luni, 1 decembrie 2014

Paine cu maia, castane si tarate


Trebuie sa recunosc ca postarea si painea se datoreaza invitatiei lansate de prietena nostra Andra, food blogger la Menta si rozmarin de a participa la un Festival al toamnei in luna noiembrie dedicat castanelor organizat pe blogul ei, invitatie la care am raspuns cu mult entuziasm, motiv pentru care v-am adus in centrul atentiei unul dintre ingredientele noastre foarte dragi, castanele.

Ce sa va spun despre painea aceasta? Este o paine total aparte, cu un gust muctat care aduce putin cu cel al painii de secara integrala, o paine foarte aromata care se pastreaza proaspata saptamani intregi!

Dar sa trecem la treaba!
Maiaua o pregatim cu o seara inainte, hranind-o astfel incat dimineata sa avem 200 g. maia bine crescuta si bulbucita, mirosind imbietor a... maia proaspata!

In reteta de la care am pornit erau prevazute initial 150 g. castane, pe care urma sa le prajim asa cum v-am povestit aici urmand ca apoi sa le macinam, insa eu am folosit direct faina de castane in loc de aceasta varianta in cantitate mai mica, 110 g. avand in vedere pierderile cu coptul castanelor...


In concluzie pentru o paine de 900 g., pregatim:

  • 200 g. maia bine crescuta
  • 100 g. faina Terra Natura alba
  • 300 g. tarate Terra Natura
  • 150 g. castane sau 110 g. faina de castane
  • 300 g. lapte 
  • 1 lingurita de zahar brut
  • 1/2 lingurita sare neiodata
Incepem prin a amesteca maia-ua cu laptele si mai apoi cu faina alba, taratele si faina de castane si lasam procesul de autoliza sa isi faca treaba timp de jumatate de ora.

Adaugam apoi sarea si zaharul si framantam usor, pana simtim aluatul ca se leaga putin, desi nu va puteti astepta la nimic spectaculos avand in vedre absenta glutenului din marea parte a componentelor uscate...

Prima fermentatie are are loc la temperature camerei, in bol, timp de 2-3 ore, timp in care putem framanta foarte usor aluatul 1 data, maxim de 2 ori.

Dam preforma rotunda, il lasam la relaxat 20 de min., dupa aceea ii dam forma de batard si punem aluatul in bannetonul captusit cu un servet de bucatarie bine infainat la retardat in frigider 12-16 ore.

Rasturam aluatul pe piatra de copt si il coacem la 250°C cu abur timp de 20-25 de min si inca 20 la 225°C fara abur, dupa care scoatem painea si o lasam pana a doua zi la racit pentru a o putea taia.


Va recomand sa o savurati cu unt si gorgonzola sau miere, sau cu amandoua! Mmmm ce nebunie!
PS: poza aceasta a fost facut la o saptamana dupa ce am copt-o si la vreo 2 zile dupa ce am taiat ultima felie...


3 comentarii: