joi, 16 octombrie 2014

Focaccia cu maia, faina alba si 90% hidratare


Happy World Bread Day! To all, food bloggers or not!




Daca nu stiati, 16 octombrie a fost desemnata ziua internationala a painii si este sarbatorita in fiecare an, incepand din 2006 incoace, de bloggeri culinari din intreaga lume, desi stim de mai bine de 2 ani despre eveniment, abia in acest an am reusit sa ne alaturam si noi acestora!

Reteta pe care v-o propunem nu poate fi decat una extrem de simpla si buna de focaccia bio cu maia, cu faina alba Terra Natura si hidratare mare (90%).

Ca sa nu mai pierdem timpul si sa avem ragazul sa sarbatorim impreuna aceasta zi cu miros placut de paine proaspata din cuptor, care sa ne parfumeze intreaga casa, va propun sa ne apucam de treaba:

  • 320 g maia alba (hranita cu o seara inainte)
  • 640 g. faina alba Terra Natura
  • 580 g. apa calduta-sau chiar calda
  • 16 g. sare
  • ulei de masline extravirgin
1. Amestecam maiaua mai intai cu o parte din apa, 400 g., mai apoi cu intreaga cantitate de faina si framantam pana se hidrateaza bine de tot. (ratiunea pentru care nu folosim intreaga cantitate de apa fiind de a lasa reteaua de gluten sa se formeze cat mai bine).

2. Autoliza 2 ore la frigider.

3. Adaugam restul de apa si sarea si framantam usor in vas pana aluatul se desprinde cu usurinta de acesta si poate fi ridicat in aer sub forma unei bile.

4. Urmeaza 3 SF in vas la 30-45 min la temperatura camerei sau la 2 ore la frigider.

6. Dospirea finala in vas la frigider 12-18 ore.



7. Ungem bine de tot o tava cu ulei de masline, rasturnam aluatul, il impachetam de 2 ori dupa ce l-am uns in prealabil cu ulei pe partea superioara si il lasam la dospit in tava, acoperit cu un strat de ulei si o folie de plastic 1-2 ore.

8. Coacem focaccia in cuptorul incins la 240 °C timp de 35-40 de min., dupa ce in prealabil am facut o multime de indentatii pe suprafata...


Et voila!



Postarea o trimit catre Kochtopf pentru a participa la spectacolul World Bread Day oferit de bloggerii din intreaga lume, iar pe voi va invit sa faceti un tur al blogurilor romanesti participante la aceasta sarbatoare pe care am reusit sa le provocam sa brutareasca astazi impreuna cu noi!


Aura Carolina Popa -Bucataria Laurei
Dia.daria--Retetele mele dragi
Iuliana Miu - Bucate Aromate
Claudia Vasilache - Lecturi si Arome
Iuliana Florentina Avram - Retete fel de fel
Diana Duca - Disturbingly Delicious
Alexandra Butnari - Gustolandia
Lacrimioara - Arome in bucatarie
Alice Ciobanu - Tara bucatelor
Cerasela Badr El-Din - Saffron and dates
Monica -Mony's
Didi - Food Design
Simonacallas - Cofetar De Ocazie
Mihaela Apostu - Pasiunile Mihaelei
Simona Patras -Simona Patras
Andreea Denisa - Dea's Cakes






7 comentarii:

  1. Absolut minunata foccacia voastra ,felicitari ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Fantastic preparatul, superba prezentarea, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos, se vede ca este preferata noastra, nu?
      <3

      Ștergere
  3. Livrari la domiciliu faceti? :D Cred ca e minunata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ce nu? Asa e, gustul este absolut minunat...

      Ștergere
  4. Wow, looks beautiful I am impressed! :-) Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    RăspundețiȘtergere