duminică, 29 noiembrie 2015

Souffle´de telina


Hmmm, cu siguranta ati dus dorul unei retete simple si bune, nu-i asa?

Reteta aceasta are o istorie draguta, in alegerea ei am pornit de la refuzul succesiv al copiilor de a se atinge de aceasta leguma minunata numita telina si ... surpriza a fost de proportii sa observam ca sunt mai mult decat incantati de aceasta varianta deosebita de prezentare, care le-a sters  complet preconceptiile legate de gust!

In plus, mofturosul familiei, Ian cu care trebuie sa ducem o adevarata munca de convingere atunci cand este vorba despre legume, nu numai ca a gustat-o din proprie initiativa, dar s-a alaturat celorlaltor doi copii cerand supliment!
Nu ne-am fi imaginat cata magie se poate ascunde in spatele aspectului, al modului de prezentare al unei garnituri banale de legume.

Suntem constienti ca legumele nu sunt preferatele copiilor de aceea va invitam sa o testati, veti fi surprinsi cat de bine va fi primita si cat de repede se vor indragosti de telina pe care o ocolesc cu buna stiinta dintotdeauna!

Dar sa trecem la treaba:

Ingrediente pentru 4 persoane:

  • 1 telina mare ( 500 g )
  • 2 galbenusuri de oua bio sau de casa
  • 6 albusuri (idem)
  • 1 lingura de mustar de Orleáns
  • 1 lingura de frunze de patrunjel proaspete, tocate
  • 30 g. unt
  • nucsoara
  • fleur de sel

1. Partea inferioara a telinei se taie drept in asa fel incat sa poata sta in "picioare".
 La fel, se taie un capac si din partea superioara, apoi cu o lingura sau o chiureta alimentara se scobeste interiorul pana la 1 cm distanta de coaja ( nu mai mult insa, daca peretii sunt prea subtiri exista posibilitatea sa se rupa la coacere ).



2. Pulpa telinei astfel extrase, se fierbe separat, pe abur. Odata fiarta, se pasereaza cu mixerul, apoi se adauga untul rece in bucati mici,  cele 2 galbenusuri, mustarul, o priza de nucsoara rasa si de fleur de sel si se amesteca bine pana se omogenizeaza.

3. Cele sase albusuri se bat separat pana se obtine o spuma ferma, care apoi se adauga cu ajutorul unei inguri de lemn in telina pasata, incorporandu-se progresiv.

4. Cu amestecul rezultat umplem telina, pe care apoi o coacem timp de 40 de minute in cuptorul preincalzit la 180°C.

5. O servim cu patrunjel tocat deasupra.

Vin recomandat: Alain Passard, autorul retetei (  restaurantul Arpege , 3 stele Michelin ) recomanda Schoenenbourg Grand Cru 1999, Marcel Deiss









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu