vineri, 6 septembrie 2013

Tarta cu speck si 3 tipuri de branza



Ce nebunie, nu-i asa?

Adevarul este ca de cand am in dotare minunatia asta mare de forma de ceramica, nu ratez nici o ocazie sa pregatesc fel de fel de tarte in ea, atat mi-e de draga frantuzoaica mea dantelata...

Sa va povestesc ca am umplut tarta cu ingrediente aduse din vacanta, speck si iaurt de Alto Adige, gorgonzola de capra, mozzarela si branza de Valsugana...un amestec de ingrediente care nu poate lasa pe nimeni rece...sau mai bine sa va povestesc cat de dor imi este deja de Italia?

Dar sa trecem la treaba:

Reteta care m-a inspirat apartine Ramonei , al carei blog ne-a fost recomandat in luna august spre rasfoire de Elena in cadrul participarii noastre la Provocarea secreta, stiti voi deja, participare care nu am reusit sa o onoram in timp util din motive de absenta de net si lipsa acuta de timp liber , va imaginati si voi cat este greu sa mai ai si timp liber, in vacanta fiind, cu 3 copii, in Italia...

Reteta care m-a inspirat avea aluatul facut cu drojdie, ingredient ce de muuult timp nu mai exista prin bucatariile pe care le-am folosit in ultimul timp (am gatit in vreo 4-5 bucatarii diferite, fara sa o mai socotim pe cea de acasa...) , de aceea varianta reteta mea va fi una simpla cu maia:

Zic sa incepem cu aluatul (pentru un diametru de 28 de cm):

  • 50 g. maia (sau preferment, cum vreti sa-i spuneti)
  • 250 g. apa rece
  • 330 g. faina alba di grano duro
  • 9 g. sare 
Amestecam maia-ua mai intai cu apa si mai apoi cu faina si asteptam formarea retelei de gluten, macar 30 de min. , dupa care adaugam sarea , framantam bine prin impachetari in vas si mai lasam aluatul 30 de min. in frigider (desi putem sa-l lasam si cateva zile) sa se odihneasca pana pregatim umplutura...

Pentru umplutura, am folosit:
  • 2 oua bio intregi
  • 200 g. iaurt natural de Alto Adige
  • 100 g. speck natural tot de acolo
  • 50 g. mozzarela
  • 50 g. gorgonzola de capra...mmm, din aceeasi locatie
  • 50 g. de branza de Valsugana (un fel de cascaval proaspat si bun)
Am taiat cubulete branzele si speck-ul si am amestecat totul, dupa ce am batut usor ouale ca si pentru omleta.

Intindem cu mana aluatul sa acopere forma ondulata, oarecum uniform (inclusiv peretii pana sus), dupa care turnam compozitia inauntru si decoram cu cateva fasii de aluat retinut initial, deasupra.

Ce mai urmeaza?

-45 de min. la cuptorul incins la 175 °C si inca 10 min la 200 °C mai apoi...
-se taie numai cand se mai raceste , sau asa ar fi bine, dar va spun eu va fi greu de rezistat...





V-am convins sa incercati?




2 comentarii:

  1. Huuuuuuummmmmmm... Que TENTAÇÃO!!!
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
     
    http://decolherpracolher.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere