joi, 12 februarie 2015

Ridichea neagra - remediu natural pentru tuse


Ridichea neagră sau Raphanus sativus niger este o legumă anuala rădăcinoasa, un membru al familiei Brassicaceae sau Brassica. Ridichea neagra mai este cunoscuta sub numele ridiche spaniolă, Gros Noir d'Hiver, Noir Gros de Paris sau Black Mooli.

Ridichiile negre sunt o sursă excelentă de vitamina C , de potasiu, fier și magneziu. Contin deasemenea vitaminele A, E și B si sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a lupta cu infecția și de a promova funcționarea sanatoasa a sistemului digestiv.
Ridichea neagra contine de asemenea o substanta numita raphanina.  Studiile au dovedit ca aceasta este benefica în tratamentul dezechilibrelor tiroidiene hiperactive si ca frunzele de ridiche neagra au în plus un efect de detoxifiere a ficatului.


Ridichea neagra a fost mult timp folosita în medicina populară atât în Europa și China pentru  stimularea functiei biliare si imbunatatirea starii de sanatate a vezicii biliare. In India a fost, de asemenea, utilizata ca tonic hepatic.
Texte egiptene antice indică faptul că ridichea neagra, ceapa si usturoiul au fost folosite in alimentatia  muncitorilor care au construit piramidele in scopul mentinerii sanatatii acestora. În medicina chineză, ridichea neagra a fost si este utilizata pentru a promova sanatatea pulmonară  si a sistemului respirator, atat pentru efectele antitusive, cat si datorita proprietatilor antimicrobiene si antivirale.

Acum, ne vom opri la efectele antitusive/antimicrobiene/antivirale ale acesteia (tinand cont ca suntem in plin sezon de gripa si viroze) cu o reteta simpla si la indemana oricui...

Luam o ridiche neagra de dimensiuni medii-mari, o spalam bine sub apa curenta, eventual cu o perie de bucatarie. Ii taiem capatul (unde au fost/sunt atasate frunzele) iar apoi cu un cutit (sau mai eficient cu o chiureta de bucatarie) scobim o gaura in interior, astfel incat sa lasam grosimea peretilor restanta de minim 2 cm., atat pe contur cat si pe fund.
O umplem de jumatate (nu mai mult de jumatate pentru ca ea se va umple cu sucul de ridiche ce se extrage ulterior) cu miere de albine, apoi o asezam intr-un bol/ cana astfel incat sa nu se rastoarne si o lasam la temperatura camerei ferita de lumina solara directa, aproximativ 12 ore. Ideal este sa o pregatiti seara si sa incepeti sa o folositi a doua zi.
Folositi 2 linguri de sirop de 2-3 ori/zi, este foarte eficient in combaterea tusei, inclusiv a celei iritative!
Puneti din nou miere seara...dimineata veti avea din nou siropul gata.
Bucatile pe care le scoateti cand escavati interiorul ridichii le putei pune intr-o cana si adaugati putina miere peste....veti putea utiliza a doua zi si siropul lasat de ele.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu