duminică, 18 noiembrie 2012

Zucca, fiori e pomodori


Am stat putin sa ma gandesc...daca sa va vorbesc, despre culoare sau...despre mancare. Am decis pana la urma sa va vorbesc cate putin despre amandoua. Ele nu pot exista oricum decat impreuna...nu-i asa? Si pentru asta am ales o reteta vegana ( conceputa de mine ), extrem de simpla si buna.

Avem nevoie de:

  • rosii cherry ( 10 )
  • flori de dovleac ( 8-10 )
  • zucchini ( 1-2 )
  • piper alb Sarawak
  • sare de mare bruta ( hand harvested ) Piranske Soline
  • ulei de masline
  • un varf de lingurita de curcuma
Pe cutia mea de sare este scris: " Salt is the sea that could not return to the sky "- " Sarea este marea care nu a putut sa se mai intoarca in cer"... frumos spus nu-i asa?


Cantitatile sunt relative...important este sa respectam proportiile...ele dau echilibrul gustului si al culorii.
Avem trei culori: rosu ,verde si galben...trei culori primare. Rosul simbolizeaza increderea, curajul, vitalitatea. Verdele : viata, natura, fertilitatea, starea de bine. Galbenul : intelepciunea, bucuria, energia intelectuala.

Nu ne ramane decat se le mentinem cat mai vii...culorile vii ale preparatului reprezinta pentru mine sanatatea...mai precis inseamna ca ele au fost supuse unui minim impact termic in asa fel incat sa isi pastreze cat mai bine toate calitatile si principiile alimentare.

Pentru a obtine acest rezultat , am ales sa le prepar separat si sa le amestec doar la sfarsit.

Rosiile le-am taiat in jumatate. Zucchini i-am "epilat" pe lung in fasii subtiri ( cu tot cu coaja ) cu instrumentul de curatat cartofii de cuaja iar florile de dovleac le-am lasat intregi.

Am pus in trei ( una pentru rosii, una pentru zucchini si una pentru flori ) tigai antiaderente cate o lingura de ulei de masline la foc iute si pentru aproximativ 2 minute le-am tinut pe foc .

Zucchini trebuie sa isi pastreze culoarea verde aprins si sa fie usor crocanti, rosiile trebuie sa fie doar prajite usor pe suprafete dar sa nu lase zeama iar florile trebuie doar sa se inmoaie usor. Le amestecam pe toate cu grija intr-o singura tigaie....punem sare, piper si curcuma...si...le varsam in farfurie.

Simplu...nu-i asa? Insa ca sa aflati daca este si bun... nu ramane decat sa incercati :)

Reteta participa la Concursul de toamna gazduit atat de primitor de Kadia avand o tema la fel de generoasa "bostanii" , vedetele acestui sezon.






6 comentarii:

  1. Imi place mult ce a iesit , iar culorile sunt de vis !!!
    O seara frumoasa sa aveti !!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos! O seara placuta iti dorim si noi!

      Ștergere
  2. Superba reteta! Fotografiile respira prospetime si culoare.
    Felicitari pentru prezentare! Minunata ca de obicei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Laura pentru aprecieri O seara placuta iti dorim!

      Ștergere
  3. Interesanta reteta asta si plina de culori... personal nu am incercat niciodata flori de dovleac

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa le incerci cu prima ocazie...au un gust si o textura deosebita! O seara placuta in continuare!

      Ștergere