marți, 28 mai 2013

Clatite cu maia, ciocolata si crema de frisca cu menta si capsuni...



Hmmm , sezonul capsunilor a inceput de ceva vreme , de aceea , va propunem sa nu ratam ocazia de a ne rasfata cu aceste minuni ale naturii , atat de dulci si parfumate cu atat mai mult cu cat perioada in care ne putem bucura de aroma lor este destul de scurta...

Trebuie sa va marturisesc ca am incercat acest desert la indemnul inspirat al Elenei , care ne-a propus luna aceasta , reteta dulce pentru una dintre provocarile la care incercam sa participam lunar (Bucatar curajos) , dar care , culmea , se potriveste la fel de bine si pentru o alta provocare , Dulce Romanie sarbatorita in aceasta luna pe scena Corneliei , avand drept actori principali capsunile , mazarea si/sau salatele.

Asa cum ma cunoasteti deja si cum ma gandesc ca va asteptati , reteta de la care am pornit a suferit cateva modificari pe parcurs , prima fiind ca am crescut cantitatile cu care am lucrat si le-am raportat la grame , ele fiind initial masurate in cups-uri , iar cea de-a doua si cea mai importanta, am adaugat maia aluatului si i-am scazut cantitatea de zahar initiala, inlocuind o parte din cantitatea de lapte cu apa.


Asadar , sa trecem la treaba, pentru ca de aceasta data avem ceva mai mult de lucru...


Pentru clatitele cu ciocolata vom folosi : ( lichidele sunt exprimate in grame deoarece le-am dozat cu ajutorul cantarului exact ca si pentru paine ) :

  • 100 g. preferment (maia)
  • 175 g. faina alba sau integrala biologica, Terra Natura
  • 2 oua bio
  • 40 g. frisca proaspata bio
  • 300 g. lapte 
  • 175 g. apa
  • 80 g. zahar brut
  • 125 g. ciocolata belgiana de cea mai buna calitate
  • 45 g. unt 
  • o picatura de ulei de masline extravirgin
  • 1 vf. de cutit de sare de Himalaya

Amestecam maia-ua intai cu ingredientele lichide apa , frisca si laptele , adaugam ouale batute usor si faina si omogenizam bine , lasand amestecul o jumatate de ora pentru a forma reteaua de gluten.

In paralel topim ciocolata pe baie de abur si o amestecam cu untul moale si zaharul brut si le adaugam amestecului anterior impreuna cu sarea , obtinand la final o consistenta usor smantanoasa dar care curge usor.

Punem amestecul in frigider pentru 20-30 de minute, dupa care ne inarmam cu extrem de multa rabdare si ne apucam de copt, punand in tigaie doar la inceput la prima clatita, o picatura de ulei de masline , dupa care le coacem pe toate celelalte  (vreo 30-35 la numar) fara pic de ulei.

Trebuie sa va marturisesc ca pana si eu care am o rabdare proverbiala, m-am cam plictisit pana am epuizat intreaga cantitate de aluat de copt si am ascuns sub nas cateva sub pretextul verificarii lor...eu si toti cei ai casei care se invarteau nerabdatori pe langa mine in bucatarie.


Asadar dupa ce s-au racit, clatitele care au mai ramas pentru ca o treime au disparut in timpul operatiunii de copt, le-am impartit in doua parti , o parte s-a mancat pe loc cu frisca si capsuni, iar o alta parte am umplut-o cu crema , le-am rulat si invelit in folie alimentara si le-am lasat in congelator pentru o noapte...


Pentru crema, am avea nevoie de:
  • 500 ml. frisca proaspata bio
  • o mana de frunze proaspete de menta din gradina
  • 150 g. capsuni proaspete taiate cubulete
  • agar-agar pentru 500 ml. de lichid

Punem la fiert 250 ml.  de frisca cu jumatate din menta , dupa care stingem focul si lasam sa se extraga aroma timp de 15 minute, scoatem frunzele , adaugam agar-agarul si mai clocotim amestecul inca 2 minute conform indicatiilor de pe ambalaj (putem adauga si gelatina in lipsa agar-agarului).

Lasam la racit, dupa care incorporam restul de 250 ml. de frisca batuta bine , adaugand la sfarsit capsunile taiate si restul de menta maruntita.

Folosim crema pentru umplerea clatitelor , pe care asa cum spuneam le punem la congelator pana a doua zi , cand le taiem si le servim cu capsuni proaspete , frunze de menta si sos de rabarbar ( redus prin fierbere cu zahar ) ...

Et voila!




8 comentarii:

  1. Hmmm, delicios! Si mai bun, deci trebuie neaparat sa-mi fac timp si sa apelez la vointa pentru a trece la preparare cu maia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos Elena, e musai, nu iti va parea rau si te vei convinge ca este mult , mult mai simplu decat credeai.. <3 Daiana

      Ștergere
  2. Am si eu o nelamurire: cum obtin sau cum gasesc prefermentul/maia-ua? M-as bucura mult daca mi-ai raspunde! Multumesc! Have fun and by inspired!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, maia-ua o obtineti singur(a) printr-un procedeu extrem de simplu, dar care presupune putina consecventa si rabdare, indicatiile pas cu pas le puteti urma usor, de aici :
      http://www.simplusibun.ro/2012/11/am-maiaua-mea.html
      Va doresc spor la treaba si m-as bucura sa va intoarceti cu impresii dupa ce ati reusit sa obtineti propria cultura de maia!

      Ștergere
  3. Wow! Delicioase! Superba prezentarea!

    RăspundețiȘtergere
  4. O prezentare miununata! Sigur clatitele cu maia au avut o textura aparte si un gust desavarsit!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumoasa prezentarea...ma face sa nu mai pot de pofta...chiar as manca ceva dulce :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Superbe! Parca sunt mici trunchiuri de copaci acele clatite!

    RăspundețiȘtergere