duminică, 1 aprilie 2012

Pistachio muffins ... sau ... briose cu fistic?



Bucataria turceasca....una dintre favoritele mele.

Pentru briose avem nevoie de:
  • 100 gr. de fistic crud  ( neprajit, nesarat ) macinat in rasnita 
  • 50 gr. faina
  • 50 gr. gris
  • 5 oua de casa
  • o lingura + un varf de lingura de zahar
  • coaja unei portocale rase (daca se poate bio pentru ca sa nu fie impregnata cu chimicale)








Pentru sirop avem nevoie de:
  • 500 ml. suc de portocale proaspat stors ( eu am folosit portocale rosii de Sicilia )
  • 200 gr. de zahar
 Mai avem nevoie de:
  • 300 ml. smantana de frisca
  • 200 ml. de iaurt

Se pune cuptorul la incalzit la 175 ° C.

Separam albusurile de galbenusuri.





Batem separat albusurile cu varful de lingura de zahar si galbenusurile cu lingura intreaga de zahar si cu jumatate din coaja de portocala rasa.

Incorporam in albusurile batute ( spuma ), prin miscari usoare , grisul, faina si fisticul macinat.

Apoi incorporam galbenusurile batute cu zahar.



Punem in forme de briose ( daca aveti forme metalice trebuie in prealabil unse cu unt, daca sunt forme de silicon se pune aluatul direct fara nici o pregatire ) avand grija sa nu umplem  mai mult de doua treimi din inaltimea formei.




Punem in cuptor la 174° C pentru 30 minute.

Intre timp punem la fiert sucul de portocale impreuna cu cele 200 gr. de zahar si restul de coaja de portocala rasa, la foc mic, amestecand continuu.Trebuie sa fiarba cam 10 min. pana se dizolva zaharul si scade in volum devenind mai siropos.






Dupa 30 min. le scoatem din cuptor si turnam cu generozitate siropul de portocale peste ele direct in forme astfel incat sa umplem tot spatiul liber si pe masure ce lichidul se absoarbe tot completam.



Le lasam sa absoarba siropul  10-20 min. ( in functie de cat de insiropate doriti sa fie ).

Intre timp batem frisca si o amestecam apoi cu iaurtul.

Si...


Hmmmmm....magic!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu