joi, 31 octombrie 2013

Topinambur chipsuri




Cred ca ar trebui sa incep postul cu o gramada de mesaje de avertizare si de semne ale exclamarii, "va rugam insistent sa nu incercati acasa"... nu de alta, dar daca veti face cumva greseala sa incercati sa faceti chipsurile , veti deveni instantaneu dependenti, cu siguranta fara sanse de scapare, pana in momentul in care veti birui intreaga cantitate produsa....

Chiar nu glumesc, arareori mi s-a intamplat pana acum sa mananc cu atata pofta ceva ce tocmai am pregatit, asa cum niciodata pana acum nu i-am vazut pe copii atat de insistenti in cerintele lor, nici macar atunci cand era vorba despre dulciuri...

Marturisesc in modul cel mai sincer, ca desi imi doresc de mult sa incerc sa fac chipsuri de legume in casa, pentru ca reteta m-a atras instantaneu, din clipa in care am vazut-o pe blogul prietenei noastre Andra, niciodata nu s-a gasit timp suficient pentru o astfel de activitate...

...pana astazi...


...mi-a fost suficient sa ochesc un vas plin cu topinamburi proaspat spalati (cu compresorul :) ) si curatati de Cosmin, pe care i-am primit cu mult drag de la prietenul nostru Robert, din fantastica lui gradina de la Cheveresul Mare, ca mi-au si sclipit ochii ca motanului Tom la vederea unui castron cu mancare si incurajandu-ma din mers, mi-am spus ca momentul chipsurilor a sosit!

Reteta este una mult mai simpla decat va puteti imagina, pentru care nici nu aveti nevoie de cantitati, doar de ceva mai multa rabdare...


De aceea, incepem prin a porni cuptorul si il preincalzim la 160°C, in timp ce taiem cu un cutit bine ascutit cartofii, in feliute cat mai subtiri, in cantitate aproximativa incat sa acopere suprafata unei tavi, fara a se suprapune sau a lasa spatii libere intre ele.

Peste feliutele adunate intr-un castron, turnam apoi putin unt (normal sau de cocos) topit (desi se poate folosi foarte bine si ulei de masline), presaram putina sare, si amestecam astfel incat acestea sa ajunga pe fiecare dintre feliute.

Asezam feliute pe o hartie de copt, asa cum spuneam, una langa alta, fara a lasa spatii libere sau a se suprapune inre ele, dupa care le punem la cuptor pentru aproximativ 30 de min. , pana observam ca se usuca si se rumenesc putin.

Nu stiu daca este simplu, dar sunt atat de bune incat maine cu siguranta nu voi rezita tentatiei sa reiau operatia... dar pana atunci trimit postarea Cristinei, spre a se alatura spectacolului Provocarii Dulce Romanie de luna octombrie pe care ea il gazduieste!






10 comentarii:

  1. Wow! ce-am gasit aici?! :D Trebuie incercat!

    RăspundețiȘtergere
  2. Si cand te gandesti ca am gradina plina de topinambur...;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Minunat! Nu ramane decat sa iti uram spor la treaba, ca pofta ma gandesc ca ti-am facut deja! :)

      Ștergere
  3. Sa incercam. Am vazut la Lidl.. nu stiam ce sunt, am cautat pe net si am dat de reteta ta. Revin cu pareri dupa preparare si degustare :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate nu sunt inca foarte cunoscuti la noi si cu atat mai putin folositi in bucatarie...Multumim frumos, abia asteptam!

      Ștergere
  4. Mmmmm... minunat! Au gust de.... polen dulce :).

    RăspundețiȘtergere