marți, 6 noiembrie 2012

Cozze S&B


As putea spune ca aceasta reteta de scoici se incadreaza perfect in conceptul " simplu si bun " si face parte in opinia mea din categoria lucrurilor fundamentale in bucatarie.
Dar sa nu lungim prea mult vorba....

In primul rand sa nu uitam atunci cand cumparam scoici sa respectam principiile de baza pe care le-am descris in "Orechiette con vongole". In plus, la midii trebuie sa avem grija sa fie cat mai curate...deoarece o sa vedeti ca 70% din timpul de preparare al scoicilor il reprezinta curatarea lor :).
Asa ca sa incepem prin a le curata...sub jet de apa, cu un cutit ascutit sau o perie buna , curatam algele de pe suprafata cochiliei. Apoi apucam cu mana motul de alge care vine din interior si cu o miscare ferma il tragem afara dinspre baza spre "gura " scoicii.
Cele cu cochilia sparta le aruncam. Apoi spalam din abundenta cu apa. Dupa care eu le las in apa pana inainte de a le pune in oala , cand le scurg de apa.



Pentru 4 persoane avem nevoie de:
  • 1 kg de midii
  • o jumatate de praz verde
  • 2-3 fire de usturoi proaspat ( sau 3-4 catei de usturoi )
  • 3-4 linguri de ulei de masline
  • 6 rosii cherry sau 2 rosii normale medii
  • 50 ml vin alb *
  • sare si piper proaspat macinat
  • optional 1/2 ardei iute
* folositi intotdeauna la gatit vin de cea mai buna calitate...oricum cantitatea de vin este foarte mica... asa ca puteti deschide o sticla de vin bun pentru a acompania mancarea la masa , din care folositi putin pentru gatit.


Pregatim totul inainte...


Taiem rondele prazul, apoi le strangem cu mana in asa fel incat sa rezulte inele subtiri de praz.


Maruntim usturoiul...


"Blanchir le tomates" in apa clocotita pentru cateva secunde, apoi le curatam de coaja si le taiem cubulete..
Taiem marunt ardeiul iute.


Punem uleiul intr-o oala adanca si il incingem. Adaugam scoicile, mestecam de cateva ori si punem capacul. Lasam cu capac foarte putin , apoi adaugam vinul si lasam scoicile fara capac sa se evapore alcoolul. Adaugam rosiile, prazul si jumatate din usturoi. Punem capacul din nou si lasam sa fiarba la foc mic pana se deschid toate scoicile. Punem sare si piper proaspat macinat.
In maxim 3-4 minute sunt gata. Daca le lasati mai mult la fiert carnea scoicilor se va intari si micsora si ele isi vor pierde din calitati. Exact inainte de a le lua de pe foc punem restul usturoiului si acoperim cu capacul sa ramana calde pana ajung in farfurie.

Pofta buna!...pentru ca va asteapta un deliciu :)

Aveti grija insa sa aruncati scoicile a caror cochilie a ramas inchisa!






6 comentarii:

  1. Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste conceptul"simplu si bun". Toate retetele cu midii ar trebui sa se incadreze in acest concept. Prezentare de 10.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos Diana! O saptamana frumoasa iti dorim!

      Ștergere
  2. Reteta asta este printre favoritele mele, situata undeva in partea de sus a listei. Daca mai pui si un pahar sau doua de bere belgiana bruna, pot sa distrug cantitati industriale de scoici facute dupa reteta asta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi suntem mari amatori de scoici...iar in meniul copiilor nostri au intrat practic de la diversificare :))

      Ștergere
  3. Arata delicioasa mancarea, chiar mi-ai facut pofta :). Am si eu o intrebare. Ce aparat foto folosesti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru vizita! Folosesc un Nykon D90! :)

      Ștergere