marți, 15 ianuarie 2013

Gnocchi cu branza de capra si salsa di pomodoro affumicata


Asa cum v-am obisnuit deja, va propun o reteta inspirata din bucataria lui Claudio Sadler , simpla si echilibrata...intr-un cuvant...minunata!

Stiu ca nu v-am mai povestit nimic de ceva vreme incoace, dar va rog sa ma credeti ca nu am mai avut ragazul necesar, abia daca reusesc sa mai scriu cate o reteta din cand in cand, dar promit ca imi reiau obiceiurile bune odata ce reintru in ritmul cotidian normal...in concluzie astazi vine doar reteta:

Pentru 4 persoane avem nevoie de:
  • 800 g de cartofi
  • faina alba 160 g
  • parmezan ras 50 g
  • un galbenus de ou
  • nuca moscata
  • branza de capra semi maturata 120 g
  • rosii cherry 600 g
  • pancetta ( costita ) afumata 100 g
  • jumatate de ceapa alba
  • 1 catel de usturoi
  • ricota de oaie afumata 100 g ( eu am folosit aici o branza de oaie  maturata )
  • 12 felii subtiri de speck
  • cateva frunze tinere de busuioc
  • ulei de masline extravirgin
  • sare si piper

Pentru salsa:

Taiem ceapa a julienne si impreuna cu usturoiul taiat felii subtiri le dunstuim intr-o oala cu putin ulei de masline.
Taiem pancetta in felii subtiri apoi a julienne si o prajim usor pana (devine putin crocanta) intr-o tigaie antiaderenta. Scurgem grasimea din tigaie.
Peste ceapa dunstuita adaugam pancetta, apoi rosiile decojite si fierbem la foc mic 30-40 min.
Punem apoi amestecul in blender,  mixam,  iar apoi in sosul format ajustam gustul cu  sare si piper.

Pentru gnocchi:

Fierbem cartofii,  apoi ii curatam de coaja si ii pasam.
Pe blatul de framantat punem cartofii pasati in forma de fantana si adaugam apoi galbenusul de ou, faina, nuca moscata, sare, piper si parmezanul ras. Framantam pana la obtinerea unui aluat omogen pe care il intindem cu sucitorul.
Cu coppapasta taiem in aluat discuri  cu diametrul de 7 cm, iar in fiecare punem o bucata de branza de capra si le inchidem formand gnocchi. Pe acestea le punem intr-un vas bine infainat si le pastram in frigider.

Finitura:

Prajim feliile de speck intr-o tigaie antiaderenta pana cand devin crocante si apoi le pastram la cald.
Fierbem gnocchi in apa sarata abundenta .
In farfurie punem sosul de rosii cald, apoi gnocchi, feliile de speck apoi presaram ricota rasa si cateva frunze de busuioc.

Vin recomandat: Rosazzo Bianco Terre Alte 2001, un vin arome de fructe exotice, cu note de vanilie si alune.

Sa le savurati cu placere!






13 comentarii:

  1. Arata fenomenal si banuiesc ca si gustul e pe masura. O intrebare: ce e "nuca moscata" mai pe limba noastra?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un gust de vis! Nuca moscata este nucsoara in romaneste ( pur si simplu nu mi-a venit in minte cuvantul nucsoara cand am scris articolul, asa ca am facut o traducere :liber compusa" :) pentru ca mai in toate limbile ea se cheama "nuca moscata"...Muskatnuss in gernana, noce moscata in italiana s.a.m.d )

      Ștergere
    2. Multumesc pt explicatie. In limba de pe aici ii spune "nutmeg", asa ca nu o ghiceam. Execut reteta in weekend. Suntem innebuniti dupa branza de capra.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata fantastic gnocchi! Ai mei nu servesc brînza de capra, dar eu :D

    Multumesc înca odata pentru reteta de somon cu ciuperci. Am facut-o deja de trei ori. Chiar si pentru masa de Craciun ca aperitiv, la fel pentru Revelion( unde aceste ciupercute au încîntat si prietenii nostri) si mai odata ca ni se facuse dor =))


    Laura, e vorba de nucsoara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poti folosi cu siguranta si un alt fel de branza in loc de branza de capra :) Ma bucur ca v-a placut somonul cu ciuperci...si la noi sta printre felurile preferate de mancare :))

      Ștergere
  4. In amintirea verii :) N-am mai facut galuste de astea, dar trebuie sa incerc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca toti purtam dorul verii...din fericire tu ai mai mult parte de ea tinand cont de florile care iti rasar in gradina acum in mijlocul iernii :)

      Ștergere
  5. Extraordinar!
    Si mie imi plac gnocchi... de nu se poate. Mi-am luat si tablita :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merita incercat...bucatarie italiana pura, insa iti aduce aminte de Romania din cauza afumaturii :)

      Ștergere
  6. Prima si ultima oara cand am facut, mai bine zis am incercat sa fac gnocchi, cu rupere de inima a trebuit sa le arunc :( Dar cred ca este timpul sa incerc din nou :D Niste sfaturi inainte sa ma duc pe terenul de lupta? ;)

    RăspundețiȘtergere