duminică, 8 iulie 2012

Rhubarb curd



Termenul de "Curd" ( din nefericire nu am gasit traducere in limba romana ) se refera de fapt la un produs rezultat din prelucrarea laptelui, insa "Fruit Curd" este de fapt un desert cremos cu multe "utilitati" in bucatarie: se poate intinde pe paine, se poate amesteca in inghetata, se pot umple cu el clatitele sau straturile de tort. Cel mai cunoscut este Curd-ul de lamaie ( Lemon Curd ) insa un gust fin si rafinat il are cel facut din rabarbar.




Avem nevoie de:
  • 250 g. tulpini rabarbar proaspat
  • 130 g. de zahar
  • 4 oua de casa mari
  • 8 linguri de unt ( la temperatura camerei )
Taiem rabarbarul ( spalat bine in prealabil ) in bucati mici de 2-3 cm lungime, il punem intr-o oala si il acoperim cu apa. Il fierbem apoi timp de 20 de minute la foc mic pana cand devine moale si lasa un suc de un roz apetisant. Il strecuram printr-o sita si masuram 160 ml de lichid. Ce ramane atat din pulpa cat si din lichid poate fi amestecat cu iaurt si putina miere... si va iesi un minunat si racoros iaurt cu rabarbar.
Cei 160 ml de suc de rabarbar ii vom amesteca cu ouale usor batute si zaharul si il vom pune din nou pe aragaz la foc mic, mestecand continuu pana cand temperatura interioara ajunge la 77 °C ( daca nu aveti termometru alimentar - pana cand incepe sa se ingroase si sa se lipeasca de spatele lingurii ).
Luam de pe foc si amestecam gradat toata cantitatea de unt. Punem totul intr-un vas cu capac, lasam sa se raceasca la temperatura camerei, apoi il punem in frigider pentru cel putin o ora.








Copiii mei sunt topiti dupa el... de fiecare data cand deschid frigiderul dau tarcoale borcanului cu curd...

...asa ca trebuie pazit bine daca vrem sa nu il termine in prima zi :))


Sa-l savurati cu placere !









19 comentarii:

  1. Multumesc pentru reteta, sint convinsa ca este delicios. Am sa-l incerc sigur!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu l-as savura, devora dar nu gasesc rabarbar.E gustul copilariei mele si l-as incerca sincer si in varianta "curda".:-))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sezonul de rabarbar este cam mai-iunie ( eu l-am facut pe la sfarsitul lunii iunie insa de abia acum am reusit sa il postez pe blog ).Si eu iubesc rabarbarul, insa este pentru prima data cand incerc acest mod de preparare. Merita incercat! :)

      Ștergere
  3. Ce bunatate! Eu am facut de capsuni si de lamaie. Anul acesta nu am reusit sa gasesc inca rubarba in Milano.:( Nici macar pentru o tarta. Va invidiez ca ati putut face bunatatea asta de curd ;).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De capsune nu am incercat niciodata ( sezonul viitor cu siguranta voi incerca ).Adevarul este ca anul acesta am gasit pentru prima data rubarba de cumparat in Timisoara. :)

      Ștergere
  4. Nu am mancat niciodata rubarba,dar imi place cum arata continutul borcanului.Daca am sa gasesc sa cumpar, am sa incerc si eu.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita intr-adevar sa incerci are un gust acrisor foarte placut ca sa nu mai vorbim ca este foarte sanatoasa avand un continut mare de viamina C , K , saruri minerale, fibre si multe altele...
      Sunt o gramada de retete la care se preteaza , dulci sau nu , noi spre exemplu o mai folosim si la acritul ciorbelor vara...
      O dupa-amiaza racoroasa!

      Ștergere
  5. Daca-mi spuneti ca aveti rabarbar in gradina , ma oftic rau !!!! :) De cand tot vreau sa incerc si eu un desert cu asa ceva , insa nu ma vazut de cumparat pe aici , iar in recolta mea , nici vorba de asa ceva !! :(( Pozele sunt perfecte , imi plac fff mult , contrastul e demential !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Avem rabarbar in gradina de ceva ani buni...insa...caci intotdeauna exista si un insa...acum cativa ani am pus foarte aproape de tufa un mar care intre timp s-a facut mare si ii tine prea multa umbra...asa ca anul acesta am fost nevoiti sa mutam tufa. Trebuie sa asteptam pana la anul sa mai prinda ceva puteri :) Este o planta foarte putin pretentioasa insa trebuie sa o tii la soare si sa o uzi bine!
      In concluzie...anul acesta am facut reteta cu rabarbar de cumparat...

      Ștergere
  6. E o reteta interesanta. Nu stiam ca poti face asa ceva cu rabarbar/rebarbara
    La mine in gradina creste :) O sa incerc reteta sa vad cum e la gust..

    -----------
    www.blogslabire.ro

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intr-adevar are un gust si o consistenta deosebite!Cand faceti reteta astept sa imi dati de veste cu o impresie! :)

      Ștergere
  7. Prima data cand vac ca cineva face curd din rhubarb. Are o culoare extraordinara... cu toate ca ma-si fi asteptat sa fie mai degraba spre rosu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    2. Adevarul este ca si eu m-am asteptat sa fie rosu sau macar roz tinand cont ca dupa ce am fiert rabarbarul sucul a avut o culoare rosu aprins...insa a luat mai mult din culoarea galbenusurilor de ou...Asta este...seamana cu cel de lamaie insa gustul este de rabarbar :)

      Ștergere
  8. Răspunsuri
    1. Asa este...sau cel putin aceasta este parerea copiilor care au mancat-o aproape pe toata :)

      Ștergere
  9. Vai, caut rabarbar de 3 zile, de cand am vazut reteta asta la voi. Inca nu am gasit, dar deocamdata am fost doar pe la pietele pe unde merg eu de obicei (insa acolo nu mai au, caci e iesit din sezon). Mai am o ultima speranta: incerc maine la supermarket, ca acolo mai aduc fructe si legume care nu sunt in sezon... Uf, de 3 zile planuiess o tarta cu crema din asta.. ca sa vezi ce mi-ati facut :)

    Da, da, daca reusesc, va dau de veste!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca te-am pus pe drumuri si ca sezonul a cam trecut din pacate , reteta noastra este facuta de fapt cu ceva timp in urma dar din lipsa de timp nu reusim sa le postam decat cu o intarziere apreciabila...
      Din motive de caldura mare incepand cu luna iulie nu se mai recolteaza cozile de rabarbar deoarece creste continutul lor in oxalati si devin periculoase pentru rinichi din aceasta cauza...
      Ai reusit pana la urma? Daca nu ,te asteptam pe la noi, mai avem ceva pe fundul borcanului...

      Ștergere