duminică, 21 decembrie 2014

Iepure la cuptor



De cand lucrurile au inceput sa ia putina amploare cu Simplu si bun, foarte multa lume ma intreaba ce este bine si ce este rau sa mai mancam in lumea acesta plina de paradoxuri in care traim. Una dintre intrebari este cea legata de carne...

Aici discutia este destul de lunga, insa pe scurt va pot spune ca pe langa o atentie deosebita in ceea ce priveste provenienta ei, eu recomand cu placere carnea de iepure. Este o carne folosita des in bucataria italiana si franceza, insa foarte putin la noi.
De fiecare data cand recomand iepure am observat ca lumea se uita la mine ca la un extraterestru..."Iepure....dar noi nu mancam iepure!" iar cand intreb "De ce?" nimeni nu are de fapt un motiv real...
Ma gandesc ca motivul ar putea fi ca nu stiu sa il pregateasca avand in vedere ca iepurele are o carne slaba si care pare seaca daca nu este gatita cum trebuie, asa ca m-am hotarat sa va impartasesc o reteta pe cat de simpla si rapida, pe atat de buna, o reteta pe care copiii nostri o savureaza cu mare placere.

Asadar, avem nevoie de:
  • un iepure de aprox. 1-1.2 kg
  • 2 gogosari sau ardei capia
  • 2 cepe ( eu o prefer pe cea rosie de Buzau )
  • 4 catei de usturoi
  • 1-2 morcovi
  • o ramura de cimbru proaspat sau uscat
  • 200 ml vin alb
  • ulei de masline
  • sare si piper
Portionam iepurele, il impanam cu usturoiul ( cateii ii taiem pe lung in 2 ), il frecam cu sare si piper si il punem intr-o oala mare de tuci (fonta) - articol obligatoriu, dupa parerea mea pentru preparatele la cuptor, in prealabil unsa cu ulei de masline pe pereti .
Legumele le taiem in felul urmator: ardeii in fasii lungi cam de 1 cm latime, ceapa in 4 sau 8, iar morcovii in fasii subtiri pe lung.
Intr-o tigaie punem ulei de masline ( incepem cu morcovii, apoi adaugam ceapa iar mai apoi cu ardeii la cate un minut diferenta ). Dupa ce se dunstuiesc pret de cateva minute - trebuie sa devina translucide insa nu trebuie sa se inmoaie ) adaugam vinul alb si cimbrul. Lasam sa se evapore alcoolul, apoi turnam amestecul cald peste iepure, in oala de tuci.
Punem capacul la oala si lasam iepurele "sa se odihneasca" 15 minute. In acest timp va extrage toate aromele iar carnea se va fragezi. Chiar inainte sa-l punem la cuptor eu mai pun un "fir" de ulei de masline deasupra compozitiei.

Punem oala de tuci cu tot cu capac in cuptorul preincalzit la 180°C pentru aproximativ o ora, apoi luam capacul si il lasam desoperit inca 15-20 minute sa se rumeneasca, timp in care putem sa il stropim cu inca putin vin alb.

Este o reteta usoara si gustoasa de care noi ne-am indragostit :)
Sa-l savurati cu mare placere, alaturi de cei dragi!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu