vineri, 30 noiembrie 2012

Am maiaua mea...sau cum se face o maia de la zero


Postul acesta imi staruie in imaginatie de multa vreme, cam de atunci cand am luat decizia ca nu se mai poate amana inevitabilul si ca musai trebuie sa ma apuc de metoda traditionala de facut paine cu maia in casa si sa incep prin a-mi creste propria mea drojdie salbatica , propria maia!

Iar principala vinovata pentru acest lucru nu este alta decat Codruta si al ei blog minunat Apa.Faina.Sare motiv pentru care nu pot decat sa-i fiu profund recunoscatoare!

Pe Codruta am cunoscut-o virtual cu cateva luni bune in urma , in mod cu totul intamplator , dar mi-a fost clar de la bun inceput ca va veni cu siguranta vremea sa ne cunostem personal , asa cum la fel de clar mi-a fost ca imi doresc sa mancam cu totii numai paine de calitate facuta in casa , cu maia.
Si pentru ca toate acestea au devenit realitate intr-un interval de timp ceva mai lung decat ma gandeam initial, cred ca a sosit vremea sa impart si cu voi aceste secrete si sa va molipsesc cu microbul prepararii painii cu maia , de o calitate si un gust incredibile , martori fiindu-mi toti cei care au avut privilegiul sa guste din ea!

Stati , nu fugiti si nu va speriati , nu este un procedeu complicat sau de durata , iar cam tot ceea ce avem nevoie sunt doua vase identice cu capac (de plastic , cilindrice , care sa poata fi spalate cu usurinta ) o spatula (de silicon) un cantar electronic (preferabil cu tara) de bucatarie , putina rigurozitate si multa rabdare...a! si binenteles faina alba de grau , faina de secara si apa !


Intreg procedeul se intinde pe parcursul a doua saptamani , dar nu disperati , trec repede si veti fi recompensati cu varf si indesat, iar vestea buna este ca dupa 4-5 zile puteti incepe sa faceti paine.

Sunteti gata? V-ati pregatit? Incepem :

In dimineata primei zile , intr-unul din vase amestecam 50 g faina alba cu 50 g faina de secara si 100 g apa , punem capacul (dar nu inchideti ermetic) , dupa care depozitam vasul undeva in bucatarie la temperatura camerei.


Seara (dupa 12 h de la prima amestecare ) , in cel de-al doilea vas trasferam 75 g din amestecul de dimineata peste care adaugam intai 75 g apa  calduta (aprox. 25 °C) omogenizam bine dupa care punem 50 g faina alba si 25 g faina de secara , amestecam si lasam din nou vasul acoperit la temperatura camerei.

Restul amestecului initial il aruncam si spalam bine vasul doar cu apa calda (fara detergent) pentru a-l avea pregatit pentru urmatoarea hranire a micului animalut...

Acest ultim procedeu il repetam din 12 in 12 ore ( nu este chiar atat de strict intervalul insa este bine sa evitati extremele...) pe parcursul urmatoarelor zile , timp in care veti remarca semne de activitate in vas mai mult sau mai putin evidente si modificari esentiale ale mirosurilor emanate .


In principiu incepand cu ziua a patra veti observa semne evidente de viata in vas , bule de aer care apar la suprafata sau in intreaga masa si o crestere semnificativa in volum care poate merge pana la dublarea acestuia.

Continuati sa respectati rutina descrisa mai sus pana in momentul in care observati la cel putin doua hraniri succesive ca volumul se dubleaza , semn ca puteti elimina faina de secara din compozitie inlocuind-o cu aceeasi cantitate de faina alba , adica cele 75 g maia le amestecati intai cu 75 g apa , iar apoi cu 75 g faina alba.

In momentul in care observati aceste dublari de volum (sau chiar triplari) repetate cu regularitate puteti folosi cu succes maia-ua pentru a face paine.

Continuati hranirea maia-lei macar pana in ziua a zecea , ideal timp de 2 saptamani , dupa care puteti sa o ascundeti in frigider pana in ziua premergatoare pregatirii painii.


Va doresc spor la treaba si va astept cu mare drag sa facem paine impreuna !  Daiana

Postul pleaca catre Mihaela spre a participa la Provocarea Dulce Romanie de luna aceasta , proaspat intoarsa acum acasa, avand ca tema retete traditionale romanesti , de aceea ne-am gandit ca nimic nu poate mai potrivit decat de a va sensibiliza cu prezentarea metodei mostenita (dar vai , deja uitata) din batrani de a face maia si paine in casa.






2 comentarii:

  1. Dupa ce am fost la atelierul de acum doua saptamani mi-am pus si eu la facut maia, in doua variante: una simpla, cu apa, faina alba si de secara si alta unde pentru primele 3 zile am folosit suc de ananas (obtinut de mine din stoarcerea unui ananas foarte bine copt) in loc de apa si am hranit si maiaua primita de la Codruta, asa ca acum am 3 variante de maia :)
    Dupa doua saptamani m-am obisnuit cu programul de hranire si mi se pare destul de rapid si simplu si abia astept sa fac paine cu maiaua mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Primele ateliere au fost pentru mine o experienta extraordinara, am cunoscut o multime de oameni frumosi si pasionati cu care am petrecut ore foarte placute impreuna.
      Ma bucur din suflet atunci cand rezultatul muncii noastre se vede in modul in care se schimba obiceiurile alimentare ale oamenilor pe care am reusit sa-i convingem sa manance cea mai sanatoasa paine posibila chiar daca procedeul de obtinere a ei cere putin efort si timp liber!
      Spor la lucru in continuare si sper sa ne mai intalnim la urmatoarele ateliere!

      Ștergere