duminică, 18 ianuarie 2015

Linguine cu homar


La multi ani! Va dorim un An Nou minunat tuturor si va multumim ca sunteti alaturi de noi in continuare, in numar tot mai mare!
Poate ca in ultimul timp nu am mai avut ragazul sa impartasim cu voi retetele in ritmul in care v-am obisnuit pana acum, insa chiar daca ele vor veni mai rar, cu siguranta vor fi in acelasi stil Simplu si bun pe care il apreciati atat de mult!

Dupa indelungi dezbateri si succesive razgandiri, am ales sa deschidem seria de retete ale anului 2015 cu ceva extrem de simplu si bun...

Crustaceele au fost intotdeauna in fruntea listei noastre de bucate. Este totusi o provocare sa le gatesti in asociere cu paste, poate la prima vedere pare usor, insa aruncand o privire mai indeaproape, poti ajunge usor la concluzia ca acele paste pe care le-ai mancat intr-un birt micut dintr-un port italian nu au acelasi gust atunci cand incerci sa le pregatesti acasa...secretul consta in abilitatea de a concentra acele arome de mare si crustacee in sos...

 A sosit timpul sa va prezentam actorul nostru principal...un homar extrem de fotogenic :)


Si, incetul cu incetul sa trecem la reteta :

Ingrediente pentru 4 persoane:
  • 1 homar
  • 1 ceapa alba
  • 200 ml de vin alb
  • 50 ml coniac
  • 250 ml rosii decojite taiate cubulete
  • 80 g de unt
  • 1 ramura de cimbru proaspat
  • sare si piper
  • 50 ml ulei de masline
Daca homarul este proaspat, varianta cea mai rapida si mai putin sadica, este sa introducem varful cutitului in carapace in spatele capului ( homarul stand cu fata spre noi) si printr-o miscare rapida in jos despicam intreg corpul (spre cap ), inclusiv capul in doua. Moartea este instantanee si, ma gandesc mai putin traumatizanta. Apoi rupem clestii de la baza membrelor, coada si lasam corpul cu picioarele intr-o singura bucata.

Acum, important este sa nu pierdem aromele.

Pregatim o tigaie mai adanca (eu, folosesc in general pentru sosurile din paste, un wok de fonta cu capac de la Staub, absolut senzational) in care punem jumatate din cantitatea de unt si putin ulei de masline, iar dupa ce le incingem, aruncam bucatile de homar.
Dupa cateva minute, in momentul in care incep sa se elibereze din sucuri, adaugam ramura de cimbru, apoi vinul,  lasam sa se evapore alcoolul la foc mai viu, apoi scadem intensitatea focului, punem capacul si lasam sa fiarba incet pentru aproximativ 10 minute, pana se ingroasa putin sosul. Inainte de a pune capacul scoatem coada (eu am scos si clestii care mai contin ceva carne, pe care i-am taiat cu o foarfeca in doua, folosindu-i la sfarsit la ornat)  homarului afara... de ea ne ocupam separat.


Undeva in aceasta faza trebuie puse linguinele la fiert, in apa cu sare.

Cu o foarfeca scoatem carnea cozii si o taiem in cubulete.
Intr-o tigaie punem restul de unt, putin ulei, iar cand se incing, adaugam ceapa tocata marunt si o dunstuim scurt. Adaugam apoi coada maruntita de homar, iar dupa 1-2 minute coniacul.
Aprindem deasupra tigaii un chibrit si flambam, (atentie la par si ochi!!) iar dupa ce se stinge flacara, adaugam sosul pe care l-am obtinut initial in prima tigaie (strecurat in prealabil printr-o sita in asa fel incat sa nu aiba resturi din cochilia homarului).

Adaugam apoi rosiile tocate si lasam sa fiarba la foc mic 5 minute, ajustam sarea si piperul si finaly suntem gata cu sosul.
Adaugam linguinele al dente peste sos, le amestecam in oala tinuta pe aragaz inca 1-2 minute, pentru ca astfel ele vor absorbi aromele sosului.
Punem pastele in farfurie si le ornam cu clestii taiati, frunzulite de cimbru si parmezan.


Et voila´!

Pastele trebuie servite imediat, asa ca va recomand sa le amestecati cu sosul doar cand toata lumea este asezata la masa! :)





Un comentariu: