duminică, 19 iulie 2015

Paine mexicana cu malai si maia


Caldura mare, agitatie, oameni intoleranti, mirosuri grele, claxoane, cuvinte urata, trafic prea intens pentru aceasta perioada a anului, o gramada de termene limita, vacanta scolara, sport in aer liber, plimbari cu bicicleta, udat gradina, aer conditionat, cuptor natural numit soare, santier, mancare gatita zilnic, pizza , paine, torturi de ciocolata, zile de nastere, inghetata, foccacia, somn pe apucate, festivaluri de jazz, cort, vant, frig, ploaie, prieteni dragi, dealuri, bai termale, padure... nu cred ca trebuie sa spun mai multe cuvinte ca sa va descriu lunile noastre de vara, aglomerate si agitate, fara prea mult timp liber pentru net.

Nici nu trebuie sa va mai spun ca avem o gramada de retete pregatite insa insuficient timp pentru publicarea lor, insa incet, incet cu siguranta toate vor vedea lumina zilei.

Pentru ca luna trecuta in calatoria noastra culinara in jurul lumii am poposit intr-o tara tare indepartata fizic si cultural, in Mexic si nu am reusit sa tinem pasul cu termenul limita, va invitam cu putina intarziere alaturi de initiatoarele proiectului, Oana si Diana (Savori urbane) sa gatim si sa savuram o multime de bunatati mexicane adunate intr-o veritabila colectie de Retete ca la mama acasa, sub bagheta Laurei Laurentiu.



Cum promisiunea este promisiune, ne alaturam paletei foarte diverse de retete si va aducem la masa painea, paine fara de care nici o masa nu este completa nu-i asa?

Sunteti pregatiti? Va promit ca nu o sa folosim cuprorul prea mult pentru a nu va ingreuna viata prea mult pe caldurile acestea!

Ingrediente:

  • 120 g. maia integrala de spelta bine crescuta
  • 175 g. malai bio Terra Natura
  • 115 g. faina integrala spelta bio Terra Natura
  • 5 g. sare de Himalaya
  • 5 g. zahar brut
  • 150 g. lapte rece
  • 6 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 ardei iute
  • 1/2 ardei rosu gras, bio
  • 1/2 legatura coriandru (optional, eu nu am avut-o la dispozitie)
  • 1 ou bio
Se mesteca mai intai faina cu maiaua si laptele in robot sau cu mana, urmand ca dupa ce aluatul se leaga sa adaugam pe rand uleiul, oul, sarea si zaharul si apoi ardeiul si coriandrul taiate marunt.

Framantam pana obtinem o masa omogena care se desprinde de vas si o lasam 30 de minute la autoliza (acoperita in vas).
In rmatoarele 2 ore facem 2-3 SF-uri in vas, dupa care lasam aluatul la rece 3-4 ore.
Ii dam o forma finala rotunda si il punem in bannetonul rotund tapetat cu o panza de bumbac infainata, peste noapte in frigider, pentru dospirea finala.

Coacem painea direct de piatra sau pe o tava mare de fonta (ultima mea achizitie in domeniu!) in cuptorul preincalzit la 210°C timp de 35 de minute.

Si?
Astept sa imi spuneti voi continuarea...








2 comentarii:

  1. Arata demential ! Nu am faina spelta ci doar alba - pt paine -si integrala.Cum pot adapta reteta ? Multumesc
    Laura

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Laura, gustul depaseste cu siguranta aspectul, iar ardeiul iute ii da o savoare aparte.
      Poti sa inlocuiesti linistita faina integrala spelta cu cea integrala de grau fara sa fie nevoie sa modifici altceva.
      Spor la treaba, astept impresiile!
      <3 Daiana

      Ștergere