Ciorba banateana ? Nu exista nici o asociere posibila intre cele doua cuvinte , orice banatean adevarat stie ca pe meleagurile noastre traditionala este numai zupa nici vorba de ciorba , ciorba este un produs de import...
Si atunci de ce ciorba banateana ? Pentru ca este o interpretare a mea ca banatean a vestitei ciorbe , traditionala in alte regiuni ale Romaniei , defapt o varianta proprie pe care culmea am gatit-o in Austria , pentru ca pe acele meleaguri ne-a prins anul acesta Sarbatoarea Pastelui ( profit de ocazie sa imi cer scuze pentru numarul restrans al pozelor si calitatea lor dar eram in conditii de campanie..).
Inspirat de frumusetea simpla a peisajului si fascinat de calitatea ingredientelor bio care se gasesc din abundenta in magazinele austriece in contrast puternic cu ceea ce se gaseste la noi si pentru asta suntem direct raspunzatori noi toti ca si consumatori (dar despre asta pe larg intr-un alt post) am pus cap la cap o minunatie de ciorba !
Am cumparat:
- 400 gr. rasol de miel
- 2-3 morcovi medii
- 2-3 fire de patrunjel
- o bucata de telina
- o bucata de praz
- o ceapa verde
- un fir de usturoi verde
- un bouquet garni (o legaturica cu cimbrisor , maioran , patrunjel , ideal ar fi fost si leustean dar nu am gasit)
- putin unt si ulei de masline
- sare si piper
Punem putin carnea de miel in apa la fiert , cateva minute , pana se ridica spuma , pe care odata procesul incheiat o aruncam (apa nu carnea...).
Taiem ceapa si usturoiul marunt si le dunstuim putin impreuna cu carnea anterior fiarta intr-un amestec de unt si ulei de masline astfel incat ceapa si usturoiul sa nu-si schimbe culoarea.
Legumele taiate in bucati mari (cam de circa 10 cm si aici vreau sa insist asupra acestui aspect din nou atipic pentru ciorba traditionala) se adauga peste amestec, dupa care aruncam o oala cu apa clocotota deasupra si le lasam pe toate sa fiarba la foc mic vreo 40 de min. pana cand carnea este complet fiarta.
Si acum pregatiti-va pentru "Grand Finale": punem legaturica de verdeturi, "bouquet garni" , condimentam cu sare si piper (dupa preferinte) si mai lasam sa clocoteasca vreo 2 minute dar cu capacul pus pe oala de data aceasta . Se acreste dupa gust cu lamaie sau cu ce preferati voi dar , recomandarea mea , operatia se practica de catre fiecare individual in farfurie.
Et je vous en prie...a la table...
V-am spus ca este o minunatie!
PS:Aceasta reteta participa la provocarea "Dulce Romanie",luna aprilie,gazduita de Alina,http://sotiefericita.blogspot.com/2012/04/provocarea-lunii-aprilie-dulce-romanie.html
Arata foarte apetisant,si are o culoare foarte fruoasa.Numai bine!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos pentru aprecieri si vizita,din pacate,pozele nu sunt cum ar trebui sa fie,dar,la cat de buna a "iesit" ciorba,imi parea mai rau sa nu postez reteta!O zi minunata si tie!
ȘtergereAs manca si eu o farfurie de ciorba banateana ;-)
RăspundețiȘtergereCu draga inima,dar numai la tura urmatoare,s-a mancat pe nerasuflate...
ȘtergereMultumim frumos pentru vizita si comentariu si te mai asteptam cu placere pe la noi!
Nu am mancat niciodata o ciorbita de miel...,dar sunt sigura ca e delicioasa!!
RăspundețiȘtergereE mare pacat sa nu incerci!Multumim frumos pentru vizita si comentariu,te mai asteptam cu drag pe la noi!
RăspundețiȘtergereMinunat arata! Trebuie sa fie si buna.
RăspundețiȘtergereO reteta de ciorba de ...tort nu stii?:) Te intreb asta, deoarece bucataria mea este destinata aproape exclusiv torturilor, altfel de papa nemaiavand timp sa prepar...Ma gandeam ca o ciorba de tort ar imbina necesarul cu...obligatoriul ;)
Ha,ha,tare!Trebuie sa te dezamagesc,nu stim,iar daca am stii nu ti-am recomanda,a la long se lasa cu efecte secundare negative...Mai simplu ar fi sa gasesti pe cineva care gateste si sa faceti schimb de "marfa"...pacat ca esti asa departe de noi!Multumim pentru aprecieri,Daiana
RăspundețiȘtergere