luni, 9 noiembrie 2015

Branzoaice cu maia sau Sauerteig Quarkbrötchen



Dragilor, stiu ca a trecut o gramada de timp de cand nu am mai scris, insa pe langa faptul ca timpul nu ne mai ajunge sa parcurgem tot ceea ce avem de facut in mod obisnuit, anul acesta lucrurile au luat-o inaintea noastra si ne-au ocupat si putinul ragaz ramas liber...dar nu va ingrijorati suntem bine, avem insa o gramada de proiecte noi, tare, tare interesante si provocatoare,  pe care speram sa le putem impartasi cu voi atunci cand va sosi timpul potrivit!

Nu pot sa va promit ca o sa scriu cu regularitate, asa cum nu pot sa promit ca o sa recuperez ramanerile in urma, desi tare mi-as dori acest lucru, dar ceea ce pot sa va promit cu siguranta este ca nu o sa abandonam blogul si in masura putinului timp pe care il mai avem la dispozitie, vom impartasi cu mult drag retete noi cu voi, prietenii nostri dragi...

Nici nu cred ca trebuie sa va mai spun ca avem un intreg sir de retete gata fotografiate care isi asteapta cuminti randul la postare, atunci cand se gaseste un mic sau mare ragaz pentru acest lucru.

Una dintre aceste retete este inspirata din bucataria ruseasca (desi tot atat de bine am putea-o considera neaosa), cea a branzoaicelor cu maia, Sauerteig Russische Quarkbrötche sau chifle rusesti cu branza dulce si maia sau cum vreti voi sa le mai spuneti....


Nu cred ca mai trebuie sa va spun, pentru ca risc sa ma repet, insa sunt un deliciu atat de simplu de facut, dar care atentie, in mod clar da dependenta!

Si acum reteta, cum bine intuiti:

  • 250 g. maia bine crescuta (maiaua mea este de spelta integrala Terra Natura)
  • 375 g. faina alba bio Terra Natura
  • 20+90 g. zahar brut
  • 125 g. unt gras moale
  • 1-2 oua bio (doua mici sau unul mare)
  • 125 g. lapte sau chefir caldut
  • 500 g. branza dulce grasa
  • 2-3 g. sare de Himalaya
Amestecam toate ingredientele (mai putin branza, ouale si 90 g. zahar) intr-un bol si framantam aluatul manul, frantuzeste sau cu mixerul, pana cand se desprinde de bol si are o suprafata perfect neteda (imi pare tare rau, dar cred ca am doar cateva poze de pe parcursul etapelor de lucru, trebuie numai sa le gasesc...)

Lasam aluatul acoperit in bol, 45 de min. pentru autoliza, apoi in urmatoarele 2h si 1/2 facem 2-3 SF in vas, cu mare atentie insa sa nu distrugenm reteaua de gluten frumos formata.
Etapa de fermentare finala poate fi facuta la frigider, 12 h ore sau la temperatura camerei, aproximativ 3 h pana cand aluatul isi mareste considerabil volumul.



Impartim aluatul in 16 bucati, pe care le modelam sub forma unor bile si le lasam la dospit, acoperite inca 1h la temperatura camerei, timp in care amestecam branza dulce cu oule si zaharul.

Modelam apoi in bilele de aluat o concavitate centrala in care punem branza dulce, le asezam pe tava si le lasam circa 35 de min. in cuptorul preincalzit la 220°C.

Et voila! Bon apetit!

Mie nu imi mai ramane decat sa trimit postarea catre Ionela (Milk and toast and honey) unde veti gasi o gramada de retete apartinand bucatariei rusesti,  de aceea va invitam cu drag sa poposim acolo impreuna, in calatoria nostra culinara in jurul lumii, calatoria initiata asa cum bine stiti de Diana si Oana (Savori urbane), Thefoodconnection...








2 comentarii: