Trebuie sa recunosc ca nu am fost niciodata in Turcia si ca nu am avut niciodata ocazia sa gustam aceste minunatii la ele acasa, insa imi amintesc din copilarie, de pe vremea cand baklavaua se gasea cu usurinta in cofetariile noastre cu specific mai mult sau mai putin turcesc, ca era un deliciu greu de descris in cuvinte, de aceea nu am putut rezista tentatiei si cu prima ocazie care s-a ivit, am si incercat sa o pregatesc de la zero...
Spre surprinderea mea, baclavaua nu este chiar deloc greu de facut, iar timpul dedicat pregatirii ei este unul chiar foarte scurt daca nu socotim intinderea foilor care este una dintre cele mai dificile parti ale acestei retete, insa sfatul meu este sa incercati sa o pregatiti from scratch, diferenta intre foile de placinta facute in casa si cele cumparate este una uriasa, de aceea satisfactia gustului este cea mai buna recompensa pentru efortul depus.
Pot spune ca au fost o gramada de ani in care am folosit foile de prajitura proaspete sau congelate, biologice sau nu, cumparate de la noi, din Austria sau Italia, insa cu siguranta nici una dintre aceste variante nu se compara cu cea facuta in casa, "from scratch", de aceea nici o prajitura care se respecta nu poate fi facuta cu foi de placinta cumparate...zic eu...
Personal, inspiratia am gasit-o aici, insa i-am adus ceva modificari pe parcurs astfel incat ramane la alegerea voastra ce varianta preferati.
Pentru aluat am folosit o reteta de aluat clasica (de strudel daca vreti) extrem de simplu de facut si cu o oarecare dificultate la capitolul intins, insa cu toate acestea sa stiti ca per ansamblu este muuuult mai simplu decat pare!
Aluatul pentru foi:
- 400 g. faina alba bio Terra Natura
- 210 g. apa
- 60 ml ulei (de rapita am folosit eu)
- 1 lingurita de otel de mere (de casa, daca se poate)
- 1-2 g. sare de Himalaya
- 50 g. unt topit
- putin pesmet din paine bio cu maia
Amestecam separat ingredientele pulbere si cele lichide, dupa care le punem in robot si framantam la viteza mica pana aluatul se desprinde de pe peretii vasului si se obtine o bila neteda si omogena.
Scoatem aluatul din vasul robotului si continuam sa framantam frantuzeste cateva minute, pana aluatul devine elastic si catifelat, foarte placut la atingere (in lipsa robotului, aluatul se poate framanta si manual, insa dureaza ceva mai mult).
Impartim aluatul in 2 parti egale pe care le modelam sub forma unor bile pe care le ungem cu putin ulei, le infoliem bine si le lasam la relaxat, minim 2 ore la temperatura camerei (sau chiar mai mult la frigider).
Pregatim o fata de masa de bumbac curata pe care o infainam bine de tot si o intindem pe o masa goala, spre a ne servi mai tarziu ca si spatiul de lucru si ne apucam sa pregatim intre timp umplutura si siropul de zahar pentru baklava.
Umplutura:
- 230 g. alune de padure macinate
- 115 g. nuci macinate (din gradina proprie.. :) )
- 60 g. zahar brut
- 40-50 g. pesmet din paine bio cu maia (optional)
- 10 g. scortisoara
- 1-2 g. cuisoare
Amestecam toate ingredientele intr-un bol cat se poate de omogen si pregatim siropul de zahar din:
- 340 g. zahar brut
- 480 g. apa
- 1 bat de scortisoara
- 1 lingura de zeama de lamaie bio
Punem siropul la fiert, dupa ce am mestecat bine de tot sa ajutam zaharul sa se dizolve, lasam sa fiarba la foc mic aproximativ 10 minute, il luam apoi de pe foc si il lasam la racit.
Cele 2 bile de aluat vor deveni stratul suparior si inferior al prajiturii, de aceea pentru a lucra mai usor, impartim fiecare bila in 3-4 bucati, pe care le intindem mai intai cu sucitorul pe fata de masa infainata si mai apoi cu mana, tragand de margini pana cand se obtine o foita extrem de subtire prin care chiar putem sa citim ziarul...
Binenteles ca eu am profitat de ocazie sa pun la treaba ultima mea achizitie in domeniu, tava de ceramica Vileroy-Boch pe care am luat-o special pentru tiramisu, insa s-a potrivit la fix si pentru baklava, ca si unsa...cu unt binenteles!
Asezam foile taiate din cele mari, rand pe rand, sa acopere aproximativ suprafata tavii, le ungem pe fiecare in parte cu unt topit si presaram deasupra putin pesmet pentru a le tine la distanta una de alta.
Dupa ce am terminat prima bila, punem umplutura, intr-un strat cat mai compact posibil, dupa care reluam operatia cu foile obtinute din bila nr.2
Odata operatia incheiata, taiem cu un cutit foarte ascutit in diagonala romburile in tava si punem baklavaua la cuptorul incins la 160°C pentru 1 ora, pana se rumeneste frumos.
Scoatem tava din cuptor si turnam incet, putin cate putin siropul deasupra, pana cand scufundam in totalitate baklavaua in el si o lasam cel putin 5-6 ore sa absoarba lichidul in totalitate.
Hmmm...un deliciu pe care va invitam cu mult drag sa-l savurati si sa nu uitati ca luna aceasta suntem noi gazdele calatoriei culinare, Food Connection initiate de catre Oana si Diana (Savori urbane) care dupa ce a trecut prin germania si tarile Nordice a poposit la noi si s-a asezat turceste la masa!
faina baklavaua voastra! ;)
RăspundețiȘtergereMultumim mult Oana! <3
ȘtergereVai, cat de bine arata!
RăspundețiȘtergereMultumim frumos Natalia, adevarul este ca tare ne-ar mai prinde bine inca o tava...acum! :)
ȘtergereImi place atat de mult si baclavaua ca si dulce, dar si felul cum ati facut-o! Minunata, felicitari pentru rabdare!
RăspundețiȘtergere:) Multumim mult Laura!
Ștergere