sâmbătă, 22 septembrie 2012

Paine de secara fara framantare




Dragilor , avem placerea sa va anuntam ca acest post este primul dintr-o lunga serie dedicata pregatirii unui aliment care la prima vedere pare simplu si lipsit de o importanta prea mare , dar care cere o atentie deosebita si destul de mult timp si bataie de cap daca ne propunem sa obtinem un produs de prima calitate.

Painea , caci despre ea este vorba ( asa cum bine ati intuit) , ne-a preocupat din primul moment in care ne-am apucat de bucatarit , dar pana acum nu am avut decat niste incercari mai mult sau mai putin izolate de a persevera in acest lung si complicat proces , din lipsa de timp de cele mai multe ori...

Desi am tot amanat la nesfarsit acest debut , astazi profitand de Provocarea secreta a Amei care ne-a invitat sa rasfoim un blog interesant , cu nume frantuzesc , Bon Mot Cuisine , ne-am lasat sedusi de una dintre ultimele retete postate acolo si am considerat ca este o ocazie buna de a da startul acestei serii ,
chiar daca , fiind prima reteta , aceasta nu va respecta regulile jocului pe care vi le vom propune in continuare (dar mai multe detalii in postul urmator).

Asa cum spuneam am ales aceasta reteta extrem de simpla si rapida pentru a va molipsi si pe dvs. cititorii nostri dragi si a va indemna sa incercati sa faceti painea in casa in loc sa o cumparati din oras la o calitate mult inferioara , cu tot felul de adausuri nedorite (chiar daca pe ambalaj veti citi altceva...) si cu un gust departe de cel obtinut cu un efort minim chiar de dvs...

Reteta practicata de noi a suferit cateva modificari fata de cea de la care am pornit pentru ca am folosit o cantitate dubla de ingrediente avand in vedere ca o painica nu ne ajunge nici pe o masea , iar maslinele din compozitie le-am inlocuit cu alune de padure din simplul motiv ca nu am avut masline "denocciolate" in casa si nici prea mult chef sa ma apuc sa scot samburii din masline...

Procedeul este simplu "comme bonjour" , asa ca pregatiti va rog :


  • 700 g.faina alba bio
  • 300 g.faina de secara bio
  • 2 lingurite de zahar 
  • 2 lingurite de sare 
  • 2 plicuri drojdie uscata ( fiecare pt. 500 g.faina )
  • 200 g. alune de padure neprajite, maruntite putin cu cutitul
  • 4 lingurite seminte de in
  • 900 ml. de apa calduta


Am pus faina, drojdia, sarea, zaharul, semintele de in si alunele in bolul Kmix-ului din dotare impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si l-am pornit in sens invers , la viteza maxima permisa in acest sens .
Pe masura ce faina se incorporeaza adaugam, treptat , intreaga cantitate de apa pana la obtinerea unei paste omogene , dar care nu isi pastreaza forma de la sine.


Pentru cei care nu au o asemenea minune in dotare (care iti usureaza semnificativ viata in bucatarie...)   ingredientele se pot amesteca si manual intr-un bol cu o spatula obtinand in final acelasi rezultat dar cu ceva mai mult efort...

Am impartit amestecul in doua parti egale , l-am pus in doua boluri de plasic acoperite cu cate un servetel de bucatarie umezit si le-am lasat in cuptorul pornit la 40°C timp de 2 ore la dospit !
Sau asa ar fi trebuit sa facem daca nu am fi lipsit de acasa 4 ore in loc de 2 asa ca noi le-am dospit dublu timpului indicat...

Iar acum partea cea mai grea , le-am trasferat in doua tavi si le-am copt la 220°C timp de 50 de min.in cuptorul in care am pus in prealabil un vas cu apa.




Rezultatul...cred ca este mai mult decat sugestiv...
Desi are "mot" asa cum are orice paine care se respecta nu face parte din categoria celor "cu pretentii"...dar incet , incet ajungem si acolo...





Ce spuneti v-am convins?




17 comentarii:

  1. Felicitari, arata minunat! Cred ca o voi reface si eu in varianta cu alune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos! Cred ca si o varianta cu fistic ar iesi de minune...:)

      Ștergere
  2. Trebuie sa fie tare buna! Prajita arata perfect!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adevarul este ca am mancat aproape jumatate imediat dupa ce s-a racit din cuptor:)

      Ștergere
  3. Ce scoarta frumoasa are , dar ce-mi place prezentarea ei incadrata de acea rama !!!!!
    PS.Despre masa mea prefereta nu mai zic nimic !!! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu rama...a fost o inspiratie de moment.:) Chiar in ziua aceea am primit-o si nu am apucat sa punem tabloul in ea asa ca s-a potrivit perfect pentru paine! Cu masa...ce sa mai zic..asa ma doare si pe mine sufletul cand vad fotografiile tale cu ciuperci de padure :))

      Ștergere
  4. Este exceptionala painea asta!Cu mana pe sulfet promit ca am s-o fac si eu!
    Prezentarea este de vis si pozele de excpetie!
    Felicitari si toate cele bune!
    Cu stima.

    RăspundețiȘtergere
  5. Belea ,nu alta!:)

    Succes in competitie!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe mine chiar m-ai convins, mai ales cu ultima poza. Deja ma si gandesc ce combinatii as putea sa fac pe o felie prajita. E "simplu...si foarte bun"!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte bine arata! Si interesanta ideea!

    RăspundețiȘtergere
  8. AM FACUT PAINEA DUPA RETETA ACEASTa, cam de 6 ori pana acum.
    Intrebarea mea este: voi coaceti painea in cuptorul electric sau in cel pe gaz? Intreb pentru ca in cuptorul meu cu gaz trebuie sa stea aproxmativ 1:15 min si in general coaja e destul de tare, daca o scot mai repede, nu e foarte bine coapta la mijloc....banuiesc ca e de la cuptor ...ca eu am respectat reteta:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna , cu siguranta cuptorul este cel care iti da batai de cap , ar fi indicat sa-ti cumperi un termometru pentru el pentru a avea o idee cam ce temperatura ai in timpul coacerii...
      Cuptorul nostru este electric, cu ventilatie si termometru incorporat , iar mai nou il preincalzim la 240°C si lasam painea la aceasta temperatura primele 15 minute impreuna cu tava care produce vapori de apa , dupa care scoatem apa si mai lasam painea la 220°C inca 30 de minute.
      Recomandarea mea este sa incingi cuptorul la maximum inainte de a pune painea inauntru (foarte important!) si sa-l mentii tot asa in primele 15 minute , dupa care poti sa mai reduci putin flacara , asta in varianta in care nu faci rost de un termometru care iti va fi cu siguranta foarte util indiferent ce reteta pregatesti in cuptor !

      Ștergere
    2. Poti, te rog, sa-mi spui ce am gresit la reteta aceasta? Painea mi-a iesit umeda, ca si cum ar fi necoapta. Valorile din paranteza sunt cele folosite de mine.
      625 ml (3 cups) apa
      450 g (3 1/8 cups) faina tip 000
      350 g (3 cups) faina de secara
      60 g (1/2 cups) faina neagra de grau
      1 lingurita (1 tsp) zahar
      8 g (1 1/2 tsp) sare
      2 linguri (2 Tbsp) ulei
      10g (1 1/2 Tbsp) drojdie

      Ștergere