceva sau am lasat pe cineva pe dinafara , daca cumva am facut-o va rog sa ma trageti de maneca si  promit ca indrept greseala imediat cu scuzele de rigoare...

Acestea fiind spuse predam rolul de regizor Catalinei si va invitam cu drag pe blogul ei Kiss the cook pentru urmatoarea scena a lunii august din Provocarea Dulce Romanie!Asteptam cu nerabdare sa vedem de maine care vor fi actorii principali...

UPDATE: Ne cerem mii de scuze dar se pare ca s-a strecurat o greseala , am publicat la inceputul Provocarii adresa noastra de mail cu o litera lipsa la gmail ("l"), motiv pentru care nu am primit toate mail-urile trimise de dvs. (multumim d-nei Angelica Nistor pentru atentionare) va rugam frumos sa ne trimiteti retetele lipsa la apel . Multumim frumos pentru intelegere !


NOTA INTRZIATA : Am ales sa gazduim luna iulie cu cateva luni bune in avans pentru ca se anunta o luna fara deplasari , in care parea ca vom avea tot timpul din lume sa ne ocupam in liniste de aceasta sarcina...dar ca intotdeauna in viata , planul de acasa nu se potriveste cu cel din targ si luna iulie s-a dovedit a fi cea mai agitata , incarcata si stressanta luna a anului pentru noi , asa ca ne-am trezit la sfarsitul ei cu o gramada de sarcini neonorate printre care si cea a publicarii spectacolului provocarii...

Sa nu va povestesc in ce viteza am adunat retetele si am scris postul , intr-o criza majora de timp avand in vedere ca simultan ne pregateam sa plecam in vacanta, asa ca am adunat pozele , link-urile si le-am dat drumul fara ca mai apoi sa avem macar timpul necesar sa raspundem la comentarii...

Aseara am terminat de raspuns la comentarii , dar in minte imi staruia o intrebare la care nu mi se parea ca am dat raspunsul potrivit , referitoare la rezolutia slaba a unor poze , asa ca am deschis calculatorul curioasa sa vad daca exista vreo modificare in rezolutia pozelor in functie de varianta de preluare a lor si anume download si copiere directa si ce credeti ca am descoperit?...ca atunci cand se face copierea directa daca poza a fost trimisa intr-un format mai mic se pierde din calitate , ceea ce prin download nu se intampla...

Cu siguranta m-as fi prins mai repede de problema daca s-ar fi intamplat acelasi lucru cu toate pozele copiate insa unele au intrat la rezolutie buna motiv pentru care eu am dat vina pe poze , scuze , am reincarcat pozele cu rezolutie initiala slaba si le-am si marit corespunzator pe toate cu aceasta ocazie !

Stiam eu ca nu e bine sa copiezi....nicioadata...







32 de comentarii:

  1. Frumoasa parada, felicitari pentru gazduire!!

    P.S. V-am trimis si eu un mail, cu o reteta, pe 26 iulie; a fost cumva prea tarziu? Nu am reusit mai repede.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Multumim frumos pentru tot!

      PS : am adaugat reteta, scuze pentru intarziere, dar initial nu am primit-o!

      Ștergere
  2. Buna dimineata.
    Felicitari si aplauze furtunoase pentru acest mirific spectacol culinar.Preparate de mare clasa,care mai de care mai ispititoare.Iubesc unul din actorii principali ai acestui show si anume zmeura,deci,pentru mine este o adevarata delectare aceasta parada.
    V-am trimis din nou un mail cu retetele mele,nu apar aici.
    Multumesc frumos de gazduire,sunteti minunati.
    Toate cele bune!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Buna seara!
      Multumim din suflet pentru avalansa de cuvinte frumoase , felicitarile le datoram tuturor celor care au colaborat la realizarea acestui frumos spectacol.
      Noi multumim frumos pentru retete si atentionarea legata de greseala strecurata in comunicarea adresei noastre de mail si ne cerem mii de scuze pentru intarzierea publicarii lor din acest motiv.
      O noapte minunata!

      Ștergere
  3. Wooow, un adevarat spectacol plin de culoare si arome, felicitari!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos, meritul nu este al nostru ci al vostru , al tuturor celor care ne-ati trimis atatea retete minunate!
      Multi pupici!

      Ștergere
  4. Foarte frumoasa parada, o minunatie de culuri si arome.
    ps. Nu va suparati pentru observatie, dar rezolutia unora dintre fotografii (destul de multe) este foarte proasta, pozele prea mici si abia se intelege ce e acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos!

      PS : Nu am avut nici o interventie asupra rezolutiei pozelor trimise, noi le-am preluat direct (lucram pe Mac) si le-am postat, dar a trebuit sa facem postul cu poze mult mai mici decat obisnuim noi tocmai din acest motiv , daca maream pozele cu rezolutie mica acest lucru ar fi iesit si mai mult in evidenta...

      Ștergere
    2. Am descoperit cauza modificarii rezolutiei, pozele trimise in format mic prin copiere isi pierd din rezolutie , ceea ce ne-a indus in eroare initial a fost faptul ca cele in format mare nu au avut aceeasi problema...
      Le-am preluat prin download pe cele cu rezolutie slaba si le-am marit pe toate cu aceasta ocazie (mai multe detalii in post in NOTA INTARZIATA , mii de scuze , dar nu aveam experienta in preluarea pozelor din exterior)

      Ștergere
    3. Buna dimineata! Rasfoind paginile dumneavoastra am ajuns din nou la postarea aceasta.Prea multe scuze, chiar nu era cazul si va inteleg perfect.>:d< Am mentionat doar pentru ca era pacat de fotografii ca-s minunate,toate!
      O saptamana frumoasa s-aveti si multa sanatate.

      Ștergere
  5. Sunt absolut fascinata ...inca aplaud :)
    Un adevarat spectacol, un narator de exceptie si delicii senzationale! Felicitari tuturor pentru efort si participare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult de tot , ma bucur ca spectacolul a avut un succes atat de rasunator , nu ne asteptam, felicitarile noastre tuturor participantilor !

      Ștergere
  6. Superb spectacol !!!!!! Regret enorm ca nu am putut participa in aceasta luna la provocare , dar am avut o luna crunta si chiar mi-a fost imposibil cu toate ca aveam deja idei cu ce vreau sa fac , insa timpul mi-a fost cel mai mare dusman !!! :(((((
    Felicitari tuturor !!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim din suflet ! Si noua ne pare tare rau ca nu ai putut participa , dar mai ales ca ai avut o luna crunta , si pentru noi a fost cam tot asa , din pacate...

      Ștergere
  7. Ce de bunatati aici! Multumesc pentru gazduire, Daiana si Cosmin!

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari fetelor! O colectie demna de luna lui cuptor, invaluita in povestea inspirata a gazdelor. Multumim Daiana si Cosmin, multumim, Mihaela!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am trimis si noi o reteta in data de 26 iulie dar vad ca nu a aparut :(...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos, am remediat problema si am publicat reteta, scuze pentru intarziere!

      Ștergere
  10. Felicitari pentru gazduire! Minunata parada aici, retete care mai de care mai tentante! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult de tot , abia asteptam un nou sezon de zmeura proaspata sa le putem incerca pe toate ca de vanilie si branza de capra nu ducem lipsa...

      Ștergere
  11. Spectacolul provacariilor, specolul poftelor pentru mine nu alta.

    RăspundețiȘtergere
  12. O parada mare de bunatati!!felicitari pentru gazduire!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim mult de tot , cu certitudine un spectacol al bunatatilor!

      Ștergere