duminică, 15 februarie 2015

Szechuan Crème brûlée cu compot de portocale rosii



Hmmm, daca tot a fost un sfarsit de saptamana dulce, cu declaratii si inimioare, ce spuneti despre o reteta inspirata din penultimul numar al revistei cu specific culinar, Friends al renumitei firme Villeroy-Boch, preferata noastra in materie de portelan, fie el de pus pe masa, pe jos, pe perete sau de ce nu de folosit la spalat pe maini, dus, baie sau cum il foloseste si regina, acolo unde intra intotdeauna singura?
Povestea lipseste cu desavarsire de data aceasta, insa promit sa ma revansez cu varf si indesat cu urmatoarea ocazie, de aceea ma iertati daca va invit sa trecem direct la treaba?


Ingrediente ( 4 portii ) :

Pentru crème brûlée:
  • o pastaie de vanilie
  • 300 g. smantana proaspata de frisca
  • 160 ml. lapte ( 3.5 % grasime )
  • 80 g. zahar brut
  • 2-3 prize piper Szechuan proaspat macibat
  • 4 galbenusuri de ou
  • 2-3 linguri zahar brut pentru caramelizare
Pentru compotul de portocale rosii:
  • 1 pastaie de vanilie
  • 6 portocale rosii netratate ( puteti folosi si portocale normale bio )
  • 3 linguri de zahar brut
  • 1 anason stelat
  • 1-2 linguri de amidon de porumb
Preparare:
  • Despicam cu varful cutitului pe lung pastaie de vanilie si razuim semintele pe care le amestecam  apoi intr-un bol cu smantana proaspata de frisca, 80 g. de zahar, laptele, piperul macinat si galbenusurile, folosind mixerul pentru a obtine un amestec omogen. Lasam bolul in frigider 1-2 ore.
  • Preincalzim cuptorul la 125° 
  • Pregatim 4 recipiente - ramequins, ( aprox.200 ml. ) rezistente la temperatura si le umplem cu amestecul din frigider. Le punem in tava adanca de la cuptor si apoi turnam apa fierbinte in jurul lor in asa fel incat apa sa ajunga pana la 2/3 din inaltimea recipientelor.
  • Introducem tava in cuptor pentru aprox. 40-50 minute. Verificam cu o lingurita daca continutul este dens (spun asta pentru ca exista diferente forte mari intre cuptoare si aceasta este o metoda buna pentru a sti daca sunt gata, sau nu)
  • Dupa ce le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca pana la temperatura camerei, apoi le punem in frigider cca. 4 ore.
Compotul de portocale:
  • Spalam portocalele foarte bine cu apa fierbinte si razuim coaja unei jumatati de portocala. Despicam a doua pastaie de vanilie si razuim interiorul. Doua dintre portocale le stoarcem in srorcatorul de citrice pentru a obtine sucul, iar restul le curatam de coaja, cu atentie, astfel incat sa nu mai ramana parti albe. Incercam sa indepartam pielita de pe fiecare felie...spun incercam deoarece la unele portocale acest lucru e practic imposibil. Daca nu reusim. le lasam cu pielita...nu e nici o tragedie.
  • Intr-o cratita caramelizam 3 linguri de zahar, apoi adaugam sucul de portocale, vanilia, feliile de portocale, anasonul stelat si lasam sa fiarba cam 2 minute. Intre timp, dizolvam amidonul de porumb in putina apa rece si turnam peste amestecul de pe foc. Mestecand continuu, lasam sa fiarba la foc mic inca 1-2 minute pana cand se ingroasa sosul, dupa care il lasam la racit.
  • Imprastiem zaharul brut peste crème brûlée si apoi caramelizam cu pistolul de caramelizat sau punem recipientele pe o tava care apoi o plasam direct sub grilul din cuptor, unde le tinem cateva minute pana se caramelizeaza zaharul.
  • Servim alaturi de compotul de portocale si eventual decoram cu frunzulite de menta proaspata





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu