marți, 21 octombrie 2014

Supa crema de dovleac



Dovleacul este in opinia mea unul dintre starurile acestui anotimp. Plin de vitamine, substante antioxidante, el are o multime de efecte benefice asupra organismului nostru acum in prag de iarna. Bogat in vitaminele A, C, E, B6, fier, magneziu, zinc, fosfor, acid folic, dovleacul este antidepresiv, scade colesterolul si reduce riscul afectiunilor cardiace, ajuta vederea, ne protejeaza impotriva cancerului datorita antioxidantilor continuti si incetineste procesul de imbatranire. Cosumul de dovleac ne pregateste asadar organismul pentru iarna ce vine...




Ingrediente pentru 4 persoane:
  • pulpa de dovleac curatat de coaja 400 g
  • ceapa 30 g
  • unt 30 g
  • fond de supa de legume 600 ml
  • optional zahar brun 1 lingurita de cafea
  • sare marina integrala si piper de Sarawak

Maruntim ceapa si o dunstuim in unt pentru 1-2 minute, apoi adaugam dovleacul ( pentru un gust si mai intens de dovleac, puteti sa lasati in cuptorul preincalzit la 200° C feliile de dovleac unse cu ulei de masline, timp de 30 de minute ) taiat cubulete si fondul de supa vegetala. Adaugam zaharul (optional) si lasam sa fiarba la foc mic circa 20 de minute ( pana cand incepe dovleacul sa se dezintegreze ). Trecem compozitia in blender si o pasam pana obtinem un amestec omogen.
Ajustam sarea si piperul si voila´ supa e gata.


In principiu acesta supa se face extrem de rapid si cu putin efort. Nu am gasit pana acum variatiuni foarte mari fata de reteta de baza, insa ce difera este ceea ce italienii numesc "finitura" adica ceea ce se pune deasupra completand gustul si dand savoare acestei supe creme.
Va dau cateva exemple... eu am folosit feliute de topinambur, pregatite la cuptor dupa reteta de aici sub forma unor chipsuri crocante. Aimo & Nadia adauga o salata calda din stoccafisso si cartofi, un fir de sofran si cateva picaturi de aceto balsamico. O alta finitura posibila : cativa ardei rosii picanti, nuca moscata rasa si putin ulei de dovleac - se incalzesc si se adauga supei inainte de a o pune pe masa...alegerea va apartine!






Un comentariu:

  1. Deschidem sezonul la supele - crema ? Dovleacul e grozav cu nucusoara, asa ca as alege ultima varianta pentru tusa finala :) Zile frumoase de toamna si spor in toate !

    RăspundețiȘtergere