duminică, 14 iunie 2015

Pide, paine turceasca cu maia


Pe masura ce se apropie vara, timpul parca se contracta din ce in ce mai mult, sunt tot mult mai multe de facut, iar caldura excesiva face ca lucrurile sa se desfasoare din ce in ce mai lent...probabil ca este un tablou cunoscut multora dintre voi, insa in pofida acestor lucruri pentru a ne mentine un mod de trai sanatos trebuie sa gatim in continuare, sa facem paine si nu in ultimul rand sa ne indulcim cu cele mai bune dulciuri din lume, cele facute in casa...

Desi pare un lucru greu de imaginat, cuptorul poate functiona foarte bine si in zilele calduroase de vara, cu conditia sa nu exageram, sa il pornim daca se poate in cursul diminetii, cand s-a racorit putin in casa, iar aburul si caldura generata sa le compensam prin pornirea aparatului de aer conditionat...

O alta masura bine venita este selectarea retetelor astfel incat temperatura de coacere sa fie cat mai redusa si timpul de preincalzit si folosit cuptorul cat mai scurt... ceea ce cu siguranta au facut de-a lungul timpului si vecinii nostri care se confrunta cu o clima foarte calduroasa cea mai mare parte a anului, de aceea nu este de mirare ca traditionale in aceste bucatarii sunt aluaturile foarte putin crescute, care necesita timpi de dospire si de coacere foarte redusi.

Asa cum va amintiti luna aceasta desi suntem in calatorie culinara in Turcia, am ramas acasa, noi fiind gazdele calatoriei culinare, Food Connection initiate de catre Oana si Diana (Savori urbane), iar reteta de paine pe care v-o propunem de data aceasta, este pide, traditionala paine plata turceasca.


Deci sa pregatim ingredientele si sa trecem la treaba:
  • 160 g. maia, bine crescuta 
  • 350 g. faina alba bio Terra Natura
  • 100 g. faina alba grau dur bio Terra Natura
  • 270 g. apa
  • 10 g. sare de Himalaya
  • 5 g. zahar
  • 4 linguri ulei de masline
  • putin unt (82% grasime)
  • seminte bio de susan 
Hranim maia-ua mama cu 6-8 ore inainte (in functie de temperatura si umiditatea din casa) pentru a obtine 160 g. maia bine crescuta.
Amestecam maia-ua cu 170 g. apa pana se dizolva bine in aceasta si apoi adaugam fainurile si framantam aluatul pana obtinem o bila omogena, pe care o ascundem (acoperita) in frigider pentru 3-8 ore.
Apoi adaugam restul de apa si sarea si framantam putin aluatul, dupa care adaugam zaharul si uleiul si framantam pana  acesta devine neted si omogen si il punem din nou la frigider pentru 12-15 ore (peste noapte), urmand ca in primele 2 ore sa il scoatem cat pentru a-i face 2 SF-uri in vas.
Dupa ce a parcurs dospirea initiala, il rasturnam intr-un vas ceramic rotund, bine uns cu unt in prealabil, il turtim sa acopere suprafata intregului vas, presaram seminte de susan deasupra si il crestam in diagonala.
Dospirea finala se face in vas, acoperit cu folia de dospire, 3 ore la temperatura camerei.




Il coacem in cuptorul preaincalzit la 220°C, timp de 35 de minute, primele 10 cu putin abur.
Cum este painea?
Hmmm, moale, catifelata, cu coaja dulceaga si crocanta, una dintre painile albe tare bune la gust!





4 comentarii:

  1. Buna ziua,

    Ori nu sant eu atenta ,ori este o greseala in reteta.Am facut maiaua,am adaugat apa si fainurile.Am framantat aluatul dar este f moale,nu va ajunge niciodata " o bila omogena ".In reteta sant 350 de grame de apa din care folosesti 370 la inceput si apoi ,dupa 3-8 ore adaugi restul .Care rest ca da cu minus ? citesc eu gresit si nu ma prind ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Laura,
      Asa este, am gresit eu la redactarea retetei, apa totala din paine este 350 g., am uitat insa sa o scad pe cea pe cea existenta in maia. Multumesc frumos pentru atentionare, am corectat, acum este in regula! <3 D

      Ștergere
  2. Asta nu e paine,domnule ! Este o minune ! A iesit ,cu tot tratamentul la care a fost supusa,s-a incapatanat sa iasa .Probabil ca in loc de 370 gr apa ar fi trebuit sa fie 170 sau 270 sau ca sa fie un aluat omogen.Dar,chiar si asa,cu toata cant de apa pusa de la inceput,a iesit o paine ca o luna plina .Urmeaza cea mexicana ! Te tin la curent.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))) ma bucur din suflet, ai avut 100 g. de apa in plus in aluat, dar te-ai descurcat!
      Din cauza unei mici omisiuni din partea mea ai manuit un aluat ceva mai hidratat, insa daca reusesti sa stapanesti hidratarea, painea va fi cu atat mai buna cu cat cantitatea de apa continuta este mai mare, felicitari!
      Abia astept sa-mi spui cum a fost painea mexicana!

      Ștergere