joi, 28 noiembrie 2013

Turta dulce cu miere (Honiglebkuchen)


Dragilor, iarna, anotimpul meu preferat, si-a anuntat prezenta in oras, saptamana acesta, la inceput mai timid, cu putin vant si temperaturi scazute si mai apoi cu o minunatie de ninsoare cu fulgi mari, care a acoperit orasul cu o fantastica matie curata si stralucitoare...


Nu stiu cum se intampla la voi, dar la noi zilele scurte de toamna si mai apoi cele de inceput de iarna par sa determine o trecere si mai rapida a timpului, de aceea, desi imi propun in fiecare an sa ma ocup temeinic de pregatirea Sarbatorilor de iarna, cu mult drag si cu suficient timp inainte, de fiecare data planurile mele raman la acest stadiu, iar eu raman cu senzatia unei dorinte mereu neimplinite si cu nostalgia ca acesta minunata perioada anului, plina de culoare, muzica si poezie, trece mult prea repede pentru a o putea savura asa cum se cuvine.

Nu va spun un mare secret, dar anul acesta sper sa reusesc sa fac macar un pic mai mult decat reuseam pana acum si postul acesta este o dovada in acest sens, de aceea vreau sa impartasesc cu voi bucuria pregatirilor si toate minunatiile pe care ni le ofera aceasta perioada atat de magica a anului, atat de incarcata in senzatii, mirosuri si imagini, de departe perioada cea mai frumoasa a anului pentru cei mari dar mai ales pentru cei mici!

Si ce este mai sugestiv pentru aceasta perioada, decat aroma imbietoare ce vine din cuptor atunci cand pe tava se coace turta dulce, acest deliciu atat de simplu de facut, dar de a carui gust nu te mai poti satura?

Am facut turta dulce, prima data, anul acesta in ianuarie, pana atunci a fost marele meu Of, desi sunt de-a dreptul dependenta de turta dulce, nu gaseam niciodata ragazul necesar sa incerc sa o fac, sau poate ca nu imi doream eu suficient de mult acest lucru...


Asa ca, proaspat intorsi din vacanta de iarna, cu bateriile incarcate de la o gramada de zile de schi
am profitat de perioada ceva mai linistita de inceput de an, sa incerc sa fac turta dulce care ma tenta de atat de mult timp...

Credeam ca va fi mai simplu, dar lucrurile s-au complicat inca de la bun inceput, in momentul in care am constatat ca exista o mare varietate de retete, care mai de care mai complicate, total diferite intre ele, a caror realizare presupunea putina sau mai multa bataie de cap...

Dificila alegere!
Criteriul decisiv asa cum bine intuiti, a fost simplitatea, nu stiu cum functioneaza la voi lucrurile dar pe mine ma descurajeaza din start retetele cu o lista lunga de ingrediente sau cu etape nenumarate de lucru de aceea let's keep it simple!

Trebuie sa va previn de la bun inceput ca partea grea este cea a intinderii repetate a aluatului, decupatul formelor si pregatirea tavilor succesive care intra in cuptor, asa ca va trebui totusi sa va inarmati cu ceva rabdare.

In functie de aceasta (rabdare) si timpul pe care le aveti la dispozitie, mariti cantitatea de aluat pregatita, reteta fiind pentru aproximativ 100 de bucati nu prea mari...

  • 60 g. miere de albine 
  • 350 g. zahar brut
  • 12,5 g. unt
  • 2 oua bio
  • 375 g. faina bio, alba sau integrala Terra Natura
  • putin lapte
  • 1 lingurita si jumatate din urmatorul mix in proportii egale, cardamon, cuisoare, scortisoara (eu am folosit un amestec special de condimente pentru turta dulce, gata facut, cumparat din Austria, pe care l-am regasit in sertarul cu condimente...)
Incepem prin a incalzi usor untul cu mierea pana se topesc si se omogenizeaza, iar in paralel batem ouale cu mixerul din dotare, spuma, incorporand treptat aprox. 300 g. de zahar.

In castronul mixerului, amestecam faina cu condimentele, dupa care adaugam intai untul si mierea si mai apoi, ouale cu zahar si lasam robotul sa-si faca treaba pana la capat si sa omogenizeze aluatul.

Prima etapa  si cea mai simpla este gata, invelim aluatul in folie de plastic si il lasam o ora la temperatura camerei sa se odihneasca, si ne pregatim psihic pentru ceea ce urmeaza...

Rupem din aluat bucati de marime manevrabila, le intindem cu sucitorul infainat pe o suprafata neaderenta in grosime de aproximativ 0,5 cm, si taiem bucatile de turta dulce cu formele speciale din dotare.

O coacem apoi in cuptorul incins la 180°C (160°C cu ventilatie) pe o hartie de copt, dupa ce in prealabil am pensulat pe fiecare in parte, putin lapte.

Optional, restul de zahar (50 g.) se amesteca cu 50 g. de apa si se lasa la topit, dupa care se poate folosi pe post de glazura subtire, sau de ce nu, le putem decora si cu royal icing, asa cum va propunem sa facem impreuna la urmatorul atelier de turta dulce, pe care intentionam sa-l organizam!

A! si sa nu uit, turta dulce se depoziteaza intr-o cutie bine inchisa in care se mai strecoara cateva feliute proaspete de mar, care nu numai ca se vor usca natural, dar vor imprumuta aroma de turta dulce si vor darui umiditate acesteia si o va transforma dintr-o bucata de tabla dura, intr-un deliciu de nerefuzat!

Trimit postul fetelor de la Transylvanian Kitchen pentru a participa la spectacolul Provocarii Dulce Romanie din aceasta luna...




2 comentarii: