duminică, 26 februarie 2012

Mere cu ciocolata




Simplu si delicios! Insa nu uitati sa folositi numai ingrediente de foarte buna calitate.
Cateva mere ( 3-5 ) de marime medie din ce soi doriti ( eu le folosesc pe cele din
gradina mea ... :-)




Desi este iarna le tin cu grija in camara in cutii de carton si se pastreaza foarte bine pana la primavara.

Le scot samburii cu  instrumentul de scos samburi ( se gaseste in orice magazin ce vinde ustensile de bucatarie ).








Le tai rondele...





Exista mai multe metode pentru a le pregati inainte de uscare. Toate au scopul de a le mentine culoarea naturala in timpul uscarii.Eu folosesc sucul de lamaie.


Storc o lamaie intr-un vas si inmoi rondelele de mar una cate una apoi le las cam 2 min.
pe o placa de lemn sa se scurga.


Pentru a le usca folositi fie un desicator (deshidrator ) unde le tineti cam 4-5 ore sau le puneti
pe o tava de cuptor ( fara sa se suprapuna rondelele ) si le tineti in cuptorul incalzit la 45 °C intre 4-6 ore.In momentul in care devin pliabile merele sunt gata.
Pentru a evita frustrarea de nu manca mere cu ciocolata in aceeasi zi, va sfatuiesc sa faceti aceasta operatiune dimineata astfel incit sa puteti sa le glazurati cu ciocolata dupa-amiaza sau seara.

Acum urmeaza partea cea mai distractiva ( puteti sa ii luati si pe copii sa va ajute...le va face o mare placere ) "joaca cu ciocolata ".





Intotdeauna folositi cea mai buna ciocolata cu 60-70% cacao pe care o puteti cumpara.Eu folosesc Callebaut dark insa si J.D.Gross 60% sau 70% cacao care se gaseste la Lidl este in regula.
Cand lucram cu ciocolata trebuie insa sa respectam cateva reguli de baza:

  • ciocolata se rupe in bucati mai mici si se topeste in baign marie (vasul cu ciocolata deasupra unui vas cu apa la foc mic )
  • trebuie sa stiti ca ciocolata se topeste la 45°C si reincepe sa se solidifice la 26°C
  • ideal este o folositi pentru glazura cand temperatura ei este de 30-32°C

Daca folositi un termometru alimentar lucrurile sunt foarte simple...daca nu aveti un termometru procedati astfel: lasati focul la minim sub vasul de apa si mestecati in ciocolata pana se topeste complet.Apoi luati deoparte vasul cu ciocolata de pe vasul cu apa si lasati sa se tempereze putin.Verificati din cand in cand punand putina ciocolata pe buza superioara.cand nu o veti mai simti calda atunci e gata de folosit.Daca cumva constatati ca se intareste in vas repuneti vasul cu ciocolata pe vasul cu apa si mai incalziti putin.

Treceti rondelele una cate una prin ciocolata apoi puneti-le pe o tava unde in prealabil ati pus o hartie de copt.



Asteptati sa se intareasca glazura si....pofta buna! Va garantez ca veti fi surprinsi de gustul lor!

Un comentariu:

  1. Am facut merele in ciocolata cu ocazia "provocarii secrete". Delicioase, multumesc pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere