duminică, 4 mai 2014

Tort de bezea cu caramel si ciocolata








































Dragilor, sunt convinsa ca va imaginati ca torturile pe care le fac pentru noi arata impecabil, perfect finisate si decorate...ei bine, va inselati, de cele mai multe ori sunt bucuroasa la ocaziile deosebite daca reusesc sa fac cate un tort, de decorat cu siguranta nu imi mai ramane nici macar un minutel disponibil, iar daca nu este musai, in sensul ca nu este ziua unuia dintre muschetari, chiar nu ma chinui cu acest aspect...

Va povesteam eu mai demult ca sunt mare amatoare a bezelelor indiferent sub ce stare se prezinta ele,  am o sensibilitate aparte pentru ele si nu cred ca exista vreo ratiune care sa ma opreasca din a le manca, indiferent de cantitatea pe care o am la dispozitie...singura problema fiind ca ele trebuie facute in prealabil...

Trebuie sa recunosc ca singurul tort nemaipomenit cu blat de bezea l-am mancat in copilarie, facut de mama prietenei mele cele mai bune, Crenguta, dupa o reteta pe care o voi cere cu siguranta, dar pana atunci m-am gandit sa incerc sa improvizez o varianta proprie, cu atat mai mult cu cat am o gramada de albusuri ramase dupa turele de panettone cu maia din ultimul timp.


Dar sa trecem la treaba si sa incepem cu blatul, care odata copt are nevoie de cateva ore bune sa se usuce corespunzator.

Pregatim:
  • 8-10 albusuri bio (in functie de marime)
  • 150 g. zahar brut
  • 75 g. alune de padure macinate (sau nuca, migdale)
  • 2 linguri amidon bio (din porumb)
Batem albusurile tare cu ajutorul robotului, de preferinta, incorporand gradat zaharul, pana se dizolva complet.
Oprim robotul si incorporam cu grija prin miscari de scuturare alunele macinate si amidonul.
Intindem spuma pe o tava de cuptor, pe hartie de copt sau folie de silicon si o introducem in cuptorul incins la 180 °C, timp de 5-10 min., dupa care reducem temperatura la 150°C si o coacem inca 40 min.
Oprim cuptorul si o lasam la uscat cateva ore bune sau chiar peste noapte.

Pentru crema de caramel, puteti folosi varianta cu apa a retetei, pe care o gasiti aici, sau varianta urmatoare, cu unt:
  • 100 g. migdale
  • 200 g. zahar brut
  • 200 g. smantana dulce pentru frisca bio
  • 50 g. unt bio
  • o priza de sare de Himalaya
Maruntim putin migdalele si le prajim intr-o tigaie la foc mic.

Topim untul cu sarea si adaugam peste, intreaga cantitate de zahar. Asteptam sa fiarba amestecul (apar mici bule la suprafata) si stingem cu smantana de frisca, cu mare atentie, pentru ca intalnirea celor doua componente se face cu zgomot puternic si crestere brusca in volum.

Pentru crema de caramel lasam sa fiarba amestecul vreo 10 min. (sau pana crema atinge temperatura de 110°C) dupa care adaugam migdalele si lasam la racit.

Pentru ganache-ul de ciocolata avem nevoie de:
  • 150 g. smantana dulce pentru frisca, bio
  • 100 g. ciocolata neagra de cea mai buna calitate (70-80%)
Punem smantana la fiert, o lasam sa clocoteasca putin, dupa care o luam de pe foc si adaugam ciocolata, mestecand pana se dizolva complet si se transforma intr-o crema groasa care va trebui si ea racita...

Ce ne-a mai ramas? Sa montam tortul, operatiune care se desfasoara de regula in ziua urmatoare...

Taiem foaia de bezea pe latime in 3 bucati, asezam prima bucata pe suport, dupa care adaugam crema caramel si apoi ganache-ul de ciocolata deasupra.
Repetam aceste operatii la fiecare dintre cele 3 foi, la ultima folosind mai putina crema caramel decat la cele 2 anterioare.

Et voila!

PS: la primele incercari nu am avut ragazul sa fotografiem nici macar o felie de tort, dar promit sa revin repejor cu poze cu sectiunea, avand in vedere ca ieri am repetat procedura...







Un comentariu: