luni, 18 martie 2013

Prajiturele din anii '20 , simple si atat de bune!



Dragilor la minunata sugestie a Brandusei si Andreei , care au fost atat de dragute incat ne-au invitat sa participam la lansarea in Romania a Cartii de bucate , ospitalitate si povesti minunate , scrisa de Margaret Yardley Potter , inspirata fiind de minunatele retete ale strabunicii sale Elisabeth Gilbert , o carte pe care speram sa va ispitam sa o cumparati , avand in vedere ca are atat de multe retete , care sunt pe cat de fermecatoare , pe atat de pline de culoarea anilor '20 , fiecare dintre ele fiind insotita de propria ei povestioara , care adauga un plus de savoare cartii.

Ideea de a lansa cartea impreuna cu ilustrarea pe viu a unora dintre retetele continute in aceasta carte este una extraordinara , asa ca am facut tot posibilul sa punem in practica aceasta idee , desi s-a dovedit a fi un pic mai dificil decat ne asteptam , dintr-un motiv cel putin neplanificat , reteta minunata de pasta de branza al carui ingredient principal nu a fost de gasit in Timisoara n-a fost chip sa o realizam , asa ca avem placerea sa va delectam numai cu aceste minunate prajiturele rapide , pe care le puteti servi la cafea , ceai sau de cate ori veti gasi alte motive voi , pe parcursul zilei.

Nu stiu altii cum sunt , dar noua ni se intampla destul de frecvent sa avem prieteni in vizita , mai mult sau mai putin anuntati , dar pentru ca  programul nostru este oricum unul destul de incarcat , in final nici nu mai conteaza ca vizita nu a fost programata , pentru ca oricum nu am fi avut timpul necesar sa pregatim cate ceva in avans.

Asa ca , in frigiderul din dotare (care a crescut considerabil in volum de cand avem pasiuni painoase si tortoase) se gasesc in orice moment al saptamanii cateva ingrediente care ne ajuta sa pregatim in cateva minute , ceva de pus pe masa , simplu si bun (dar asta stiti voi deja) si sa incropim un meniu rapid , idee pe care v-o recomand si voua cu cea mai mare caldura.

Sa vedem , ce facem de obicei?

Pentru aperitiv merge intotdeauna la fix un platou rece cu diferite branzeturi , nuci , speck sau crudo , rosii uscate , un minunat ulei de masline si nelipsita paine cu maia , care astampara putin foamea pana cand scot din frigider vreo 2-3 bile de aluat pentru pizza (tot productie proprie si tot cu maia) pe care punem din abundenta ori sos de rosii cu mozzarela , ori ulei de masline , rucola si speck si uite asa in 12 minute avem un fel principal care nu este numai cald , dar atat de bun incat nu stiu pe cineva care poate sa-i reziste.

Am uitat ceva?
Cu siguranta, ceva dulce nu-i asa?
Daca nu avem cumva un tort ciocolatos in frigider , cu sigurata avem ingredientele pentru reteta urmatoare , pe care nu exagerez daca va spun ca o puteti face in 15 de minute de la cap la coada , cu un efort minim si cu rezultate mai mult decat surprinzatoare .

Deci , sa incepem cu reteta originala la care singura modificare pe care va sfatuiesc sa o faceti este sa mariti cantitatea de vreo 4 ori , nu de alta dar sa nu plangeti in fata platoului gol din cauza vitezei cu care vor disparea prajiturelele de pe masa , in aceasta varianta veti obtine vreo 8-14 bucati...

  • 2 lg zahar brut
  • 2 lg unt gras , moale 
  • 1 ou bine batut
  • 1/2 cana faina bio Terra Natura
  • 1 vf. de cutit de sare de Himalaya
  • 1 vf. de cutit de scortisoara
  • 2 vf. de cutit de nucsoara
  • 1 lingurita de seminte de chimion (optional in reteta , dar obligatoriu din punctul meu de vedere)

Se freaca untul cu zaharul si se bate oul tare, dupa care se adauga in faina toate ingredientele prafoase.
In final se amesteca toate ingredientele , viguros , si cu ajutorul a doua lingurite se formeaza prajiturelele si se pun in tava tapetata cu silicon special pentru patiserie, la distanta una de alta , in varful fiecareia potrivind cate o jumatete de fistic si cateva cristale de zahar brun.


Se dau la cuptorul preincalzit la 200 °C timp de 8 minute, dupa care se mananca cat ai clipi din ochi, cred ca totusi muuult mai repede decat se fac!




In speranta ca v-am facut pofta va invitam joi 21. 03 la lansarea cartii in librariile Humanitas la care speram sa participam si noi prin intermediul imaginilor de mai sus!









6 comentarii:

  1. Wow, super simpla reteta, multumesc ca ati impartit-o cu noi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu cea mai mare placere Roswitha, si noua ne-a placut din acelasi motiv!

      Ștergere
  2. Foaret frumos arata prajiturele astea!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult de tot Paula, sunt si foarte bune la gust!

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. Multumim mult Cornel, tu esti foarte dragut ca de obicei!

      Ștergere