luni, 30 septembrie 2013

Ciocolata alba cu fistic caramelizat


Dragilor, nici nu stiti de cand imi tot propun (eu si nu numai eu...) sa fac ciocolata si praline dupa minunatele retete pe care le-am adunat in biblioteca in apreciabila colectie de carti culinare, care sporeste cu fiecare excursie in strainatate (librariile noastre din pacate sunt inca foarte modeste la acest capitol...) dar se pare ca pana acum nu s-a gasit niciodata momentul potrivit...

Si tare rau am facut sa tot aman, pot spune acum dupa ce am incercat prima reteta, una dintre cele mai simple dar si cele mai bune, a fost concluzia unanima a copiilor si a noastra dupa ce am dat gata intreaga cantitate rezultata (ca norocul ca nu am facut decat jumatate din "doza" din reteta pentru ca nu mi-a ajuns fisticul din dotare pentru mai mult...)

Reteta originala avea ca si punct de plecare ciocolata alba menajera si unt de cacao, eu am folosit in schimb ciocolata alba belgiana pentru patiserie care contine unt de cacao in compozitie, asa ca nu am mai considerat necesar sa adaug in plus unt de cacao...


Cele 3 ingrediente:

  • 200 g. ciocolata alba belgiana
  • 40 g. miere
  • 90 g. fistic nesarat, decojit


Maruntim usot fisticul pe care il caramelizam in miere, in timp ce in paralel topim ciocolata pe baie de apa.

Intindem ciocolata in forma de dreptunghiuri pe hartie de copt in strat de 0,5 cm. grosime, dupa care  punem fisticul caramelizat deasupra si apasam putin pentru a patrunde bine in stratul de ciocolata .

Se pune la frigider pentru o jumatate de ora si se serveste alaturi de o cafea buna, un croissant si niste smochine proaspat culese din gradina...sau alaturi de ce vreti voi, zau ca merge!

Trimit acum fuguta reteta Lianei, al carei blog este scena pe care se desfasoara in aceasta luna spectacolul Provocarii Dulce Romanie, la indemnul careia am reusit sa-mi fac timp, in sfarsit, sa fac o reteta de ciocolata-saru'mana!








3 comentarii: