luni, 4 mai 2015

Soft butter rolls, "hveteboller" sau chifle moi cu maia











 Excursia noastra culinara ne poarta luna aceasta pe taramuri nordice, in tarile scandinavice, de aceea va invitam cu mult drag sa facem pentru inceput o mica incursiune in brutaria norvegiana si sa ne rasfatam cu aceste chifle cu unt, pentru ca mai apoi urmeaza sa descoperim alte 2 retete despre care nu va putem dezvalui decat ca abunda in faina organica integrala de secara, un tip de faina foarte des folosit in bucatariile nordice.



Trebuie sa marturisesc ca nu cunosteam foarte multe detalii despre bucataria specifica tarilor nordice si de aceea le multumim Oanei si Dianei (Savori urbane) ca ne-au provocat sa iesim din casa si descoperim o gramada de lucruri interesante, dar asa cum nu ne-am fi asteptat, spre marea noastra surprindere, am gasit destul de multe puncte comune cu bucataria noastra traditionala.

Asatzi timpul este putin limitat, asa ca o sa trec repejor la reteta, insa va invitam cu drag sa o vizitati pe Teodora, gazda acestei luni, pentru intreaga galerie de retete scandinave :

Ingredientele:

  • 200 g. maia bio, hidratare 100%, bine crescuta
  • 400 g. faina alba bio Terra Natura
  • 230 g. lapte de casa 
  • 40 g. unt
  • 30 g. zahar brut
  • 10 g. sare de Himalaya
Dimineata hranim maiaua mama in asa fel incat sa avem dupa-amiaza pregatite cele 200 g. de maia si sa ne mai ramana si vreo 10 g. de maia mama pe care sa o hranim pentru pastrare.

Amestecam mai intai maiaua cu laptele pana se dizolva bine, apoi adaugam faina si framantam pana se omogenizeaza aluatul bine de tot, formam o bila si o punem in bolul acoperit, in frigider, pentru autoliza 2 ore, sau daca nu, 1 ora la temperatura camerei.

Adaugam sarea, untul si zaharul si framantam din nou pana aluatul devine neted si se desprinde de peretii vasului.

Impachetam de 2-3 ori in vas in urmatoarele 2 ore, dupa care lasam aluatul la dospit in frigider pana dimineata.

Dimineata divizam aluatul in 16 bucati egale, le dam o preforma rotunda pe care o mai strangem putin apoi in forma finala si le lasam sa dospeasca, acoperite pe hartie de copt, in tava, timp de 3 ore.

Le coacem la 205° C aproximativ 35 de min.

Cum sunt? Niste mici minuni moi, pufoase si foarte delicate!






Un comentariu: