vineri, 15 mai 2015

Retete turcesti- The Food Connection



Ta-da-da-dam! Ta-da-da-dam!

Acest sfarsit de saptamana este unul foarte important pentru noi, iar motivele sunt multe...in primul rand astazi este Food Revolution Day si, in calitate de ambasadori ai lui Jamie Oliver, avem deosebita placere sa va anuntam organizarea unui atelier cu 35 de copii vorbitori de limba germana, la KizClub Timisoara unde vom pregati impreuna sandwich-uri din chifle integrale cu maia, numai cu ingrediente vegetariene organice si pizza Margherita cu maia, from scratch, binenteles.

Apoi, tot astazi dam startul primei Conferinte internationale de acest gen din Timisoara - Concepte moderne in Ginecologie si Medicina Fetala cu numerosi invitati, nume sonore din medicina europeana si foarte multi participanti din toata tara.

Si nu in untimul rand, tot astazi avem placerea sa va invitam in bucataria noastra pentru urnatoarea luna de zile, pe voi, toti cititorii nostri, pentru ca impreuna cu prietenii nostri implicati in proiect, toti ceilalti 24 de bloggeri culinari sa facem o incursiune in bucataria turceasca, sa degustam minunatiile pe care le vom pregati.

Despre ce este vorba?

Cu siguranta stiti deja...in urma cu 2 luni, am avut placuta surpriza sa primim o invitatie din partea  Oanei si Dianei (Savori urbane) de a participa la acest minunat proiect culinar care ne va purta pe intreg globul in acorduri diferite in fiecare luna, acorduri stabilite initial prin tragerea la sorti in urma carora fiecarui blog i s-a atribuit cate o bucatarie.

Andreea Craciun – Andie: Fun. Food. Photography
                             - Bucataria germana
Teodora Rogobete – Teo’s Kitchen
                               - Bucataria nordica
Cosmin si Daiana Ordean Boc – Simplu si BunRetete turcesti
Andra Constantinescu – Menta si Rozmarin
Brindusa – Cooking With My Soul
Catalina Zaharescu Tiensuu – Kiss The Cook
Cezar Stanislau – Skip to My Lou
Claudia Vasilache – Lecturi si Arome
Corina Adriana Ureche – Pofta Vine Gatind
Cornel Mitrut – The Wandering Oltean
Cristina Mehedinteanu – Anason cu Lapte
Cristina Toth – Diva in Bucatarie
Dana Burlacu Visternicu – Prajiturici si Altele
Diana Duca – Disturbingly Delicious
Isabela Dobrin – Isabela Cuisine
Laura Adamache – Retete Culinare Laura Adamache
Margot – Bistro Margot
Mihaela Sava – La PrajiturEla
Oana si Diana- Savori urbane
Simona Haliga – Alison’s Trials

Binenteles ca am acceptat imediat provocarea, desi la momentul respectiv nu aveam nici cea mai mica idee cum ne vom descurca cu dimensiunea care se numeste timp, ce retete vom reusi sa pregatim si sa postam, sau cat de complexa este bucataria atribuita noua, bucataria turceasca!

Dar cum nici o calatorie nu seamna cu o alta, in acelasi mod, calatoria culinara pe care am inceput-o cu doua luni in urma si ne-a purtat pana acum pe taramuri germane si nordice, pentru ca luna aceasta sa ne intoarca tare, tare aproape de casa, daca nu chiar la noi acasa, daca stam sa socotim anii de dominatie turceasca care si-au pus amprenta nu numai pe modul nostru de a gati, de aceea dorim sa va uram un bun venit acasa!


Bucataria turceasca, mostenitoarea in linie dreapta a bucatariei Imperiului Otoman, este de fapt o fuziune foarte rafinata a bucatariilor Asiei Centrale, Caucaziene, Balcanice, Mediteraneene si Orientului Mijlociu cu puternice influente vest europene dar mai ales est europene, motivele fiind lesne de inteles...

Influentele regionale, in interiorul tarii, isi spun si ele cuvantul, iar exprimarea lor se simte in obiceiurile culinare atat de diferite pe care le putem intalni pe masura ce ne deplasam de la o zona la alta.

In Istambul, Izmir si Bursa (in Regiunea Egee) predomina influentele Curtii imperiale otomane, folosirea condimentelor cu moderatie, cu preferinte pentru orez in favoarea bulgurului, koftas (chiftele), ghiveci de legume (türlü), legume umplute cu sau fara carne si peste.

Bucataria de pe malurile Marii Negre, cu puternice influente balcanice si slave, foloseste pestele din abundenta, hamsiile in mod special si mancarurile pe baza de malai, pe cand zona sud-estica (Urfa,  Gaziantep si Adana) este faimoasa datorita kebab-ului, meze-urilor si a deserturilor pe baza de aluat gen baklava, kadayif sau künefe.

In partea vestica a Turciei uleilul de masline este cel folosit cu preponderenta avand in vedere ca este o zona in care maslinii cresc din abundenta aici, bucatariile zonelor Egee, Marmare si Mediterana fiind bogate in legume, peste si ierburi aromatice. Anatolia centrala in schimb fiin renumita pentru keskek,  manti (galuste) si gözleme (placinte umplute).

Ah! sa nu uitam celebrul rahat turcesc (turkish delight) care a facut bucataria turceasca celebra in lume si care in varianta sa cea mai buna nu poate fi gasit decat pe pamant turcesc...

Cu siguranta nu este o simpla coincidenta sa primim in bucataria noastra micuta o lume atat de fascinanta si plina de culoare, eu chiar imi doream de foarte multa vreme sa gasesc ocazia potrivita sa incerc celebrele dulciuri turcesti, baklava, kadayif sau turkish delight...

Daca v-am starnit macar putin curiozitatea, zic sa declaram deschis sezonul turcesc si va invitam in urmatoarea luna sa gatim impreuna si sa savuram minunatiile traditionale ale acestei bucatarii!
<3 D&C


                     






 


 Pistachio muffins sau briose cu fistic sau o reteta ceva mai veche de-a noastra...

                                                                                                                                                                         

                                                       




                                                           

                                               


                                           








                         
  Diva in bucatarie-Ayran

                       









                                                                                                               


Diva in bucatarie-Pisi, placinte turcesti

                           















 Lecturi si arome-Prajitura turceasca cu iaurt




                                                                                                     

                              















Diva in bucatarie- Menemen 
















 Alison's Trials- Chiftele de linte si bulghur













Savori urbane- Lahmacun














Anason cu lapte- Cacik- supa rece de castraveti  si iaurt














Savori urbane- Vinete umplute la cuptor, imam bayildi


















Savori urbane- Paine turceasca-pita











Pofta vine gatind- Masa turceasca

























Retetele mele dragi- Bulete de cartofi cu cascaval la cuptor

















Savori urbane- Baclava turceasca, reteta cu nuca











Simplu si bun- Baklava from scratch












Retete ca la mama- Coban kavurma




















Cooking with my soul- Ezo gelid corbasi
























Laura Adamache- Cornuri turcesti cu nutela






















Simplu si bun- Pide, paine turceasca cu maia















Prajiturici si altele- Pizza turceasca



















Disturbingly delicious- Cilbir, oua posate cu iaurt























Milk and toast and honey- Labneh, crema de iaurt
















Atelierele Roua- Iskender kebab


Un comentariu:

  1. Imi place mult bucataria turceasca, abia astept sa ma apuc de lucru. Ganduri bune de la Cluj!

    RăspundețiȘtergere