luni, 7 octombrie 2013

Tarta cu maia si smochine



Hmmm dragilor, s-ar zice ca luna trecuta am reusit sa bat toate recordurile posibile la ramas in urma, ale mele, sau ale altora ... cu alte cuvinte am atins culmea intarzierii, pentru ca exact in luna in care noi gazduiam spectacolul final al Provocarii secrete, in luna septembrie, nu am reusit sa pregatesc la timp reteta ce imi revenea de pe blogul atat de interesant al prietenei noatre Adina, desi am fost ispitita de o gramada de retete, care mai de care mai apetisante si de fotografii care mai de care mai atragatoare, dar timpul nu a fost deloc de partea mea.



De aceea, intr-o insorita si frumoasa zi de inceput de octombrie, dupa o gramada de ezitari, fata in fata cu lista de retete atat de bogata de pe blogul Adinei, pe care va invitam cu drag sa-l rasfoiti, pentru ca nu o sa va para prea rau, atentia mi-a fost atrasa irecuperabil de lungul sir al tartelor, care arata atat de imbietor incat nu poti rezista tentatiei sa nu le incerci pe fiecare in parte.
Desi a fost foarte greu sa aleg numai o singura reteta, am hotarat totusi sa ma opresc asupra unei minunatii de tarta de sezon cu smochine , cu atat mai mult cu cat in acest anotimp, ele sunt printre fructele mele preferatele mele din gradina...

Asa cum ma cunoasteti, nu prea rezist tentatiei de a nu-mi pune putin ampreprenta pe o reteta in momentul in care o fac , de aceea de data aceasta am hotarat ca voi transforma aluatul clasic de tarta intr-unul cu maia, ca sa il pot face mai des copiilor, inlocuind o parte din untul din reteta cu maia.

Asadar sa incepem cu:

  • 100 g. maia de faina integrala  
  • 150 g. faina integrala bio Terra Natura
  • 50 g. unt gras
  • 1 ou bio
  • 80 g. zahar brut
  • 100 g. gem de merisoare
  • 8 smochine mari din gradina (bio si ele)

Taiem untul rece din frigider, in cubulete, dupa care il amestecam intre palme cu faina, astfel incat sa nu se obtina un amestec omogen ci sa ramana firimituri de unt invelite in faina, asa cum se practica de obicei pentru aluatul tartelor frantuzesti.

Adaugam apoi oul si maia-ua si framantam foarte putin sa hidratam intreaga cantitate de faina, pana se formeaza o bila de aluat, in care incorporam gradat si zaharul, si o lasam apoi jumatate de ora la frigider sa se odihneasca.



Intre timp preincalzim cuptorul la 190°C si taiem smochinele mai intai in jumatate, apoi in sferturi , apoi  sferturile in in optimi.

Intindem aluatul cu degetele in forma pentru tarte (a mea are 28 cm. diametru) astfel incat sa tapetam cu un strat de aceeasi grosime fundul acesteia si peretii, pana la marginea superioara, si il ungem cu un strat generos de gem de merisoare facut in casa.

Nu ne mai ramane decat sa aranjam frumos smochinele deasupra, sa presaram putin zahar brut deasupra si sa punem forma la cuptor pentru aproximativ 45 de min.

Nu stiu cat de asteptata sau nu este aceasta tarta pentru voi , dar pentru mine dupa doua tarte facute cu aluat normal a sosit ca si o completare fireasca a acestui tip de desert, ca o modificare binevenita si foarte apreciata de criticii mei iubiti!

Multumim frumos Adina pentru reteta, cu siguranta trebuie sa incerc si alte retete, in mod special una dintre cele atat de imbietoare care folosesc ciuperci de padure!





Un comentariu:

  1. Superba tarta iar aluatul cu maia tre' sa fie intr-adevar un deliciu.Cand o sa fie gata si a mea cu siguranta am s-o incerc.Va pup si va urez o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere